Need Some Inspiration?

Select a Theme
Vandrarhem
Jönköping

Intro

Vandrarhem i Jönköping – Vätterns pärla till ett vettigt pris!

Söker du ett spännande resmål på relativt nära håll, där du kan njuta av kultur, natur och stadsliv utan att behöva spräcka budget ramarna? Varför inte satsa på en liten semesterresa med boende på vandrarhem i Jönköping? Det fantastiska läget precis vid Vätterns strand gör Jönköping till en riktigt naturskön pärla! Att ströva runt längs med vattnet eller ut på den populära piren är ett par exempel på alldeles kostnadsfria nöjen, och du kan också bada eller hyra kajak i samma område utan några större utgifter. Piren är belägen mitt emellan centrala stans östra och västra delar, norr om Hamnkanalen som förbinder Munksjön med Vättern. Under hela sommarhalvåret sjuder den av liv, dag som kväll. I närheten finns det gott om barer och restauranger, men många som tar en tur ut hit gör det för att njuta av utsikten över Vättern och småbåtshamnen.

continued

Det som vi idag kallar för Jönköping består av flera sammanvuxna tätorter, så man kan faktiskt säga att du får Huskvarna och Norrahammar på köpet när du besöker staden. Jönköping kallas ”tändsticksstaden”, vilket har sin grund i att stadens tändsticksfabriker under 1800-talet var världsledande inom tillverkningen av säkerhetständstickor. Tändsticksstadens historia visas upp på ett flertal museer, varav vissa har fritt inträde och andra även ordnar stadsvandringar med olika teman. Ett annat fint tips för promenadsugna är att ta vägen runt Munksjön, som är en tur på ungefär en halvmil, med fina rastställen med grillplatser och soldäck. Men du åker knappast till Jönköping bara för att motionera. I Tändsticksområdet kan du få dig såväl modern kultur som industrihistoria till livs, och ännu mer kultur erbjuds i vackra kulturhuset Spira.

Top things to Do

Boka hostel i Jönköping och upptäck allt du kan se och göra till en billig penning

Tändsticksmuseet ligger i det gamla trähus som inhyste den allra första tändsticksfabriken i Jönköping. Under ett besök här kan du få lära dig om både tändstickskungen Ivar Kreuger och arbetarna som tjänstgjorde i fabrikerna. Du får se hur tillverkningen gick till och kan botanisera bland tusentals gamla askar och etiketter.

Ett annat spännande museum är Jönköpings läns museum. Här ordnas utställningar om olika aspekter av staden och dess historia. Det kan t.ex. handla om konstnären och jönköpingssonen John Bauers liv eller fästningsstäder kring Östersjön.

På det närliggande Arkivhuset visas Jönköpings stads historia i bilder. Muséet anordnar också kultur- och historievandringar i länet och har fritt inträde!

Kultur i annan form finns på kulturhuset Spira, som med sin speciella arkitektur är en unik upplevelse i sig. Här är det annars scenkonst som står i centrum med musik, teater, dans osv. Till det mesta som anordnas krävs det en biljett, men ibland finns möjligheten att lyssna på Jönköpings Sinfoniettas repetitioner här, helt utan kostnad.

Även flanörer och vandrare kan få sitt lystmäte i Jönköping. Ta till exempel en sväng från Talavid i väster och bege dig österut mot Liljeholmen. På Östra storgatan i samma stadsdel ligger för övrigt huset där Dag Hammarskjöld föddes – passa alltså på att kasta ett öga på den vackra, rosa villan. På samma gata ligger också Jönköping Vandrarhem, som är ett av många alternativ för dig som är ute efter billiga vandrarhem i Jönköping.

Den som upptäcker Jönköping till fots bör absolut inte missa att besöka stadsparken. Jönköpings stadspark är en naturpark som rymmer flera områden med orörda miljöer. Den som reser med barn ska definitivt besöka den stora lekplatsen som är indelad i sektioner för olika åldrar. På somrarna finns det också djurgårdar i närheten, vilket är ett säkert kort för de små! Parken har också ett antal utsiktsplatser där man kan njuta av vyer över både Jönköping och Vättern. Den som promenerar i parken kan ta sig fram på de tio ”kvinnostigarna”. Det är stigar namngivna efter berömda Jönköpingskvinnor, till exempel lärarinnan Adéle Wetterlind, som blev känd som Jönköpings första kvinnliga cyklist då hon propagerade för kvinnlig rösträtt genom att cykla genom södra Sverige.

I parken finns två muséer: Fågelmuséet och ett friluftsmuseum. Fågelmuséet, inhyst i en kulturminnesmärkt tegelbyggnad, visar upp en stor samling uppstoppade fåglar. Fåglarna har skjutits och stoppats upp under 1800-talet och fram till tidigt nittonhundratal, på ett sätt som inte är möjligt med dagens jaktlagstiftning. Du får se över 300 arter av fåglar, och ett stort antal fågelägg. Friluftsmuséet består av ett antal gamla byggnader som flyttats till parken. Några exempel på vad du kan gör här är att besöka en fullt möblerad 1600-talsstuga, ett soldattorp och ett tråddrageri.

Stadsdelen Rosenlund har många fritidsattraktioner, såsom Kinnarps arena, Rosenlundsbadet och mässområdet Elmia. Även naturreservatet Rosenlunds bankar vid Vätterns strand är populärt. Bankarna är en s.k. erosionsbrant, en geologisk formation som inlandsisen lämnat efter sig. Branten höjer sig 35 meter över Vättern, vilket ger en speciell upplevelse av himmel och vatten som möts.

Did you know that?

Jönköping ger dig chansen att lära dig mer

Visste du att konstnären John Bauer, känd för sina karaktäristiska troll och sagomotiv, är från Jönköping? Han omkom i en tragisk båtolycka på Vättern som blev mycket omskriven. Det skulle visa sig att den ångbåten som var inblandad i olyckan hade sjunkit på grund av de fellastade och dåligt surrade symaskiner från Huskvarna som fraktades ombord. Båten bärgades några år efter olyckan, och John Bauer ligger nu begravd på Östra kyrkogården i Jönköping.

En av världens största datorfestivaler, Dreamhack, hålls varje år på mässområdet Elmia i Jönköping. Det hela började på 90-talet som en träff för entusiaster i en källarlokal i en skola. Då handlade det framför allt om att utbyta disketter och programmeringskunskaper. Numera innehar Dreamhack världsrekordet för antal uppkopplade datorer i ett nätverk, och evenemanget anordnas två gånger per år och lockar tiotusentals besökare varje gång.

Handlingen i deckaren ”Mannen från Tenhult” av Ulf Broberg och Peter Lundström utspelar sig till stor del i Jönköping. Miljöerna är korrekt beskrivna, och specifika platser i staden får stor betydelse för handlingen i boken. Kanske kan den passa att läsa efter eller inför ditt besök?

Tack vare stadens strategiska läge mitt i södra Sverige är Jönköping ett populärt val för många stora företags lager samt som bas för många stora transport- och logistikföretag. Kanske är detta en bidragande faktor till att Jönköpings län kan stoltsera med en riktigt hög sysselsättningsgrad? Arbetslösheten i Jönköping är faktiskt bland de lägsta i hela landet, såväl bland ungdomar som i allmänhet!

The local perspective

Gör som Jönköpingsborna

Kvarteren där tändsticksindustrin tidigare huserade är mycket populära. De sista tändsticksfabrikerna lade ned verksamheten på 70-talet, och idag har kvarteren karaktären av en oas mitt i staden. Takten är lite lugnare och du kan botanisera i gallerier, second hand-butiker och antikaffärer. Här ligger också Folkets bio samt museerna Tändsticksmuséet och Radiomuséet.

För den som är hungrig eller fikasugen finns det flera alternativ i Tändsticksområdet. Traditionellt fika och originell inredning finns hos Café Ångan medan man hos Rikki har kombinerat klädbutik med kaffeservering. Nyfiket i Kulturhuset har bra priser, konst av lokala konstnärer på väggarna och en liten scen för uppträdanden.

Senare på kvällen finns möjligheten att fortsätta till en nattklubb. Bongo Bar ordnar alternativa konsutställningar, klubbar och konserter. I början av kvällen kan du ta en stillsam öl här, men sedan höjs trycket och volymen efter hand. APT ordnar också olika klubbar, hittills bl.a. en burlesqueklubb och särskilda kvällar för gäster över 40.

Karlssons Salonger är också ett populärt uteställe med tre olika dansgolv. Stort, särskilt bland yngre, är också nattklubben Centrum. Lite lugnare är det på Velvet Lounge med tillhörande baren Offside där du kan se fotboll eller rockspelningar. Harrys/Sliver erbjuder två klubbar i samma lokal, med antingen schlagerhits eller housemusik. En outsider är synthklubben Klubb Sputnik som huserar i Restaurang Sofiehofs källarvåning och bjuder på elektronisk musik.

Vad gäller restauranger är piren lockande under sommarhalvåret. Från april och framåt slår restaurangerna upp portarna en efter en. Läget är naturligtvis fantastiskt, och du kan välja att inta din middag allra längst ut på piren eller på en förtöjd båt. Däremot är priserna inte de allra lägsta här, och det kan vara svårt att få plats.

Något billigare kan du komma undan på mysiga AnnaGretas, som serverar tapas på kvällarna och husmanskost på dagarna. Fika kan man med fördel inta på Malmborgs konditori eller dess filial, Malmborgs lilla. Populärt är också gammaldags charmiga Sandéns konditori på Klostergatan och franskinspirerade Restaurang & Café Pique-Nique på samma gata.