Need Some Inspiration?

Select a Theme
Vandrarhem
Linköping

Intro

Modernt och traditionellt på vandrarhem i Linköping

Linköping är en modern stad med nära till sitt förflutna. Stadens slogan är ”Linköping – Där idéer blir verklighet”, vilket syftar på samarbeten mellan stadens universitet och näringsliv. Universitetet ligger ofta i topp på kvalitets- och popularitetslistor och har satsat på innovativa grepp som tvärvetenskaplighet och problembaserat lärande. Men utbildningstraditionerna är gamla: Linköping var den tredje stad i Sverige som fick ett gymnasium, och har egentligen präglats av lärande och undervisning ända sedan kyrkan etablerade sig här. Linköpings domkyrka, med sin 800 år långa historia, vakar fortfarande över dagens studenter.

continued

Många tänker nog också på Linköping som ”flygstaden”. Idag utvecklar man allt från flygplan till obemannade farkoster och avancerad rymdteknik här, något som också bidragit till en tätposition inom IT. Du kan besöka både Flygvapenmuseum och Datamuseet IT-ceum i staden.

Den moderna universitets- och teknikstaden har dock också en fin, välbevarad stadskärna med flera traditionsrika byggnader. Och om du verkligen vill drömma dig tillbaka kan du bege dig till Friluftsmuseet Gamla Linköping, som visar hur småstadslivet kunde se ut för hundra år sedan.

För den som har en begränsad reskassa kan det vara bra att veta att entrén till Gamla Linköping, liksom en hel del annat som staden har att erbjuda, är gratis. När det gäller billigt boende finns det bed and breakfast och vandrarhem i Linköping, och även en bit utanför staden. 

Top things to Do

Att se och göra för budgetresenärer

Ett måste är det redan nämnda Friluftsmuseet Gamla Linköping. Museet ligger i västra delen av centrala Linköping och består av ett åttiotal byggnader som flyttats hit från staden och den omkringliggande landsbyggden. En promenad bland de gamla trähusen och kullerstensgränderna blir en resa hundra år bakåt i tiden, till ett svunnet småstadsliv. I vissa hus har gamla hem lämnats orörda, som om människorna bara gått ut en sväng för att snart återvända. Du kan också besöka yrkesaktiva hantverkare som krukmakare och knypplerskor. Det går bra att bara titta på hur det går till, eller att köpa sig en present, souvenir eller kanske en strut karameller från den traditionella handelsboden. Särskilt veckorna före jul och under sommarhalvåret händer det mycket här: varje dag ordnas gratis visningar av kvarteren, och skådespelare från museet ger liv åt luffare, gårdsmusikanter och andra karaktärer från förr. Ett alternativ till vandrarhem i Linköping är att ta in på bed and breakfast här i friluftsmuseet.

Centralt i Linköping ligger domkyrkan, som är Sveriges bäst bevarade medeltida katedral. Interiören är mycket ljus och vacker, och bjuder på många detaljer att upptäcka. I de gotiska blindarkaderna lurar märkliga stenfigurer, och över ett av fönstren breder Maria ut sin mantel av blommor. De guidade visningarna av kyrkan är gratis för privatpersoner. 

Ett stenkast från kyrkan ligger Linköpings slott. Slottets äldsta delar är från 1100-talet, vilket innebär att det är Sveriges äldsta ickereligiösa byggnad. Idag rymmer slottet kontor och landshövdingeresidens, men även Linköpings Slotts- och Domkyrkomuseum.

För den som vill fortsätta utforska Linköping till fots ordnar Östergötlands museum ibland stadsvandringar på olika teman. Vandringarna kan kosta en slant, och det går naturligtvis också bra att ströva omkring i staden på egen hand.

Då kan man också passa på att följa den så kallade gröna tråden. Alla parker och grönområden i centrala Linköping hänger nämligen samman. Du kan börja vid centralstationen och gå genom Järnvägsavenyns trädtunnel vidare mot Raoul Wallenbergs plats, Konserthusparken, Rosengången till Domkyrkoparken och vidare till Trädgårdsföreningen. Den gröna tråden fortsätter även ut på andra sidan Trädgårdsföreningen, men ett hett tips är att stanna till här och besöka det söta lusthuset, galleriet Skådebanan eller Naturcentrum. Genom Naturcentrum har föreningar med intresse för natur, miljö och arkeologi fått en mötesplats. I gengäld ska de aktiviteter som hålls här vara öppna för allmänheten. Det innebär att det ofta är spännande saker på gång i huset, allt från föreläsningar om ekologi eller bonsaier till klädbytardag eller guidad tur i Trädgårdsföreningen, allt gratis eller till en låg avgift. I närheten av Trädgårdsföreningen ligger också ett av flera vandrarhem Linköping.

För den som är sugen på större naturupplevelser kan naturguidningarna rekommenderas. Naturguidningarna är vandringar på runt två och en halv timme i naturområden i och runt Linköping för en mycket blygsam avgift. Temana varierar med plats och årstid, men kan t.ex. vara ormsafari, fågelguidning eller eklandskap. (Just eklandskapen är speciella för Linköpingsområdet, och något man inte bör missa om man gör en utflykt utanför stan.) Fikapaus ingår, så ta med picknick!

I kategorin utflykter ska inte heller kanalerna Göta och Kinda kanal glömmas bort. 

Did you know that?

Visste du att …

Våren 2004 bärgades en flygplanskropp från Östersjöns botten. Det var vraket efter det plan som blivit känt som ”DC 3:an”, och som varit försvunnet ända sedan 50-talet. Historien om försvinnandet och dess efterspel är en riktig thriller från kalla krigets dagar, inklusive spioner och hemlighetsmakeri på hög nivå. Den svenska DC 3:an, som enligt försvaret höll på med navigeringsträning, försvann spårlöst 1952. Därefter sköts ett av de plan som letade efter den ned av sovjetisk militär. Affären ledde till kraftiga protester i Sverige. Efter hand visade det sig dock att DC 3:an inte var ett obeväpnat, halvcivilt flygplan som oprovocerat skjutits ned. I själva verket bedrev planet signalspaning mot Sovjet, och de uppgifter som samlades in delades med Storbritannien och USA. Detta hade Sovjet i sin tur fått reda på via spionen Stig Wennerström. Det tog 30 år att få fram denna obekväma sanning, och det dröjde ända till 1991 innan Sovjet äntligen erkände att man skjutit ned planet. 2004 lyckades man alltså bärga resterna av detta stycke historia – och sedan 2009 finns vraket att beskåda på Flygvapenmuseum i Linköping. 

The local perspective

Vart går Linköpingsborna?

När det gäller utflyktsmål är Hovetorp slusstrappa på Kinda kanal ett insidertips. Hovetorp är kanalens största slusstrappa med fyra slussar och en höjdskillnad på 15,8 meter. Det är populärt att ta en fika här, medan man tittar på de slussande båtarna (en mer välkänd variant på det här utflyktsmålet är Bergs slussar i Göta kanal, som lockar tusentals besökare).

När det gäller fika är annars Stadsmissionens café en pärla. Här serveras kaffebröd och mackor från eget bageri. Inredningen bygger på återbruk, vilket märks på porslin och möblemang. Du kan också äta en prisvärd lunch här, och ibland njuta av gratis livemusik.

En annan matig fikafavorit är lilla mysiga Ammos Café & Crêperi, som serverar kaffe och crêpes med grekisk inspiration. 

Men efterrätt intas kanske allra helst på legendariska Bosses glassbar vid domkyrkan. Glassen tillverkas på plats, och smakerna varierar från dag till dag. Linköpings godaste glass enligt många. (Uteserveringen är liten, men om det är fullt där går det bra att inta sin glass sittande på muren vid domkyrkan istället.)

Linköpingsborna tar gärna ett glas i kvarteren kring Ågatan, där pubar och restauranger ligger på rad. Här finns bl.a. Riva med italiensk-amerikansk mat och pianobar och BK Living Room som har ett stort vinutbud. Om man vill komma billigt undan kan pubmat på Queens eller studentfavoriten 55:an vara värt ett försök. På Ågatan ligger också Nationernas hus, som precis som namnet antyder är allra förmånligast för studenter. Men stället är öppet för alla, och matpriserna är rimliga även utan studentrabatt.

Pubar med lite större personlighet är Hamlet i engelsk stil och De Klomp, båda ett stenkast från Ågatan. De Klomp (även känd som Klompen) har låtit sig inspireras av en traditionell holländsk ”bruine kroeg” och erbjuder ett enormt ölsortiment med fokus på belgiskt och holländskt. Hit går man för ölen och atmosfären.

I området finns också goda möjligheter att fortsätta ut efter mat eller öl.  Platens bar på Platensgatan har fri entré och halva priset i baren vissa dagar, medan Platå på samma gata presenterar sig som stadens största och bästa nattklubb. 

Men vem som egentligen är störst och bäst beror nog lite på hur man räknar: på fredagar och lördagar ordnar nämligen Harrys, Sliver och redan nämnda Riva en nattklubb där gästerna kan passera fritt mellan de tre ställena. 

Ett annat alternativ är restaurang L’Orient, som är ett av Linköpings klubbtätaste uteställen. Här är det syntklubb ena dagen och reggaespelning eller orientalisk dansafton nästa. Såväl inträde som åldersgränser varierar kraftigt, men studerar du programmet noggrant kan du mycket väl hitta gratispärlor som en jazzjamsession med fritt inträde. Här serveras även mat med orientalisk inspiration.

Oavsett reskassans storlek, och oavsett om du väljer att fokusera på historia eller samtid, har Linköping en hel del att erbjuda dig som besökare!