Need Some Inspiration?

Select a Theme
Vandrarhem
London

Intro

Hostel i London

London är en smältdegel av olika kulturer. Här talas runt 300 språk dagligen och det finns gott om subkulturer och minoriteter. Oavsett vad du letar efter kan du hitta det här, och oavsett vem du är kan du smälta in och hitta likasinnade. Längtar du efter att besöka den brittiska huvudstaden, men är osäker på om din budget räcker? Nedan hittar du tips och tricks som kan hjälpa dig att få en trevlig semester utan att tömma reskassan. Börja med att boka billiga vandrarhem eller hostel i London och planera sedan resten av besöket utifrån dina egna intressen. Oavsett om du är i London för att shoppa, strosa i parker eller förkovra dig på museer finns det sätt att spara pengar. Planera i förväg och få ut det mesta av din semester med olika praktiska förberedelser och erbjudanden som sparar pengar.

continued

Om du söker billigt boende i London är vandrarhem ett bra alternativ. De är enkla att hitta på nätet om du vill boka i förväg. Sök till exempel på hostel london. Ett bra tips är dock att tänka efter vilket område du väljer. Även om du hittar ett billigt vandrarhem i London i något av de dyrare områdena kan det vara långt att gå till närmaste affär, eller endast finnas dyra restauranger i närheten. Då kan det vara mysigare att bo i en stadsdel där hela området erbjuder det du söker till överkomliga priser, så att du slipper bli trött och frustrerad i jakt på mat efter en lång och härlig semesterdag. Istället hittar du matbutiker där du kan köpa något att laga själv eller ta med och äta i en park, och flera trevliga pubar där du kan träffa britter och diskutera dagens utflykter och kvällens äventyr över en pint.

Top things to Do

Tips på billiga aktiviteter i London

Billig mat i London

Bor du på vandrarhem i London kan det finnas möjlighet att laga egen mat. Besök matvarubutikerna och bunkra upp med lättlagade måltider, smörgåsar och snabbsoppor. Om du har en budget som tillåter att äta ute kan det vara värt att kolla in luncherbjudanden hos olika pubar och restauranger. Oftast finns det en fast meny till ett reducerat pris. Ett bra sätt att äta gott utan att bli ruinerad.

Billiga museer och konstgallerier

Samuel Johnsons kända citat ”when a man is tired of London he is tired of life” är lite dramatiskt, men vi kan i alla fall vara överens om att det finns mycket att göra och se i London. Om du vill kan du besöka Dr Johnson’s House för en billig penning och se var mannen som myntade det berömda uttrycket bodde under sin tid i London. Det finns även en liten butik i anknytning till museet där du bland annat kan köpa en fin tygväska med citatet. London är en guldgruva om du gillar museer men har en begränsad budget, eftersom många av de stora museerna har gratis inträde på sina fasta utställningar. Du kan bland annat utforska British Museum, Science Museum, Natural History Museum och V&A. En del museer erbjuder även gratis guidade turer. Tate Modern vid Themsen eller National Gallery vid Trafalgar Square är suveräna alternativ om du vill kombinera konst med klassiska sevärdheter.

Billigare biljetter till teater och musikaler

London är känd för sina musikaler och teaterföreställningar. På Leicester Square säljs biljetter till kvällens föreställning för halva priset. Med lite tur kan du få tag på din önskeföreställning till ett bra pris. Om du tycker om Shakespeare och inte har något emot att stå kan du besöka Shakespeare’s Globe Theatre och köpa ståplatser för så lite som fem pund (går även att köpa online om du vill vara säker på att få biljetter). Tänk dock på att innergården är öppen, så ta med regnkläder om himlen ser grå ut på föreställningsdagen.

Ta apostlahästarna runt London

London är en bra stad att upptäcka till fots, vilket självklart sparar pengar. Du kan bland annat göra följande fina promenad från bro till bro och samtidigt se många kända sevärdheter: Börja vid St. Paul’s Cathedral. Här vänder du näsan mot vattnet och går rakt ner mot Millennium Bridge. Denna relativt nya gångbro (som du kanske känner igen om du har sett Harry Potter-filmerna) tar dig till Tate Modern. Nästan vägg i vägg ligger charmiga Shakespeare’s Globe. Sväng förbi deras presentbutik om du vill köpa hem udda och roliga souvenirer eller presenter. Fortsätt sedan längs vattnet förbi HMS Belfast och City Hall, innan du kommer fram till Tower Bridge. Korsa Themsen igen via Londons kanske mest kända sevärdhet. Imponerande Towern väntar på dig vid foten av bron när du har kommit över på fast mark igen.

Did you know that?

Spännande fakta om London

London har, precis som många huvudstäder runt om i Europa, en rik och varierad historia. Här finns romare och vikingar som alla har varit med om att påverka platsen under flera hundra år. I andra halvan av 1000-talet kom Vilhelm Erövraren till England och det var han som lät bygga Tower of London, som stod klart 1078. Staden tog över som huvudstad från Winchester och befolkningen växte, trots tillfälliga tillbakagångar under till exempel digerdödens härjningar under 1600-talet. Under nästan hundra år, 1831–1925, var staden världens största. Idag är befolkningen cirka 8,6 miljoner.

Middag på hög höjd

Visste du att innan statyn av Nelson placerades på pelaren på Trafalgar Square år 1842 åt 14 personer middag där, mer än 50 meter över marken? Själva statyn av Nelson är mer än fem meter hög.

Köp ett Oyster-kort

När du har tröttnat på att gå, eller vill resa mellan olika delar av London, finns det ett väldigt smart och prisvärt alternativ du kan utnyttja: Oyster-kortet! När du köper ett Oyster-kort och laddar det med pengar får du billigare enkelbiljetter. Du behöver bara läsa av kortet när du kliver på bussen eller går in och ut ur tunnelbanan, och det finns en spärr på kortet som maxar summan som dras från kortet varje dag, så att du aldrig betalar mer än om du hade köpt en dagskort. Mycket smidigt och fiffigt!

Du kan även använda ditt Oyster-kort för en billig sightseeing-tur per buss. Många linjer går förbi de stora sevärdheterna i London, så om du vill få en överblick över staden utan att åka med de vanliga turistbussarna kan du hoppa på till exempel linje 159. Den tar dig från Marble Arch vid Hyde park via Oxford Circus, Piccadilly Circus och Trafalgar Square ner förbi Horse Guards och slutligen till Westminsterpalatset.

Find things you can do in London

The local perspective

Häng med lokalbefolkningen som bor runt ditt hostel i London

Om du besöker London under den soligare delen på året har du ett gyllene läge att både spara pengar och möta lokalbefolkningen. Styr stegen mot någon av mataffärerna som Sainsbury's, Marks & Spencer eller Tesco och köp med dig en picknick. Oftast finns det något luncherbjudande för en billig penning eller ta två betala för en. Sedan är det bara att bege sig till närmaste park! Londons mest kända park är kanske Hyde Park, men närliggande Kensington Gardens är också vacker och värd ett besök. Oavsett var du är i London kan du hitta en park, och om det är soligt ute finner du även lokalbefolkningen här på filtar eller direkt på gräset. Ta med dig bästa vännen och en god bok, men glöm inte solkrämen! Njut av solen och studera människorna runt omkring dig under en avslappnad eftermiddag i Storbritanniens huvudstad.

Gillar du clowner och udda sevärdheter?

Joseph Grimaldi var en engelsk clown och mimartist som levde i London 1778–1837. Han hade stor betydelse för utvecklingen av clowner, och hans karaktär Joey kombinerade en spelad dumhet med listiga stölder. Grimaldi ansågs vara den bästa i sin tid, och varje år i februari hålls en gudstjänst till hans minne dit många uppklädda clowner kommer. I Joseph Grimaldi Park i Islington kan du besöka hans grav, men även ett något unikt monument skapat av konstnären Henry Krokatsis 2010. Här finns det en kistform på marken som har rutor du kan hoppa på och på så sätt spela olika melodier. Du inbjuds alltså att dansa på Grimaldis grav, och om du vill kan du spela hans mest kända låt Hot Codlins. Ett garanterat annorlunda kyrkogårdsbesök.

Alla har en plats i London

I London finns något för alla, oavsett vilka de är. Björnen Paddington var nog den som uttryckte det bäst: ”Mrs Brown says that in London everyone is different, and that means anyone can fit in. I think she must be right – because although I don’t look like anyone else, I really do feel at home. I’ll never be like other people, but that’s alright, because I’m a bear. A bear called Paddington.”