Need Some Inspiration?

Select a Theme
Vandrarhem
Danmark

Intro

Bo billigt på vandrarhem i Danmark

Danmark är till ytan sett ett relativt litet land, men med en kustremsa på hela 7 314 kilometer har det som resmål mycket att erbjuda. Befinner du dig i södra Sverige kan du snabbt åka över till Köpenhamn från Malmö – tåget tar inte mer än 35 minuter. När du väl har anlänt kan du på plats leta efter prisvärda vandrarhem eller hostel i Danmark att tillbringa natten på. I huvudstaden finns nämligen ett rikt utbud av boenden och staden är en perfekt utgångspunkt för att ta sig vidare runt i landet, med dess vackra sandstränder, utan att det behöver kosta dig alltför mycket. Precis som i Sverige har Danmark en lång tradition av vandrarhem och det finns många budgetboenden både i städerna och ute på landsbygden.Välj mellan allt ifrån mysiga bed and breakfast till centralt belägna vandrarhem i Danmark, så får du pengar över till annat kul.

continued

Det finns väldigt mycket att se och göra i Danmark. Här kan du bada i kristallblått hav, ligga och sola på kritvita sandstränder, ta långa shoppingrundor på stan eller besöka något av landets alla sevärdheter. Kanske ta en dagsutflykt till vackra Frederiksborgs slott, Skandinaviens största renässansslott, eller varför inte spendera din tid på något museum? Louisiana Museum of Modern Art sticker ut med sin stora konstsamling och är landets mest besökta museum, men även Nationalmuseet är värd ett besök. Reser du med hela familjen får du inte missa berömda Legoland – ett paradis för både stora och små. Bor ni på något av alla hostels i Danmark som ligger i anslutning till Köpenhamn bör ni också besöka äventyrliga nöjesparken Tivoli. Även här utlovas skoj för alla med barnasinnet i behåll. Som du hör är Danmark ett land som erbjuder mycket.

Top things to Do

Upptäck Danmarks alla sevärdheter och bo centralt på hostel

Du behöver inte ta dig till södra Europa för att besöka Rivieran. Åk bara till den danska Rivieran på Nordsjälland, mindre än en timmes bilfärd från Köpenhamn. Här hittar du en 23 mil lång kuststräcka där kan du borra ner fötterna i den vita, mjuka sanden och blicka ut över det turkosblå havet. Är du ute efter sol och bad har du hamnat rätt, och kan låta timmarna bekymmerslöst svepa förbi. Du kan enkelt göra en utflykt till Nordsjälland från ditt vandrarhem i Danmark för att uppleva dess frodiga klimat. Passa på att besöka någon av gårdsbutikerna som finns här och prova de lokala vinerna.

Du kan även ta en tur till Frederiksborgs slott, Skandinaviens största renässansslott, eller något av Danmarks alla museer och ateljéer, såsom landets mest välbesökta konstmuseum Louisiana Museum of Modern Art. Många av museerna har barnavdelningar, så reser du med barn kan även de uppleva kultur under resan.

Även Nordjyllands landskap består till stor del av vita sandstränder och breda sanddyner som sträcker sig mot Nordsjön och Kattegatt. I pittoreska Skagen, längst ut på den danska spetsen, kan du se hur de två haven möts. Här upplever du även det magiska ljuset som de berömda Skagenmålarna vallfärdade till Skagen för att gestalta i början av 1900-talet, samt milslånga stränder och en mysig småbåtshamn. Reser du med barn kan ni besöka Fårup Sommerland, Danmarks största vattenland med vattenrutschkanor och berg- och dalbanor. Stora delar av året kan ni även uppleva afrikansk dans, matlagning och annat i Den Afrikanske Landsby där man har återskapat en afrikansk miljö med både savann och exotiska djur.

Under en familjesemester till Danmark är ett besök på det berömda Legoland obligatoriskt. Över 60 miljoner legoklossar har använts för att bygga upp den här attraktionen. På Legoland kan du bland annat göra en spännande jorden runt-resa i miniformat och se berömda byggnader som Vita huset och Taj Mahal, byggda helt av Lego, som Star Wars-fan har du möjlighet att uppleva sju scener från filmerna med scenerier som naturligtvis består av lego, och för dig som föredrar det marina får din del av kakan i den stora undervattensvärlden Atlantis som är uppbyggd kring ett akvarium fyllt av exotiska fiskar. Legoland har helt enkelt något för alla familjemedlemmar.

Är du en storstadsmänniska får du inte missa härliga Köpenhamn. Boka ett rum på ett hostel i Danmark med närhet till denna ljuva huvudstad, så hinner du göra mer av allt som staden erbjuder. Börja dagen med en promenad på en av Europas längsta gågator, Ströget, kittla sedan nerverna på nöjesparken Tivoli och spendera eftermiddagen i kulturens tecken genom att besöka Nationalmuseet, Danmarks största museum för kultur och historia. Här gör du en tidsresa genom Danmarks historia med hjälp av föremål från olika tidsepoker. När dagen lider mot sitt slut kan du röra dig ner mot det mysiga hamnkvarteret Nyhavn, där restaurangerna ligger tätt inpå varandra. Här kan du slå dig ner intill kanalen och titta på passerande människor och båtar och riktigt känna den internationella stämningen.

Did you know that?

Danmarkkuriosa

Visste du att danskarna år 2015 hamnar på förstaplats på listan över världens lyckligaste folk? Nyckeln bakom danskarnas stora lycka anses främst vara en mycket välfungerande arbetsmarknad, närhet till både vänner och familj och en god hälsa. I Danmark har hela 95 procent ett högkvalitativt nätverk av nära och kära, och den förväntade livslängden för en dansk är ungefär 80.1 år.

Köpenhamn är byggd för cyklister och har även utsetts till världens bästa cykelstad vid två tillfällen. I Danmark finns det betydligt fler cyklar än bilar, och Fristaden Christiania, som fungerar som ett slags parallellsamhälle för personer med alternativa livsstilar och som är en stadsdel i Köpenhamn, har till och med gett namn åt den så kallade Christianiacykeln, även kallad lådcykel på svenska.

Medan Finland går under det stående epitetet ”sjöarnas land” skulle Danmark kunna kallas för ”öarnas lan”. Landet består nämligen av halvön Jylland och hela 443 namngivna öar, varav endast ungefär 75 är bebodda.

Find things you can do in Danmark

The local perspective

Upplev Danmark som danskarna

Danskarna är ett livsglatt folk som tillbringar mycket tid ute på restaurangerna, pubarna och barerna. Numera har Danmark även stigit i graderna som ölland och idag finns det över hundra mikrobryggerier runtom i landet – ett paradis för alla ölfantaster med andra ord. Flera av mikrobryggerierna serverar, förutom öl, mat som passar till just den öl som produceras där. Och i jämförelse med Sverige ligger ölpriserna också ofta betydligt lägre, vilket bådar gott för mer av det goda.

Bor du på vandrarhem i Danmark med närhet till Köpenhamn kan du skatta dig lycklig. I Köpenhamn finns nämligen ett antal vinbarer som köpenhamnarna gärna besöker när tillfälle ges. Till skillnad från hur det fungerar i Sverige är vinbarerna i Danmark ofta även vinbutiker där du kan köpa med dig det goda vinet som du just druckit hem. Ett exempel är Villavino som regelbundet även arrangerar roliga quiz om vin och mat. På vinbaren Terroiristen har man en förkärlek för viner från Italien och Slovenien, men här anordnas även vinprovningar med viner från andra länder, som exempelvis Frankrike.

I Köpenhamn finns även ett stort utbud av restauranger att välja mellan. Hela femton restauranger runt om i huvudstaden har belönats med prestigefyllda Michelinstjärnor, men det finns även alternativ för dig som söker schysta matställen som passar en något mindre semesterbudget. På senare tid har det nämligen uppstått en trend av gourmetkrogar med överkomliga priser. Och precis som på de dyrare restaurangerna arbetar man i första hand med lokala, ekologiska och säsongsbetonade råvaror. Både Fiskebaren och L’Alto är populära alternativ för danskarna.

Det finns många billiga vandrarhem i Danmark med närhet till Fredrikshamn, vilket är tur. Fredrikshamn är nämligen ett mycket populärt resmål både för svenskar och danskar. Staden ligger på norra Jylland, i närheten av Skagen, och hit kommer du bland annat med färja från Göteborg. I Fredrikshamn kan du göra som danskarna och besöka den irländska puben The Jolly Butcher eller äta traditionell dansk mat på Café Smeden. Varför inte testa frikadeller till rödkål och danskt rågbröd samtidigt som du blickar ut över böljande Kattegatt.