Need Some Inspiration?

Select a Theme
Vandrarhem
Helsingborg

Intro

Bo på vandrarhem i Helsingborg

”Här börjar Sverige” heter det i den gamla kortfilmen ”Hälsingborg, staden kring Kärnan”. Tack vare sitt läge vid Öresunds smalaste del har Helsingborg under långa tider varit en strategiskt viktig plats för Sverige och Norden. Under medeltiden utgjorde Helsingborg exempelvis ett av Nordens mäktigaste fästen och var inblandad i en rad olika maktstrider. Numera har Helsingborg en av Sveriges viktigaste hamnar och är, tack vare den reguljära färjetrafiken över Öresund, en port ut mot kontinenten. Men även på närmare håll finns det flera äventyr att uppleva med Helsingborg som utgångspunkt, såsomdet berömda tornet Kärnan, underbara Sofiero slott eller Gustav Adolfs kyrka.

continued

I närheten av staden finns även flera vackra naturområden att besöka, såsom Kullaberg, och för dig som älskar längre vandringar passar Landborgspromenaden utmärkt. Reser du med liten budget behöver du inte oroa dig. Det finns många vandrarhem i Helsingborg som erbjuder både rimliga priser och bra lägen. Centralt ligger exempelvis Helsingborg Hostel varifrån du har nära både till kommunikationsnavet Knytpunkten med tåg, färjor och bussar samt till stadens alla restauranger, butiker och nöjen. Helsingborg är den krogtätaste staden i landet, och gillar du kulinariska upplevelser får du med ett centralt vandrarhem i Helsingborg närhet till de flesta av stadens erkända restauranger, såsom anrika Mollberg och LaPetite. Du har även nära till att ta färjan över till danska Helsingör. Föredrar du att bo i den vackra skånska naturen kan du istället för att bo på vandrarhem eller hostel i Helsingborg välja ett boende en bit utanför staden, med närhet till det brusande havet och de djupa skogarna.

Top things to Do

Bo på vandrarhem i Helsingborg med närhet till sevärdheter

I Helsingborg finns ett antal byggnader som vittnar om stadens händelserika historia. Bland de mest kända är Kärnan, som blivit något av Helsingborgs symbol och varumärke. Kärnan är ett 35 meter högt torn från 1300-talet, som på medeltiden ingick i en större borganläggning. Tornet är beläget på Landborgen, högsta punktenpå Helsingborgsryggen, och som du kanske redan anar har dufrån tornet en magnifik utsikt över landskapet. Det är gratis att besöka Kärnans första våning, men att gå hela vägen upp kostar en liten slant. Vill du bo på bra vandrarhem i Helsingborg med centralt läge ska du kontakta något av de som ligger i närhetenavKärnan.

När det gäller stolta historiska byggnader i Helsingborg måste också vackra Sofiero slott nämnas. Slottet är ett kungligt sommarresidens från 1800-talet med en magnifik slottsträdgård. Under högsäsongen kostar det lite att se slottet och trädgården, men det går att besöka trädgårdenhelt kostnadsfritt under lågsäsongen, men då är själva slottet stängt.

Ett helt gratisnöje är att ta en promenad längs strandpromenaden Norra hamnen. Här kan du ta en titt på båtarna i småbåtshamnen, bada från brygga eller sandstrand (kanske Helsingborgs Tropical beach med palmer) eller njuta av utsikten över glittrande Öresund. Det långsträckta grönområdet känt som Gröningen är också en bra plats för både en promenad och en paus i solen med picknick eller grillning.

Vill du upptäcka Helsingborgs stadskärna är torget vid Gustav Adolfs kyrka eller Oxhallen i stadsdelen Söder en bra utgångspunkt. Runt om Gustav Adolfs kyrka är det fullt av liv och rörelse, med torghandel och butiker med mångkulturell prägel. Oxhallen ligger i samma del av staden, och är ett samarbete mellan lokala matproducenter och Helsingborgs Bryggeri. Här säljs lokala delikatesser, ofta etiskt odlade och producerade. Matmarknaden är inhyst i en gammal industrilokal som tidigare tillhört ett slakteri, och en av tankarna bakom projektet är att knyta samman det traditionellt sett mer industribetonade Söder med centrala Helsingborg. Vill du bo i Helsingborg på hostel så har du ett par bra alternativ att välja mellan just kring Oxhallen.

Helsingborg är en utmärkt utgångspunkt för strövtåg, utflykter och äventyr. Helt nära centrum finner du Pålsjö skog, ett naturområde som är mycket uppskattat bland helsingborgarna, men som ofta förbises av besökande turister. Det är synd, för här kan du njuta av både grönskande lövskogar och fantastiska panoramavyer över Öresund.För dig som gillar att vandra är Landborgspromenaden utmärkt. Ledet börjar i Råå, söder om staden, och fortsätter längs med kusten till Sofiero i norr. Du passerar ruiner, vilda stränder och skog och går hela tiden uppe på Landborgen som höjer sig 20 till 40 meter över havet.

Dryga tre mil från Helsingborg hittar du Kullaberg, ett av Sveriges mest välbesökta naturreservat. Berget ligger på Kullahalvön och kan erbjuda äventyr som grottvandringar och dykning. Här finns också Nimis och Arx – konstnären Lars Vilks märkliga verk av drivved och stenar. Men den mest traditionella utflykten från Helsingborg måste nog ändå färjan till Helsingör vara. Porten mot kontinenten står öppen!

Did you know that?

Kul fakta om Helsingborg

Mellan 1912 och 1971 stavades staden officiellt ”Hälsingborg”. Liksom så mycket annat i Helsingborg har stadens namn att göra med dess läge vid Öresund. Man tror att den smalaste delen av sundet kallats ”halsen”, och att de som bodde där således kallades ”halsingar”. Flera variationer av stadens namn med växlande ”a” och ”e” förekommer i medeltida och senare dokument, men under nittonhundratalet övergavs en rad äldre stavningsreformer, och man började stava orden mer som de uttalades – i Helsingborgs fall med ”ä” som i ”Hälsingborg”. När de internationella kontakterna under 60-talet blev allt fler fick staden åter tillbaka sin gamla stavning med ”e”.

Helsingborg är en av Nordens äldsta städer. Troligtvis har det funnits bebyggelse i Helsingborg ända sedan 900-talet. Helsingborg utgör även Sveriges åttonde största tätort och Skånes andra största stad, näst efter Malmö.

I slottsträdgården som ligger intill slottet Sofiero finns mer än tiotusen rododendronbuskar planterade. Besöker du trädgården under sommaren då buskarna blommar är det som att simma i ett lila hav. Parken är hela 15 hektar stort, och det tar minst en dag att upptäcka alla dess skrymslen och vrår.

The local perspective

Gå dit helsingborgarna går

Att ”tura” beskrivs av många som något av det mest helsingborgska man kan ta sig för. Det är ett folknöje som helt enkelt består i att ta färjan till Helsingör och tillbaka, utan att stiga av på den danska sidan. På båten äter man gott i restaurangen eller roar sig ombord. Många åker flera vändor, vilket vissa kallar en ”dubbeltura”, ”trippeltura” och så vidare, medan andra menar att det på korrekt lokal terminologi heter ”en tura”, oavsett antalet vändor. Hursomhelst är detta en väletablerad tradition i Helsingborg. Vanligaste maten att inta på en tura är nog en klassisk räkmacka till en öl.

När det gäller mat finns det en del att välja på i Helsingborg. Faktum är att staden är en av de krogtätaste i landet. År 2007 räknade man med 394 invånare per restaurang. I Helsingborg går att äta ute nästan varje dag, året om, och ändå välja ett nytt ställe varje gång. Bor du på vandrarhem i Helsingborg med centralt läge har du tur – då kan du hinna med flera restauranger på en och samma dag. Flera restauranger är både populära och anrika, bland andra Mollbergs och La Petite.

Helsingborgs läge vid Öresund gör naturligtvis att det finns en rad restauranger med koppling till havet. Ett sådant ställe är klassikernSillen och makrillen som ligger precis vid vattenbrynet med utsikt över sundet och Danmark. Priserna här är inte låga, men heller inte hutlösa. Fler restauranger med havstema finns vid Norra hamnen och Kajpromenaden, och på somrarna poppar ännu fler upp längs Strandpromenaden. Testa gärnaHamnkrogen med uteservering på kajkanten. Ett spännande alternativ med inspiration från hela världen är tapasrestaurangen Globetrotter. Här serveras annorlunda smårätter, tillagade av en utbildad sushikock. Priserna är helt okej, och fördelen med tapas är ju att du själv bestämmer måltidens storlek samt slutsumman.

Bo på centralt hostel i Helsingborg – festa hela natten lång

Fördelen med att bo centralt i Helsingborg på hostel är att det är lindrigt för plånboken, samtidigt som du får nära till allt vad staden har att erbjuda. Det finns flera centralt belägna hostel och vandrarhem runtom i stadskärnan, som erbjuder både bra service och priser. Bland de som sticker ut finner du Cityvandrarhemmet och Helsingborg Hostel.

Vad har då Helsingborg atterbjuda när det gäller utelivet? En centralt belägen och välkänd nattklubb är Le Cardinal. Hit ringlar köernalånga och dansgolvet är oftast fullproppat. Sirocco på Bruksgatan är ett annat alternativ som har en kontinental känsla och mycket snygg design. På dagen är Sirocco en restaurang, men om natten förvandlas den till en bar med utsikt över ett pulserande dansgolv. Också restaurang Harrys ordnar nattklubb med bra ljud och ljus från torsdagar till lördag. Lite annorlunda är Madame Moustache som visserligen lämpar sig bättre för mingel än dans, men som har öppet inpå småtimmarna varje helg. Här harde låtit sig inspireras av fransk dekadens både när det gäller stil och stämning. Tänk röd sammet, rokokofåtöljer och takkrona, fast på ett lekfullt sätt. Som du hör är Helsingborg staden som har allt, och sena nätter är ett måste för att hinna med allt det roliga.