Need Some Inspiration?

Select a Theme
Vandrarhem
Karlstad

Intro

Vandrarhem i Karlstad – billigt boende

Centrala Karlstad är byggt på Tingvallaön som omges av Klarälvens armar och delar av staden ligger invid Vänern, Sveriges största sjö. Du kan hitta flera vandrarhem i Karlstad, både centralt och nära till alla sevärdheter, och mer lantligt med fina badmöjligheter i närheten. Om du väljer ett hostel i Karlstad som ligger lite utanför centrum har du även möjlighet att spela golf. Vissa vandrarhem i Karlstad erbjuder till och med golfpaket. I Karlstad har du alltid nära till vatten och nedanför Wermland Opera, ett stenkast från Stora Torget, bildas på sommaren en sandbank där både Karlstadsbor och besökare badar och solar. Om solen inte vill titta fram finns det sprillans nya Sundstabadet i centrala Karlstad med tre bassänger, två rutschbanor samt laguner, vattenfall, klättervägg, hopptorn och bubbelpool.

continued

Om sport och friluftsliv inte är din stora passion utan du istället tilltalas mer av god mat, kultur eller historia, så är Karlstad ändå ett resmål för dig. Staden bjuder sina besökare på en uppsjö av restauranger, museér och vackra byggnader. Bland annat är Domkyrkan helt klart värd ett besök. Karlstad är en stad med anor från vikingatiden Tingvalla – som staden hette då – var en viktig handelsplats. 1584 fick stadenbåde sina stadsprivilegier och sitt nuvarande namn av Karl IX. Karlstad har under flera tillfällen i historien drabbats av stora bränder. I mitten av 1800-talet ödelades nästan hela staden och endast ett fåtal historiska byggnader finns kvar. Efter branden byggdes centrum upp på nytt med ovanligt breda gator och ett stort torg för att en eventuell framtida brand inte skulle sprida sig lika lätt.

Top things to Do

Boka vandrarhem i Karlstad och upptäck allt som finns att se och göra

Börja ditt besök i Karlstad med att besöka domkyrkan. Det har funnits en kyrka på Tingvallaön sedan 1300-talet, även om den har brunnit ned flera gånger. Den nuvarande är från mitten av 1700-talet och restaurerades i början av 1900-talet efter de svåra brandskadorna från århundradet innan. Kyrkan har formen av ett kors och ger med sina vitputsade stenmurar ett lätt och luftigt intryck. Gå upp i tornet och njut av utsikten och beundra de ålderdomliga, metertjocka väggarna. Guidade turer av kyrkan anordnas alla vardagar.

Fortsätt sedan till kvarteret Almen och strosa runt bland de gamla trähusen som undkom den stora branden. Kvarteret var på 1700-talet ett av de mest eftertraktade områdena att bosätta sig i i Karlstad, och här i närheten hittar du bland annat Doktorsgården, Flachska gården och Landshövdingehuset. Titta sedan in på Värmlands museum med flera fasta utställningar om Värmlands historia samt konstutställningar. Avsluta med ett besök i museets kafé som sommartid har en uteservering under lummiga björkar med utsikt över Klarälven. Det finns många strategiskt placerade hostels i Karlstad som gör det enkelt för dig som turist att hitta till alla sevärdheterna!

Om du ännu inte har fått nog av historia kan du fortsätta till Brigadmuseum, ett försvarshistoriskt museum för personer i alla åldrar. Här kan du följa hur det kalla krigets olika händelser påverkade historien, allt sett ur den värnpliktige soldatens ögon. Du kan dessutom följa utvecklingen av det svenska folkhemmet under samma tidsperiod. Här finns också en skjutsimulator och ett antal stridsfordon. Även Svenska Migrationscentret som inhyser Sverige Amerika Centret, Sveriges äldsta institution för emigrationsforskning, är intressant. Här finns tillfälliga utställningar på temat migration och emigrationen till Nordamerika. Dessutom finns här möjligheter till släktforskning, och centret förvaltar material från hela landet, till exempel emigrantskildringar, dagböcker, brev och foton.

För den konstintresserade kan Sandgrund Lars Lerin kanske passa, en anrik dansrestaurang som förvandlats till en konsthall. Här finns målningar som räknas till de främsta akvarellerna i Norden och varje år anordnas även gästutställningar. Efter detta kandu bege dig till Café Slusswakten, ett café beläget i den gamla slussvaktarstugan vid Pråmkanalen. Stugan byggdes i början av 1800-talet och har bevaratsi ursprungligt skick sedan den byggdes. Här kan du sitta på den mysiga uteserveringen i vackra omgivningar och se båtarna fara förbi.

När du har laddat upp batterierna igen kan du fortsätta till vattentornet som under juli månad är öppet för allmänheten under dagtid, och ibland dessutom på kvällen. Klättra upp för de 234 trappstegen till utsiktsplatsen på toppen av vattentornet så befinner du dig hela 143 meter över havsnivån. Härifrån kan du se hela Karlstad, och om vädret är klart går det att se ända till Kinnekulle på andra sidan Vänern. Kikare finns att låna.I tornet finns dessutom en utställning om vatten och för barnen anordnas aktiviteter där de kan upptäcka vattnets egenskaper i olika experiment samt pyssla och måla.

Did you know that?

Lär dig något nytt i Karlstad! Visste du att..?

…Värmland är känt som skaldernas landskap och flera av dem har verkat i Karlstad, däribland diktaren Gustaf Fröding. Hans födelseplats Alsters herrgård drivs idag som en minnesgård över Gustaf Fröding. Herrgården är från 1700-talet och ligger 8 km öster om Karlstad i en vacker, naturskön miljö med utsikt över Vänern. Här anordnas visningar om diktaren på huvudbyggnadens övervåning. I östra flygeln finns ett konstgalleri som presenterar flera olika konstnärer under sommaren, och i västra flygeln finns en hantverksbutik med slöjd och hantverk från utvalda värmländska slöjdare. I caféet med en uteservering som har utsikt över Vänern kan du äta vällagad husmanskost och hembakt kaffebröd, bland annat det klassiska bakverket Frödingetårta. Under sommaren anordnas olika kulturella evenemang inom bland annat musik, dans och teater och under vinter och höst finns här marknader med värmländska produkter inom slöjd och livsmedel.

…Karlstads logotyp är en sol som kommer från uttrycket Sola i Karlstad, som egentligen syftar på Eva Lisa Holtz som var en servitris på 1700-talet och var känd för sitt glada och soliga humör. En staty med namnet Sola i Karlsta står utanför stadshotellet i Karlstad. Solen skiner faktiskt lite extra ofta i Karlstad, och staden brukar ofta ligga på Sveriges tio-i-topp-lista när det gäller antalet soltimmar.

…i Zakrisdal, sydväst om Karlstads mer centrala delar, finns skogsmark och rester från 1700- och 1800-talets bosättningar. En stor del av området består av ett inhägnat industriområde med den nedlagda ammunitionsfabriken Zakrisdal, som började byggas mitt under andra världskriget. Zakrisdalsverket hade en viktig roll under kriget i uppbyggnaden av Sveriges försvar och i den gamla fabriken finns nu ett sprängtekniskt museum. Fabriken hade ett eget civilförsvar och på området finns två luftvärnstorn, några av de få som finns bevarade i länet.

The local perspective

Utforska stadsbornas egna favoriter

Förutom de soliga dagarna har Karlstad även kvällstid mycket att erbjuda. Wermland Opera har ett brett urval av opera-, musikal- och orkesterproduktioner med hög konstnärlig kvalitet. Därutöver finns Scalateatern som främst har shower, musikföreställningar och teater samt Värmladsteatern som producerar teater i olika lokaler.

Bland restaurangerna hittar du såväl moderna sushibarer som krogar med traditionell värmländsk husmanskost. Br. Olssons Elektriska är ett folkvänligt bistro-brasserie byggt på elektroteknisk-nostalgiromantik. Här kan du komma in på en lunch såväl som en spännande cocktail. På restaurang Båten, beläget just på en båt på Klarälven, kan du njuta av färska fisk- och skaldjursrätter och kring jul serveras ett annorlunda skaldjursjulbord. Dessutom arrangeras ibland spelningar.

I Nöjesfabriken hittar du lite allt möjligt – restaurang, bowling, en livescen och en nattklubb. Det senaste tillskottet är Cava 42 där så mycket som möjligt av de gamla verkstadslokalerna har sparats för att skapa en genuin och levande atmosfär. Här kan du njuta av spanska tapas tillsammans med ett glas cava eller någon av de många vin- och ölsorterna. Om du sedan vill gå vidare kan du besöka Koriander Bar & deli, en hemtrevlig restaurang med bar och nattklubb samt en uteservering på taket.

Karlstad är en cykelvänlig stad och under maj till september kan du låna cykel helt gratis över dagen från Solacykeln på Stora Torget mot uppvisande av giltig fotolegitimation. Cykelkarta kan du hämta hos Solacykeln eller på turistbyrån.

Karlstadsbornas aktivitetsförslag för stora som små

Mariebergsskogen är Karlstad stadspark och erbjuder såväl natur som kultur. Ströva i gammelskogen med väldiga tallar som var stora träd redan på Karl XII:s tid. Besök även strandängarna, ett unikt naturområde av riksintresse, med spångade leder, fågeltorn och gömslen. För de små anordnas sommartid en trollvandring i skogen med en interaktiv teaterföreställning där barnen får hjälpa till att lösa problem som de tokiga trollen har ställt till med. I djurparken Lillskogen bor svenska lantdjur av alla slag och här kan barnen klappa kaniner, getter och får och titta på kossorna och Linderödssvinen. I naturområdet finns även Naturum där både stora och små får lära sig mer om djuren, växterna, geologin och kulturhistorien som har format platsen. I parken arrangeras många evenemang, till exempel konserter i det gröna på sommaren och julmarknad och skridskobana på vintern.

Om du vill ha mer äventyr beger du dig till paintballparken Chaos Event, som utöver paintball även erbjuder femkamper med bland annat sumobrottning, känguruboxning och gladiatorkamp. Ett lite lugnare alternativ är en båttur, och här finns flera valmöjligheter, t.ex. en båtsightseeing på Klarälven eller en räkkryssning på Vänern.