Need Some Inspiration?

Select a Theme
Vandrarhem
Långholmen

Intro

Långholmen vandrarhem – en fängslande upplevelse

Långholmen är en ö i Stockholm som även utgör en egen stadsdel. Om du är intresserad av Långholmen, finns ett riktigt spännande ställe att bo på – ett vandrarhem på Långholmen är inhyst i vad som var Långholmens centralfängelse fram till avvecklingen på 1970-talet. Det finns också en husbilscamping som kan vara ett bra alternativ för budgetsemestern. Inte på själva ön, men ändå nära Långholmen, finns också flera hostel och budgethotell. Du kan utforska områdets spännande förflutna även om du inte bor på ön. På Långholmens museum kan du lära dig mer om fängelsets historia och själv uppleva hur fångarna bodde. Under vissa tider på året arrangeras även guidade visningar.

continued

På Långholmen finns även en vacker 1700-talsträdgård – alla växter som odlas här fanns i Sverige på 1700-talet, och trädgården är planerad så som en familj på den tiden skulle ha haft sin köksträdgård. Strosa bland koloniträdgårdarna på västra delen av Långholmen och fortsätt sedan till Långholmsparken på öns östra del. Här finns en amfiteater där Parkteatern har uppträtt under många år och flera konserter har anordnats. Längs parkens norra strand ligger Långholmsbadet, ett strandbad som 1998 fick utmärkelsen Blå Flagg för bland annat hög vattenkvalitet och säkerhet, och då var det enda badet i en europeisk huvudstad som fick den utmärkelsen. Här är det skönt att tillbringa några timmar, särskilt för den som reser med barn. På öns nordöstra sida vid Lusudden finns ytterligare en badplats – Långholmens klippbad.

Top things to Do

Lämna ditt hostel på Långholmen och se vad Stockholm har att erbjuda!

De flesta som bor på ett Långholmen-hostel passar säkerligen på att även besöka Stockholm. Om du planerar att besöka flera av stadens sevärdheter kan kortet My Stockholm Pass vara ett ekonomiskt och praktiskt alternativ. Sommartid kan du ta båten direkt till city med båtlinjen Prison Line, och du kan även åka kommunalt in till centrum. Det kan löna sig att köpa enkorttidsbiljett som gäller 24 timmar, 72 timmar eller 7 dagar på SL. Närmaste tunnelbanestation är Hornstull som ligger cirka tio minuters promenad från Västerbron, och även flera busslinjer har hållplatser i närheten. Om du väljer att ta båten kan du hoppa av vid Kungsholmstorg och sedan promenera längs Norr Mälarstrand och vidare till Stadshuset och Riddarholmen.

En klassiker som ingen vill missa att besöka i Stockholm är förstås Gamla stan. På Västerlånggatan är det trångt med besökare, och här finns många souvenirbutiker. Om du letar dig lite längre bort kan du hitta många genuina småbutiker, mysiga caféer och gemytliga restauranger i de trånga kullerstensgränderna. Prova till exempel tesalongen Chaikhana på Svartmangatan där du kan avnjuta ett stort utbud av särskilt utvalda tesorter, eller varför inte en klassisk engelsk ”afternoon tea”? Ett annat alternativ är Stadsmissionens café i Grillska Huset på Stortorget. Här serveras hemlagade luncher, smörgåsar och bakverk, ochår 2015 fick caféet utmärkelsen Stockholms bästa semla. I samma byggnad finns även Stockholms Stadsmissions bageri, brödbod och matbod. Besök även populära Wirströms pub på Stora Nygatan, en irländsk pub med stort ölsortiment där du kan sitta i de murade källarvalven.

Promenera sedan genom Kungsträdgården, där du under våren kan sitta på någon av de många uteserveringarna och beundra de vackra körsbärsträden, gå vidare till Norrmalmstorg och hoppa på spårvagnen till Djurgården. Under vissa delar av året finns även en cafévagn på helgerna (du känner igen den genom att den har en jättestor kaffekopp på taket). Den brukar avgå ungefär varje halvtimme, och här kan du njuta av en fika samtidigt som du får en omväxlande utsikt från vagnen. På Djurgården finns många välkända sevärdheter t.ex. friluftsmuseet Skansen, Vasamuseet, Nordiska museet, ABBA-museet, Liljevalchs konsthall och nöjesfältet Gröna Lund.

Om du är mer intresserad av en lite lugnare aktivitet kan du sitta kvar på spårvagnen till Bellmansro och därifrån promenera till Rosendals trädgård. Här kan du promenera i den fina trädgården som innehåller en fruktträdgård, rosenträdgård och vingård, och gå på en guidad tur i det vackra 1800-talsslottet. Avsluta med ett besök i det populära trädgårdscaféet i ett av växthusen. Här serveras ekologiska bakverk, smörgåsar och lunchrätter, och allt har bakats på plats i vedugnsbageriet alldeles intill. Slå dig ner i växthuset, på uteserveringen eller på gräset i den stora parken och njut av stunden.

Stadens bästa utsikt får du från Mariaberget. Gå upp till Bastugatan från Slussen och strosa bland de smala kullerstensgränderna och 1700-talshusen. Det finns flera utsiktsplatser längs Monteliusvägen. Om du föredrar att sitta ner medan du insuper utsikten, kan du gå åt andra hållet från Slussen till Hermans restaurang på Fjällgatan. Här kan du njuta av en vegetarisk buffé och den vackra utsikten på samma gång. Ett annat populärt alternativ är Mosebacketerassen vid Södra Teatern där du kan njuta av en god öl medan du ser solen gå ner över Gamla stan innan du beger dig tillbaka till ditt vandrarhem på Långholmen.

Did you know that?

Fakta om Långholmen

Långholmens centralfängelse grundades på 1700-talet och vartill en början ett spinnhus, ett kvinnofängelse för tiggare och lösdrivare, ochtanken var att man skulle få bort dem från gatorna samtidigt som de skulle få en meningsfull sysselsättning. En av fångarna under den här tiden var Hanna Hansdotter, den sista personen i Sverige som dömdes för häxeri. Kvinnofängelset flyttade till Norrmalm 1825 och fängelset på Långholmen fick i stället manliga fångar. År 1910 skedde Sveriges sista avrättning här, då rånmördaren Alfred Anderavrättades med giljotin, något som användes för både första och sista gången. Fängelset avvecklades 1972–1975, och 1982 revs delar av byggnaderna.De kvarvarande delarna har sedan renoverats för att inrymma hotell och vandrarhem, där man tydligt kan se hur de gamla cellerna såg ut.

Långholmen har även varit en inspelningsplats. Filmen Släpp fångarne loss, det är vår!, regisserad av Tage Danielsson, spelades in på fängelset samtidigt som fängelset höll på att tömmas. Filmen har ofta setts som ett slags inlägg i 70-talets debatt om liberaliseringen av kriminalvården i Sverige. Fängelsedirektörens ständiga replik i filmen är ”Nu måste vi bestämma någonting”.

Vandrarhemmet och hotellet som idag ligger i de gamla fängelsebyggnaderna, hade på sätt och vis hyst flera kända personer redan innan man öppnade – men inte alltid som frivilliga gäster. Det kan vara svårt att tro, men Långholmens fängelse har nämligen haft flera kända interner genom tiden, till exempel Jan Guillou, Hjalmar Branting och Barbro Alving.

The local perspective

Upplev naturen som en lokal invånare innan du återvänder till ditt vandrarhem på Långholmen

Utöver sin historia och sina goda restauranger har Långholmen en mer undangömd sevärdhet som många glömmer bort: den vackra naturen. I Långholmens naturstråk finns ett spännande djur- och växtliv med ovanliga träd och blommor som inte finns på så många andra platser i Stockholm. De som bor här är väl bekanta med dessa inslag, och tycker om att promenera och se vad som dyker upp bland grönskan. Vad sägs om att ta en promenad från ditt hostel på Långholmen och se vad du hittar? Strax öster om Västerbron, intill klubbhuset på Heleneborgs båtklubbs område, finns till exempel ett träd som av lokalinvånarna brukar kallas ”den dubbelstammiga valkasken”. Detta träd är täckt av egendomliga valkliknande utväxter, som inte är resultatet av sjukdom eller skada utan istället är en naturlig del av trädet.

Eftersom Långholmen är en relativt liten ö finns det inte särskilt många småkrogar och pubar som endast är kända bland lokalbefolkningen. Däremot har de större restaurangerna och värdshusen ofta en mindre lokal i anslutning till huvudmatsalen. Dessa lokaler är mysiga och brukar inte gästas av de vanliga Stockholmsturisterna, vilket gör att besök kan rekommenderas för den som vill dricka något gott och ta en bit mat i en mer lokal miljö. Om du inte hittar något lämpligt på Långholmen finns det massor av fina pubar på öarna intill. Med kollektivtrafik eller taxi går det snabbt att ta sig från ö till ö, och lokalinvånarna är inte ovana att ta sig till en fin pub på grannön eller en bit bort i Gamla stan.

Det första området som är värt att utforska hittar du dock redan innan du nått fram till tunnelbanan. Ta bara den korta promenaden över Västerbron söderut till Söder Mälarstrand, och tillbringa ett par timmar i denna del av Stockholm. Här kommer du att hitta ett stort utbud av små butiker, kaféer, barer och restauranger. Chansen är stor att det också erbjuds en spelning eller teaterföreställning någonstans i närheten framåt kvällen. Så appar och sociala medieri all ära – ta ett varv i området, njut av promenaden, prata med lite folk och studera notiser och affischer medan du planerar för kvällens äventyr. Det finns mycket trevligt att välja på nära camping och hostel på Långholmen.