Need Some Inspiration?

Select a Theme
Vandrarhem
Barcelona

Intro

Härlig semester till bra pris på hostel i Barcelona

Barcelona är Spaniens näst största stad efter Madrid och här kan du njuta av en alldeles unik atmosfär och ett fantastiskt klimat. Det finns ett överflöd av mysiga restauranger med goda tapas och utmärkt vin, men även trevlig shopping, spännande kultur och ett härligt strandliv. För att inte tala om fotbollen – staden är hem för en av världens mest älskade klubbar, FC Barcelona, och fotbollsfansen flockas till staden när hemmalaget spelar. Det behöver inte alls bli dyrt att semestra här för det finns gott om billiga vandrarhem i Barcelona, där du kan övernatta till en låg kostnad och ändå få ett fräscht och bra boende. Letar du bara en liten bit utanför stadens centrum hittar du lätt prisvänliga alternativ. Du har alltid Medelhavet på nära håll och om så önskas kan du även hitta ett strandnära hostel i Barcelona med havsutsikt.

continued

Genom att spara en slant på ditt boende får du pengar över till annat. Till exempel att shoppai de spännande butikerna och galleriorna, gå på fotboll eller besöka någon av den kulturella stadens alla konserter och teaterföreställningar. Men det finns även gott om nöjen här som är alldeles gratis – som att promenera längs den långa hamnen eller besöka de fina badstränderna i den nordöstra delen av staden. Bor du på något av de hostels Barcelona har att erbjuda i närheten av stränderna kan du starta dagen med ett morgondopp medan solen går upp över Medelhavet och måsarna skriker. Faktiskt räknas den långa sandstranden (som egentligen är sju sammanhängande stränder) som en av världens allra bästa stadsnära stränder. Sommartid ligger badtemperaturen runt 26 °C och badsäsongen sträcker sig från maj och ända in i oktober.

Top things to Do

Konst, kultur och god mat när du bor på vandrarhem i Barcelona

Ett måste när du bor på hostel eller vandrarhem i Barcelona är att besöka La Rambla, en av stadens huvudgator som är över en kilometer lång och sträcker sig hela vägen från centrala Plaça de Catalunyatill stranden. På La Rambla hittar du allt från konst och gatuartister till historiska vackra byggnader. Den berömde spanske poeten Federico García Lorca kallade rentav La Rambla den enda gata i världen han önskade aldrig skulle ta slut. Har du inte så många dagar på dig eller vill få in så mycket som möjligt under kort tid och ha nära till såväl stranden och medeltidskvarteret Barri Gòtic som det moderna museet MACBA och marknaden Mercado de La Boqueria, passar det perfekt att boka rum på ett billigt vandrarhem längs denna gata.

Vill du äta riktigt gott utan att det kostar skjortan kan du besöka någon av de härliga restaurangerna i stadsdelen Gràciaeller i El Borneoch njuta av det underbara spanska köket. Nära Gràcia, i Eixample som är ett av stadens mer trendiga distrikt, hittar du även en av Spaniens främsta sevärdheter – den ännu ofärdiga basilikan Sagrada Família (den heliga familjen) av den katalanske arkiteken Antoni Gaudí, vars välbekanta stil kan ses i en rad byggnader överhela Barcelona. Bygget av basilikan påbörjades 1882 och trots att den ännu inte är klar finns den redan med på Unescos världsarvlista och liknar med sina vindlande torn och märkliga pelare ingen annan kyrka du någonsin sett. Besök gärna även parken Parc Güell som även den skapades av Antoni Gaudí och ingår i samma världsarv. Parken är fullspäckad av spännande hus och mosaiker och innehåller bland annat spiralformade torn, märkliga trappor och jättelika ödlor. Parc Güellär högt belägen och ger en bra överblick av staden och inträdet kostar inte mycket.

Många världsberömda konstnärer har under någon del av sitt liv bott i staden, som Pablo Picasso, Joan Miró och Salvador Dali. Därför är det inte märkligt att Barcelona har en av uppsjö av museer, varav många ger rabatt till studerande och pensionärer. Flera av dem har dessutom med jämna mellanrum (ofta den första söndagen i varje månad) helt gratis inträde. Besök gärna Picassomuseet på Montcada 15–23 eller Teatro Museo Dalí på Gala-Salvador Dalí Square 5. Det kan även rekommenderas att besöka chokladmuseet Museu de la Xocolatapå Carrer Comerç 36, där du får lära dig allt om chokladtillverkning, chokladens betydelse för konst och kultur i Spanien och hur man gör de underbaraste chokladpraliner. Naturligtvis finns det även ett kafé och en liten butik där du köpa med dig alla slags chokladprodukter hem.

Did you know that?

Visste du det här om Barcelona?

Barcelona är berömt för sina vackra stränder och har utsetts till världens bästa strandstad av tidskriften National Geographic. De populära stränderna besöks av 3,5 miljoner människor varje år, men visste du att de faktiskt till stor del är konstgjorda och inte fanns för bara några decennier sedan? Länge saknade staden praktiskt taget sandstränder och kusten var istället full av lokala industrier. Detta ändrades när Barcelona tilldelades sommar-OS 1992 och industrierna fick ge vika för sandstränder, barer, restauranger och hotell för gästande turister. Idag har staden 4,5 km med populära sandstränder.

Att FC Barcelona är ett mycket populärt fotbollslag vet de flesta, men mindre bekant är kanske att deras hemmastadium Camp Nou är den största arenan i Europa på hela 250 gånger 220 meter och med 48 meters höjd. Här ryms numera knappt 100 000 åskådare, men som mest rymde arenan (när det även fanns ståplatser) drygt 120 000 personer. Förutom fotbollsmatcher hålls här exempelvis konserter och storheter som Michael Jackson, U2 och De tre tenorerna har framträtt på Camp Nou. Dessutom höll påven Johannes Paulus II den 17 november 1982 en mycket uppmärksammad mässa på arenan för fullsatta läktare och blev i samband med detta utnämnd till hedersmedborgare i Barcelona.

En av orsakerna till att bygget av den märkliga katedralen Sagrada Família aldrig verkar bli klart är att kyrkan ägs av en privat katolsk stiftelse och att bygget därför endast bekostas av privata donationer och inträdesavgifter. Ingen annan finansiering är tillåten. Arkitekten Antoni Gaudí själv var av åsikten att bygget skulle pågå i flera hundra år, vilket i och för sig var vanligt för vissa medeltida katedraler men knappast i dag. Bland annat är det centrala kyrktornet inte byggt än och inte heller kyrkans huvudfasad. Faktiskt är inte ens all nödvändig mark uppköpt. Trots detta invigdes kyrkan officiellt 2010 av påven Benedictus XVI.

Find things you can do in Barcelona

The local perspective

Upplev staden som lokalbefolkningen

Vill du uppleva det verkligt genuina Barcelona och se hur lokalbefolkningen lever och bor får du förflytta dig en bit bort från stadens absoluta centrum och lämna turistgatorna bakom dig. Bege dig gärna till någon av marknaderna Mercat de la Llibertateller Mercat de l’Abaceriai stadsdelen Gràcia, som fram till slutet av 1800-talet var en alldeles egen stad. Trots att dessa trendiga och spännande kvarter bara ligger 15 minuters promenad från Plaça de Catalunya kliver du in i en helt annan värld. Det här området är mycket populärt bland intellektuella, musiker och konstnärer och här pågår ofta glada diskussioner om allt mellan himmel och jord på pubar och kaféer.

Ett annat område som inte besöks av så många turister är charmiga Sarrià, där det nästan känns som om du plötsligt befinner dig mitt i en stillsam by. Här finns många små charmiga butiker och restauranger, för att inte tala om bagerier, samt berömda Bar Tomás på Carrer Major de Sarrià som enligt många gör Barcelonas bästa ”patatas bravas” (friterade potatisbitar med het sås, som är en populär tapasrätt). Kom bara ihåg att spanjorer har senare matvanor än oss nordbor och att restaurangen kommer att vara tom klockan 20. Inte för att alla redan har ätit, utan för att de flesta inte börjar middagen förrän vid 21.

Vill du uppleva äkta spansk fotbollskultur men tycker det blir väl dyrt med en biljett till Camp Nou kan du bege dig till en lokal pub på en onsdags- eller lördagskväll, då de flesta matcherna i den spanska ligan spelas. Här kan du slå dig ned tillsammans med lokalbefolkningen framför storbilds-tv:n med ett glas öl och känna stämningen lyfta. Ett bra tips om du vill hitta helt gratis nöjen är för övrigt att kolla in de många gratisevenemang i Barcelona – som utställningar, konserter, teaterföreställningar, gatukonst, konferenser och seminarier – som samlas på webbplatsen Forfree.