Need Some Inspiration?

Select a Theme
Sportresor
Sportresor

Intro

Dags för sportresor!

Förr i tiden steg man upp i ottan, tog sig ut i ladugården för att mjölka korna, gick ut på åkern och slog gräs, vidare ut i skogen för att hugga ved och kanske rundade man av dagen med att bygga på sin gärdesgård. Nu för tiden ser livsstilen helt annorlunda ut. Det blir mycket stillasittande för den moderna människan, och många av oss sitter eller ligger faktiskt majoriteten av dagen. Extra mycket blir det för den som har ett stillasittande kontorsjobb. Så när det är dags för semester är det inte konstigt att man kan känna sig sugen på en riktig sportresa med fysisk aktivitet. Sport är något som funnits med oss väldigt länge – en stor mängd arkeologiska fynd visar att sportaktiviteter har funnits i människans historia sedan 2 000 år före Kristus. Så bejaka en aktivare livsstil och börja leta resmål för din nästa sportresa!

continued

Det blir mer och mer populärt att ägna sig åt träning och allt fler människor upptäcker hur mycket bättre man mår om man börjar röra på sig. Sport kan utövas på många olika sätt och allt fler nya sporter dyker upp. Det är faktiskt enklare än någonsin att hitta något som just du tycker om. Sport kan vara både en fartfylld tennismatch eller en vandring i lugnare tempo. Vissa tränar för att nå resultat, andra för att det är roligt eller bara för att få den där sköna känslan efter ett avklarat pass. Som en extra bonus gör man sig dessutom ofta nya bekantskaper i sportens värld. Världen vimlar av roliga och spännande sporter på alla nivåer som kan utövas med eller utan förkunskaper. Boka en sportresa där du kan utöva din favoritsport eller ta chansen att prova något nytt. Det blir garanterat en minnesvärd resa!

Types

Vad vill du göra på din sportresa?

Visst är det ändå något speciellt med Sveriges vackra fjäll? Att vandra längs med berg och stora vidder, dricka friskt, iskallt vatten ur en bäck och se ett rikt naturliv på nära håll är en fantastisk upplevelse. Eller vill du kanske hellre åka över halva jordklotet och dyka vid Stora barriärrevet? Här simmar du bland vackra koraller och 1 500 olika fiskarter. Oavsett om du vill vandra i de svenska fjällen, åka skidor i Alperna, dyka i Australien, surfa i Atlanten eller kanske golfa i Skottland är det lätt att komponera en sportresa.

Det finns även sportresor som inte nödvändigtvis innebär att du själv som resenär är den som utövar sporten. Om du är fotbollsentusiast är en resa till England och Premier League något att rekommendera. Många av storklubbarna, som Liverpool, Arsenal och Manchester United, har en trogen publik både på hemmaplan och internationellt. Därför är det ofta ett otroligt stort tryck på biljetterna, så det kan vara bra att boka in en sådan resa i god tid.

En sportresa kan utformas på många olika sätt och det är dina intressen som styr hur resan ser ut. Med tanke på hur många härliga resmål det finns inom Sverige behöver det inte heller bli en dyr resa. Åk på egen hand och finslipa tekniken inom en viss sport, eller res tillsammans med familj och vänner och ha roligt med varandra. Oavsett anledning till valet av sportresa skall vi nu, med hela världen som lekplats, ge oss ut på en upptäcktsfärd av sportresor!

Suggestions/Where

Förslag på sportresor

Vandring i fjällen

Våra svenska fjäll är både lättillgängliga och ligger inte alltför långt bort. Resan behöver heller inte bli särskilt dyr, eftersom man kan välja att fjällvandra på många olika sätt. Vissa kör en mer naturnära stil där de bär med sig så lite utrustning som möjligt och överlever till stor del på vad som finns i naturen – andra väljer att vandra från en fjällstuga till en annan. Det går även att göra ett mellanting, med några övernattningar i tält och några i en stuga. Oavsett hur man väljer att genomföra sin vandring så är vyerna och känslan av att vara nära naturen en fantastisk upplevelse.

Surfa, spela golf, dyk och åk skidor

Fjällvandring är fantastiskt, men ibland kan det vara skönt att komma så långt bort som möjligt när man åker iväg på semester. Då är det få ställen som passar så bra som Australien. I Australien är cricket en mycket populär sport, och det spelas även en hel del rugby. Men åker man halvvägs över jordklotet får man inte missa Australiens vackra stränder och marina liv. Ett tips är att hyra en segelbåt, och de flesta ställen som hyr ut segelbåtar ger dig alternativet att ta med personal som hjälper till att segla båten. Upptäck vackra stränder eller lägg till i en egen liten vik och dyk ner i det kristallklara vattnet. Att äta lunch i solen på däck och sedan lägga sig för att läsa en bok låter kanske inte som en sportresa, men varva detta med att hyra dykutrustning för att upptäcka det Stora Barriärrevet så är du ändå igång!

Inte speciellt sugen på varken vandring i fjällen eller dykning i Australien? Kanske är en skidresa i Alperna något som lockar mer. Denna bergskedja i Centraleuropa sträcker sig genom ett stort antal länder, bland annat Tyskland, Italien, Österrike, Schweiz och Frankrike. En sportresa hit innebär skidåkning, och det anses vara ett av de absolut bästa ställena i världen att göra det på – från Chamonix i Frankrike till St. Anton i Österrike och Cortina d'Ampezzo i Italien. Att åka skidor i Alperna blir helt klart en upplevelse att minnas för hela familjen.

Den franska staden Biarritz är omtalad för sina stränder och vågor och hit vallfärdar surfare från hela världen. Det spelar ingen roll om man är nybörjare eller proffs – här finns surfing för alla! Behöver man lite hjälp på traven finns det gott om surfskolor. Här finns många fantastiska boenden att välja mellan men ett av de mest populära är Hotel du Palais, som är ett palats vid stranden i centrala Biarritz med tio minuters promenad till det mesta. Dessutom finns här spabehandlingar och fyra olika restauranger. Det erbjuds även inom- och utomhuspool, barnpool, minigolf, gratis Wi-Fi och en frisersalong!

Golfen är nog en av de mest populära sporterna som utövas runt om i världen. Vart man än kommer finns det nästan alltid en golfbana i närheten. Det finns många sätt att göra sin golfresa på – man kan spela på banor runtom i Sverige en hel sommar, eller så åker man till Skottland, där golf har spelats sedan 1754. Det var här den första golfklubben grundades och de första officiella golfreglerna blev till. St Andrews, Carnoustie, Royal Troon och Gleneagles är bara några av de världsberömda golfbanor som finns här.

Find things you can do

Tips

Tips inför din sportresa

Utrustning, till exempel skidor, dykutrustning och golfklubbor, finns ofta att hyra på plats. Om du inte är helt beroende av din egen utrustning kan det vara skönt att slippa släpa med sig den otympliga utrustningen på resan. Många hotell har sportutrustning att hyra eller låna och ibland även sportanläggningar och aktiviteter som ingår i vistelsen. Boka gärna ett sådant hotell för att se till att det blir fysisk aktivitet på enklast möjliga sätt. Om du hellre själv tar med dig utrustning bör du, beroende på hur du reser, kontrollera att du får ta med skrymmande bagage ombord på flyget, tåget eller bussen. De flesta flygbolag erbjuder sina resenärer att ta med skidor och golfbagar m.m., men sådant bagage måste bokas separat.

Passa på att prova något nytt! Det kan vara enklare att faktiskt ta det där dykcertifikatet eller ge sig ut på en långritt med övernattning när man känner att man bara behöver fokusera på det och inte på vardagsbestyr. Just hästresor kan vara spännande att prova på även för dem som inte har någon tidigare erfarenhet av att sitta på hästryggen. Du har ofta möjlighet att välja mellan olika turer beroende på vilken ridvana du har. Ridning innebär både fysisk träning och en fantastisk möjlighet att uppleva naturen som du aldrig gjort tidigare.

Att hitta en dykarrangör är oftast inga problem under din sportresa. Det är dock viktigt att tänka på säkerheten, så kolla upp att det är en seriös arrangör och följ noga de instruktioner som dykläraren ger dig. Ett tips är också att åka med en arrangör som har en ordentlig och gärna stor båt så att ni kan ta er långt ut på havet. Enligt många blir det nämligen vackrare ju längre ut man kommer!

Did you know that

Visste du att ...

… fysisk träning inte bara förbättrar konditionen utan även ökar muskelstyrkan, ger ökad vitalitet och energi så att man orkar mer, förbränner onödigt kroppsfett samt förbättrar ditt psykiska välmående?

… det i Åre finns en annorlunda linbana som heter ”Zipline”? Här hänger du i ett rep och glider fram i full fart, ibland så högt upp som 60 m i luften. Detta ger dig en pirrig känsla av att kunna flyga!

… Stora Barriärrevet utanför Australien syns från rymden? Korallrevet är världens största och sträcker sig över en yta på runt 344 000 kvadratkilometer och det är utnämnt som världsarv.