Need Some Inspiration?

Select a Theme
Vandrarhem
Berlin

Intro

Hostel Berlin – en spännande stad med liten budget

Många av oss har någon gång tänkt resa till en större stad, men till slut beslutat att inte åka eftersom det skulle bli för dyrt. Det har alltså verkat stört omöjligt att hitta ett resmål som har ”allt” men som inte kostar för mycket. Med lite planering ärdet dock fullt möjligt – det går till exempel utmärkt att tillbringa några dagar i Berlin billigt. Berlin är en mångsidig och spännande stad med ett stort utbud av sevärdheter och nöjen, som antingen är gratis eller mycket billiga. Boka in dig på ett vandrarhem i Berlin, och ta sedan för dig av allt staden har att erbjuda en budgetresenär: gör en stadsrundtur med lokalbuss, besök minnesmonument från andra världskriget, utnyttja museernas gratiskvällar, promenera och ha picknick i de vackra parkerna, shoppa på loppmarknad eller delta i en guidad tur med en lokal konstnär.

continued

Boendet och flygbiljetterna är det som vanligtvis kostar mest när man reser någonstans. Ett mycket bra lågkostnadsalternativ är övernattning på hostel i Berlin. Här är vandrarhemmen vanligtvis både bra och billiga, och om du tar en första titt på webben och söker på Berlin hostel eller vandrarhem Berlin, så kan du se vad du får för pengarna. Det finns många olika typer av vandrarhem, men de flesta är avsevärt billigare än hotell. På internet kan du också söka efter ett billigt flyg till Berlin. Du har störst chans att få exakt vad du vill ha om du bokar i god tid, men med lite tur kan du hitta bra alternativ även om du är ute i sista minuten. Försök att få tag på boende i den stadsdel som du vill utforska mest, så att du inte behöver lägga ut så mycket pengar på resor med taxi, buss eller tåg.

Top things to Do

Billigt i Berlin – saker att göra med liten budget

Om du kommer till Berlin för första gången, kanske du vill besöka sevärdhetersom Brandenburger Tor, Tysklands högsta byggnad, tv-tornet, och det som finns kvar av Berlinmuren. Du kanske också vill gå på intressanta museer, shoppa, umgås med berlinarna på deras egna favoritställen och dricka lite öl – oavsett vilka dina planer är, behöver det inte kosta så mycket.

En bra början kan vara att skaffa ett WelcomeCard, som omfattar både resor med kollektivtrafiken och rabatt på vissa sevärdheter. Om du vill få en första känsla för var allting finns, kan du sedan ta en tur runt staden med buss 100 eller buss 200. Det är en vanlig stadsbuss, men kallas ”turistbussen” just för att den kör runt hela Berlin. Ett annat sätt att bekanta sig med Berlin billigt är att cykla – Berlin är helt platt och därför en perfekt stad att cykla i. Det finns många ställen där du kan hyra en cykel, men det kanske enklaste och trevligaste sättet är att ta en guidad cykeltur i Berlin, där cykeln ingår i priset.

Du kan helt gratis ta trapporna upp till toppen av den tyska riksdagens byggnad, Reichstag. Under högsäsong kan kön vara lång, men utsikten från glaskupolen är fantastisk! Det är obligatoriskt att registrera sig i förväg, och detta gör du genom att förboka besöket till Reichstag onlineeller i en liten byggnad nära den södra entrén.

Är du intresserad av konst, kan du utan kostnad besöka den 1,3 km långa delen av Berlinmuren, East Side Gallery, där konstnärer från 21 länder har uttryckt sin bild av Berlinmurens fall. Det är den längsta utomhusutställningen i världen! Flera andra museer i Berlin har gratis inträde vissa dagar eller vissa tider under veckan, till exempel Deutsche Guggenheim, som är ett konstmuseum med samtida konst.

Berlinarna har inte för avsikt att glömma vad som hände under andra världskriget– och de vill vara säkra på att ingen annan glömmer det heller. Förintelsemonumentet är ett minnesmonument över alla de judar som dog under andra världskriget, och hit är inträdet helt gratis. I närheten av den plats där Hitler dog står idag det 19 000 m² stora monumentet med 2 711 mörkgrå cementblock i olika storlek och höjd. I samma anda finner du muséet Topographie des Terrors, ett gratis museum om polis- och statskräckväldet under nazistregimen i Tyskland. Det har permanenta och tillfälliga utställningar både utomhus och inomhus. Byggnaden som museet använder, var högkvarter för Gestapos och SS verksamheter under andra världskriget.

Om du vill shoppa second hand kan du göra många budgetfynd i Berlin. Över hela staden finns marknader och butiker som säljer både kläder och andra prylar. I närheten av Svenska ambassaden ligger till exempel Nollendorfplatz där du kan hitta många second hand-butiker. Du kan också gå på loppmarknad, särskilt om du är i Berlin på en söndag, och de bästa marknaderna hittar du i Mauerpark, på Arkonaplatz i Mitte och på Boxhagener Platz i Friedrichshain.

Did you know that?

Visste du det här om Berlin?

Visste du att Berlin har fler broar än Venedig? Jo, det är sant: i Berlin finns 1 700 broar medan det bara finns 409 i Venedig. Berlin är också Tysklands grönaste stad:hela 44 % av ytan upptas av parker, skogsmark och olika floder som du kan njuta av alldeles gratis i Berlin. Det finns 2 500 utomhusplatser för allmänheten – en grön kontrast till det stora utbudet av museer och kulturattraktioner.

Berlin är den enda staden i världen som har tre aktiva operahus: Berliner Staatsoper, Deutsche Oper Berlin och Komische Oper Berlin, och med lite is i magen har du goda chanser att hitta biljetter billigt i Berlin. Det finns 175 museer – fler sådana än antalet regniga dagar i Berlin under ett år – och Berlin har också det största varuhuset i kontinentala Europa, Kaufhaus des Westens (känt under förkortningen KaDeWe).

Berlinmuren, som byggdes 1961 och togs ned 1989, var 155 km lång och övervakades av 302 bemannade vakttorn. Den kallades officiellt”den antifascistiska skyddsvallen”, vilket antyder att den byggts för att skydda Östtyskland mot Västtyskland, som kanske fortfarande hade nazister kvar efter kriget. Men murens syfte var egentligen att hindra östtyska medborgare från att emigrera till västsidan. Innan muren byggdes 1961 hade 3,5 miljoner östtyskar lämnat landet efter andra världskriget, vilket utgjorde ca 20% av befolkningen. Delar av muren finns kvar, och du kan utan kostnad besöka både muren och minnesmonumentet Gedenkstätte Berliner Mauer.

Idag har nästan 30 % av de tre miljoner personer som bor i staden migrerat från något annat ställe, och 13,5 % av befolkningen kommer från ett annat land. Ända sedan 1685, när hugenotter flydde hit från Frankrike, har en stor andel av Berlins invånare varit immigranter.

Find things you can do in Berlin

The local perspective

Var håller berlinarna hus?

När vi bor på en plats, brukar vi inte vara särskilt intresserade av de sevärdheter som lockar turister –till vardags gör vi helt andra saker.Så vart går den som vill bekanta sig lite mer med berlinarna?

En intressant och billig Berlin-aktivitet i gränslandet mellan turism och lokalboende, är de rundturer som arrangeras av Alternative Berlin. Du visas runt av lokala organisationer och konstnärer, och normalt utgår turerna varje förmiddag från Alexanderplatz bredvid tv-tornet. Förbokning behövs inte, men du gör klokt i att kontrollera vilka tider som gäller under ditt besök i Berlin.

Ett konstgalleri som inte är så känt av turister är Kunstquartier Bethanien. Det utgör själva kärnan för Berlins alternativa konstscen, och är öppet varje dag. Många av utställningarna där är helt gratis, och det finns också teater- och dansföreställningar som du kan se.

Rigaer Strasse håller punkarna och de alternativa till. På ölhaket Fischladenkan du festa med tuppkammarna till lägsta möjliga pris, och på klubben Lauschangriff kan du lyssna på punkrock och dricka öl extra billigt i Berlin.

Om du vill uppleva Berlins gröna ytor,kan du till exempel besöka pittoreska Landwehrkanal. Naturen längs den 10 km långa kanalen är mycket vacker,och berlinarna älskar att promenera där. Så fort solen kommer fram dyker solbadare, picknickkorgar och barnfamiljer upp. Passa på och njut, du också!

En väl bevarad hemlighet är det fantastiska kaféet Blumencafé på Schönhauser Allee. Det ser ut som en blomsterhandel …ellersom ett kafé med inomhusträdgård …eller som ett kafé med djungel och papegojor. Du kan inte bli sedd från gatan, eftersom de många växterna och gröna bladen förhindrar insyn.

 

På lördagar är marknaden för ekologisk mat öppen på Kollwitzplats i Prenzlauer Berg, och på den turkiska marknaden vid Yorkstrasse i Kreuzberg kan du handla grönsaker mycket billigt. Om du vill ha något enkelt och snabbt, kan du köpa en typisk Currywurst i något av de många korvstånden i staden. Den är både billig och god. Berlin är också känt för sina speciella söta munkar, Berliner Pfannkuchen, eller ”Berliner”.