Need Some Inspiration?

Select a Theme
Vandrarhem
Amsterdam

Intro

Bo billigt och bra på hostel i Amsterdam

Husbåtar, cyklar och charmigt sneda hus som kantar kanalerna – det är lätt att bli förtjust i Amsterdam som varje år lockar massor av turister från hela Europa. Tack vare närheten till Sverige passar staden perfekt för en weekendresa och du kan se fram emot nya och spännande upplevelser bland vackra gamla byggnader, gröna parker och kanalhus med stora fönster som blickar ut över båtarna. Så häng med och upptäck själv hur du kan uppleva underbara Amsterdam utan att det behöver kosta skjortan! Här kan du äta och dricka riktigt gott till ett bra pris och det finns många prisvärda nöjen och sevärdheter. Det bästa av allt är att du kan bo riktigt billigt på mysiga vandrarhem i Amsterdam, som trots det låga priset håller en god standard. Rummen är normalt rena och fräscha och personalen vänlig och hjälpsam.

continued

Ett bra tips för att hitta ett riktigt billigt hostel i Amsterdam är att leta en bit utanför själva centrum. Stadsdelen Jordaan har flera prisvärda alternativ och väljer du att bo i exempelvis De Baarsjes kan du komma ännu billigare undan. Även i trendiga De Pijp finns det flera mycket prisvärda vandrarhem och hotell för alla smaker. Många av vandrarhemmen och hotellen ligger alldeles intill de långa, svarta kanalerna som sprider ut sig som ett spindelnät över staden. Du hör vattnet klucka runt knuten och vid frukosten ser du båtar fara förbi strax utanför fönstret. Vattenvägarna är själva livspulsen i denna vackra vattenstad som, med omnejd, bjuder på hela 10 mil med kanaler av varierande storlek. Alla kanalerna gör staden både vacker och romantiskt, något även de mer än 1 200 broarna bidrar till.

Top things to Do

Mycket att se och göra när du bor på vandrarhem i Amsterdam

Vid sidan av kanalerna är det framför allt en sak Amsterdam är känt för – cyklarna. Amsterdams invånare cyklar vart de än ska och staden räknas som en av världens mest cyklistvänliga. Har du inte med dig egen cykel kan det vara en god idé att hyra en för en billig penning. På så sätt kan du uppleva staden på bästa möjliga sätt, samtidigt som du slipper lägga pengar på buss- och spårvagnsbiljetter eller taxi. Sett till ytan är Amsterdam egentligen inte en så stor stad och tack vare den väldigt platta terrängen och de 40 milen med cykelbanor tar du dig snabbt och smidigt vart du vill. Det är härligt att susa fram längs kanalerna, över de små broarna och kanske stanna till då och då för en svalkande glass eller ett besök på ett mysigt kanal nära kafé.

En trevlig plats att besöka under din cykeltur är De Negen Straatjes (de nio gatorna), som är ett shoppingområde som sträcker sig mellan kanalerna Herengracht, Keizersgracht och Prinsengracht. Här ligger fina vintagebutikersida vid sida med trendiga kaféer, mysiga antikvariat och spännande butiker. Varför inte kolla in Laura Dols eller Spiegelbeeld, två spännande vintagebutiker med stor fyndpotential? Cykla sedan vidare ned mot centralstationen och upplev det trendiga hamnområdet Oostelijk Havengebied från cykelsadeln. Följ vattnet österut från centralstationen under cirka 20 minuter så når du ö-stadsdelarna Java, KSNM, Borneo och Sporenburg.Här är den spännande arkitekturen både djärv och lekfull, vilket inte minst märks på ”arkitektgatan” Stokerkade på Borneo och The Whale som ligger i Sporenburg.Missa inte heller stans häftigaste bro mellan Sporenburg och Borneo.

En varm och solig dag kan du ta med cykeln ombord på gratis färjan precis vid centralstationen och åka den korta sträckan över till Amsterdam Noord. Det som för inte så länge sedan ansågs vara ett tomt och rätt trist område har nu förvandlats till en mycket het uppstickare med spännande byggnader och härliga restauranger med god mat. Härifrån går det även att cykla vidare längs med vattnet och upptäcka pittoreska små byar.

Efter en lång dag på cykeln är det trevligt att gå ut och äta en god middag – och här i Amsterdam kan du äta riktigt gott till en förhållandevis låg kostnad. En traditionell och mättande rätt är ”Stamppot”, som är potatismos blandat med grönkål, morötter eller surkål. Moset serveras ofta med ”Rookworst” som är en typiskt nederländsk rökt korv – lite lik varmkorv fast tjockare. Är du inte fullt lika hungrig rekommenderas ”Poffertjes” som är små fluffiga pannkakor med bovete och jäst. När skymningen faller kan du bege dig tillbaka till ditt mysiga hostel i Amsterdam, lägga upp benen och fötterna som är trötta efter alla cykelturer och bara koppla av.

Did you know that?

Spännande att veta om Amsterdam

Visste du att det kungliga slottet i Amsterdam (Koninklijk Paleis Amsterdam) vilar på 13 659 träpålar, där varje träpåle är cirka 10 meter lång och 50 cm bred? Staden är byggd på träskmark och det var det enda sättet att på den tiden (i mitten av 1600-talet) hindra slottet från att sakta sjunka ned i marken. Även många andra byggnader är på samma sätt fastpålade i fastare sandunderlag en bit ned i marken och totalt tror man att staden vilar på cirka 11 miljoner träpålar.

Det finns även ett spännande faktum som gäller Amsterdams två främsta kännetecken – kanalerna och cyklarna. Varje år hamnar runt 25 000 (!) cyklar i kanalerna, mestadels stulna cyklar där bevisen på så sätt ”försvinner”. Samtidigt är det bara cirka 8 000 cyklar som fiskas upp igen varje år. I och för sig är ju även det en imponerande siffra, och har du tur kanske du får se någon av pråmarna som med gripklor plockar upp rostiga cykelkadaver, men uppenbarligen byggs varje år ett allt högre cykellager upp på kanalernas botten.

Och hur är det nu med det där med Holland och Nederländerna? Vad är det korrekta och varför säger man ibland det ena och ibland det andra? Egentligen är Holland namnet på en region i Nederländerna, eller snarare två – Nordholland (där för övrigt Amsterdam ligger) och Sydholland – som tillsammans bara utgör cirka 16 % av landets yta. I praktiken har dock även invånarna i Nederländerna själva sedan länge använt namnet Holland för hela landet och det gör även många myndigheter, såväl i Nederländerna som i andra länder, så vid det här laget får det nog anses korrekt att säga både Holland och Nederländerna för hela landet. Holland betyder för övrigt ”träland” (ursprungligen hette det ”Holtland” där ”holt” betyder trä) medan Nederländerna från början var en beteckning på ett lågt liggande område vid kusten (”nieder” betyder ”låg”) som förutom Nederländerna även omfattade Belgien och norra Frankrike. Stora delar av detta område ligger vid eller under havsnivå.

Find things you can do in Amsterdam

The local perspective

Gör som Amsterdamborna

När du bor på ett vandrarhem i Amsterdam kommer du snabbt in i stadens lunk och atmosfär. Vill du träffa på de vanliga Amsterdamborna i vardagen kan du exempelvis bege dig till restaurangen Singel 404 strax väster om centrum, som sägs ha de bästa smörgåsarna i hela Amsterdam. Här kan du äta både gott och billigt och hä rsamlas såväl studenter och boende i närområdet som resenärer på besök. När solen skiner fylls de små vingliga borden bredvid kanalen snabbt. Prova en broodje (vilket helt enkelt betyder ”smörgås” på nederländska) där du väljer pålägg själv och kombinera detta med en kopp kaffe. Ett annat alternativ är att bege digned mot Oud West där det finns många prisvärda kaféer där lokalborna gärna börjar sin dag.

Är du sugen på något sött kan du göra ett besök på Patisserie Pompadour på Huidenstraat som serverar härliga små bakverk. Prova gärna även Wolvenstraat Restaurant, ett hipsterhak som serverar rykande varm nudelsoppa för en rimlig slant. Reser du till Amsterdam på sommaren måste du helt enkelt göra som Amsterdamborna själva gör under varma dagar: köp något gott att äta och dricka, slå dig ned alldeles intill en kanal och bara njut. Där kan du sitta och dingla med benen i timmar och titta på båtarna som sakta glider förbi.

Amsterdamborna gillar även att gå på marknader och här vimlar det av marknader för alla smaker. På Noordermarkt i stadsdelen Jordaan är det varje lördag mat- och vintagemarknad. Strosa runt bland de små stånden, frestas av alla dofter och prova starka ostar, len olivolja och kryddiga oliver. Avsluta gärna med en fika på klassiska Café Winkel med kaffe, underbar äppelkaka och utsikt över marknadsstånden. Eller så besöker du Albert Cuyp i stadsdelen De Pijp som är Nederländernas största marknad. Sex dagar i veckan kan du pågatan Albert Cuyp Straat hitta allt från tropisk frukt, kläder och böcker till cykellås.

Det går snabbt att bli förtjust i den här vackra och charmiga staden, där vattnet aldrig är mer än ett stenkast bort. Tack vare alla billiga hostel i Amsterdam kan du dessutom semestra här med en liten resbudget och få en mycket prisvärd resa.