Need Some Inspiration?

Select a Theme
Vandrarhem
Malmö

Intro

Bo på billiga hostel i Malmö

Malmö är Sveriges tredje största stad och ett populärt resmål för många. Bo centralt i staden på ett billigt vandrarhem i Malmö, eller boka ett hostel i området kring Västra hamnen vid Malmös landmärke och Nordens högsta skyskrapa, Turning Torso, med sina 190,4 meter över havet. På strandpromenaden som ligger i området kan du köpa italiensk glass, titta på de många båtarna utmed kajerna eller bara strosa runt och blicka ut över Öresund. En dag med klart väder kan du till och med se Danmark på andra sidan vattnet. Du kan hitta mycket att göra i staden oavsett semesterbudget, så leta upp ett vandrarhem eller hostel i Malmö som passar för vad just du vill ha ut av ditt besök i parkernas stad. 

continued

Reser du med begränsad budget? Då är ett besök i området Gamla Väster ett mycket bra alternativ. Denna del av Malmö sträcker sig från Stortorget i öster till Kungsparken i väster, och från kanalen i norr och gamla begravningsplatsen i söder. Av alla vandrarhem i Malmö finns här några riktigt prisvärda. Dessutom är det mycket trevligt att helt enkelt promenera runt och upptäcka de gamla husen, vilket ju inte kostar något alls. Byggnaderna i området är väl bevarade, och atmosfären skulle ätenklast beskrivas som pittoresk. Här finns till exempel Dringenbergska gården, som är en av Malmös äldsta gårdar och ligger i kvarteret Jörgen Kocks utmed Norra Vallgatan. Huset har under åren haft många olika användningsområden och funktioner och är idag bland annat klubblokal.

Top things to Do

Lämna ditt hostel i Malmö och upptäck staden

Det sägs ibland att den bästa falafelen i Sverige finns i Malmö. Staden har fått sin mångkulturella karaktär tack vare de människor som har flyttat hit från världens alla hörn. Idag finns mer än 175 ursprungliga nationaliteter representerade i Malmö, vilket har fört med sig en varierad blandning av kryddor, råvaror och det som ofta kallas för "street food" (gatumat). År 2014 anordnade tidningen Sydsvenskan en tävling för att kora Malmös bästa falafel. Vinnaren blev klassiska Orient House of Falafel No 1, men andraplatstagaren Baghdad var mycket nära att knipa guldet. Den stora in- och utflyttningen till Malmö till och från världens alla ändar har gjort att Malmö har utbytt kulturella drag med resten av världen.

Det är nästan som Stig Johansson sa för länge sedan: "Det finns många Malmö i världen – men de heter något annat."

Festivaler och Musik i Malmö

Om du besöker staden i augusti kan du ha turen att få uppleva Malmöfestivalen. Arrangörerna beskriver den själva som en hemmafest med knytkalas fast mycket, mycket större. Festivalen har anordnats sedan 1985, och det årliga utbudet innefattar artister, teaterföreställningar, filmvisningar och poesiuppläsningar. Eftersom festivalen äger rum i augusti äter man även kräftor. Hela fyra gånger har festivalen slagit världsrekordet i att äta flest kräftor på en gång! Den senaste gången var 1994 då man åt hela 91 500 stycken av de älskade skaldjuren. Festivalen avslutades med storslagna fyrverkerier ända fram till 2009, men eftersom festivalen numera strävar efter att vara mer miljömedveten har det inte blivit några officiella fyrverkerier de senaste åren. Musiken är dock fortfarande en stor del av kalaset, och många stora artister har spelat här genom åren, bland annat Lisa Nilsson, Peps Persson, First Aid Kit och Timbuktu.

Varje sommar anordnas även Malmö City Horse Show på Risersborgsfälten. Showen består av stora hästtävlingar årmed dressyr, fälttävlan och banhoppning. Boka ett billigt vandrarhem i Malmö i närheten och njut av de vackra hästarna och deras framstående ryttare utan kostnad eftersom det är fri entré alla dagar!

Parker och grönområden

Malmö är den stad i Sverige som har flest parker, och den kallas därför ofta för parkernas stad. Här finns 15 större parker och en mängd mindre grönområden. Här finns parker av olika karaktär, och både barn och vuxna turister kan hitta något som passar för just dem. Kungsparken är från mitten av 1800-talet och räknas som den äldsta parken i Malmö. Den är en av de första i Sverige att ritas och planeras av en landskapsarkitekt. Packa en picknickkorg på ditt hostel i Malmö och ta en lugn promenad längs en av de två alléerna innan du slår dig ner för lite smått och gott i denna rofyllda gröna oas. Intill Gjutjärnsfontänen finns även den populära sevärdheten Grottan. Den har utsmyckats av väggmålningar och en dricksvattenfontän. Sedan upprustningen 1987 pryds den av ormhuvudet Ormet, som sprutar ut en smal vattenstråle.

I Stapelbäddsparken i Västra hamnen är det mer fokus på aktiviteter och det finns skateboardpark och möjligheter till klättring och rollerderby. Under sommaren anordnas även kultur- och musikupplevelser.

Fotboll i Malmö

Malmö har en stark fotbollskultur. Den lokala stoltheten Malmö FF är ett lag med många allsvenska segrar i bagaget. År 2010 fyllde laget 100 år, vilket man firade genom att ta hem hela ligan, något som man sedan upprepade år 2013 och 2104. Vill du ha den lokala upplevelsen av en matchdag gör du rätt i att söka dig till ölkaféet på Möllevången. Det här är en naturlig samlingsplats för supportrarna före avspark och man har även inrett ett rum särskilt för MFF:are!

Sveriges största fotbollsstjärna Zlatan Ibrahimovic kommer från Malmö och började spela i området Rosengård där han växte upp för att sedan fortsätta karriären i Malmö FF. Vid en innegård på Cronmans väg i Rosengård, där Zlatan lärde sig de tekniker som gjort honom till en av världens bästa spelare, finns nu Zlatan Court, en fotbollsplan vars underlag består av återvunna fotbollsskor och invigdes av stjärnan själv.

 

Did you know that?

Fakta om Malmö

Invånarna i Malmö är yngre än resten av Sverige. Medelåldern här är 36, vilket skiljer sig från riksgenomsnittet på 41 år.

Staden är indelad i fem stadsområden med de geografiskt beskrivande namnen Innerstaden, Väster, Öster, Norr och Söder.

Malmö är en havsstad och erbjuder många möjligheter till bad, och vissa är särskilt lämpade för barnfamiljer. Många av badplatserna i staden har även strand- och badvakter för säkerheten

I Lernacken, söder om Malmö finns den mer än 16 kilometer långa broförbindelsen Öresundsbron över till Köpenhamn. Välj mellan att köra din egen bil eller ta tåget till huvudstaden i grannlandet. Med Öresundståget kan du åka från Copenhagen Airport till centrala Malmö på bara 16 minuter.

I slutet av oktober anordnas mässan Malmö älskar mat där man bland annat korar Skånes bästa äppelkaka.

År 1658, vid freden i Roskilde, blev Malmö svenskt efter att ha varit danskt. Då hade staden ungefär 3 000 invånare.

Malmö är en cykelstad med mer än 470 kilometer cykelbanor.

The local perspective

Ungdomarna hänger inte bara på billiga hostel i Malmö – de äger hela staden!

Att den genomsnittliga åldern på invånarna i Malmö är låg visar sig också i det breda utbudet på uteliv. Många malmöbor besöker Möllevången, ett mycket bra budgetalternativ där du kan botanisera bland maten på marknaden och insupa den mångkulturella atmosfären. Här finns även flera av stadens restauranger, barer och klubbar. Det som tidigare var ett område för arbetare har nu övergått till att bli en sorts samlingspunkt för stadens kulturutbud. Priserna här sägs vara de bästa i staden, så boka ditt hostel i Malmö i dessa kvarter och njut av att vara så nära kontinenten du kan komma i vårt nordliga land.

I närheten av Stortorget ligger Lilla torg som bjuder på kosmopolitiskt restaurangmyller med många uteserveringar. Här ligger priserna något högre än i Möllevången, men mysfaktorn är också hög. Ett populärt ställe i närheten är Bastard, där man serverar modern europeisk husmanskost såsom blodpudding, griskind eller sniglar. En annan plats som malmöborna gärna besöker är Boulebar på Drottningtorget. Killarna som åkte till Barcelona och blev boulefrälsta startade sin första bar i Stockholm och har sedan dess öppnat även i Göteborg och Malmö. Boka en bouleinstruktör som lär er sina bästa knep innan ni kör några matcher och äter en middag i glada vänners lag.

Helt nyöppnad är Malmös första Skybar på Clarion Hotel & Congress Malmö Live, 85 meter över havet. Det känns nästan som om du är på Manhattan i New York när du i själva verket är på Malmhattan i Malmö. Njut av lokala råvaror med smaker från USA och Möllan på restaurangen Kitchen & Tables på 25:e våningen, eller välj den mer Mexiko-inspirerade taquerian Eatery Social Taqueria som stjärnkocken Marcus Samuelsson har startat här. Känner du sug efter italiensk mat under din vistelse i Malmö? Då ska du styra kosan mot Epicure. Här samlas malmöborna för att avnjuta måltider av syditaliensk karaktär och känna på den gemytliga atmosfären som för många kännetecknar en italiensk familjerestaurang. Den har även uppmärksammats av den berömda White Guide, så ett tips är att boka bord i förväg då den är mycket populär.