Need Some Inspiration?

Select a Theme
Vandrarhem
Norrköping

Intro

Vandrarhem i Norrköping – den gamla industristaden med nytt liv

Norrköping ligger längst in i Bråviken vid Östersjön, på ömse sidor av Motala ström (lokalt känd som Strömmen) som flyter genom staden. Från Strömmen hämtade man kraft, först till kvarnar och så småningom till modernare industrier. Under 1800-talet när storindustrierna slog igenomblev Norrköping landets näst största industristad. När fabrikernas glansdagar var över revs de inte, utan de bevarades och har nu fyllts med nytt liv. Till exempel har Norrköpings symfoniorkester tagit över efter pappersbruket. När det gäller prisvärt boende finns det ett flertal vandrarhem i Norrköping. Ett centralt boende är Above vandrarhem som är inhyst i centralstationens översta våning.

continued

Numera är det som kallas Industrilandskapet faktiskt en sevärdhet i Norrköping. Att ströva omkring här är helt gratis, liksom att ta reda på lite om området genom att besöka Norrköpings stadsmuseum. Industrilandskapet utgörs av Norrköpings centrala delar. När fabrikerna lades ned på 70-talet tömdes området på liv, men sedan man bestämt sig för att bevara byggnaderna levde det upp igen med nya verksamheter. De gamla fabrikslokalerna invid Strömmen utgör en både vacker och historiskt intressant miljö. Den som vill kan ladda ned en app med information om byggnaderna till sin mobil. Att ta del av Norrköpings nya, moderna sida, till exempel genom någon av utställningarna på Visualiseringscenter Cett stenkast bort, behöver inte heller kosta skjortan. Att njuta av Norrköping kräver ingen tjock plånbok! Med ett billigt hostel i Norrköping blir hela semestern riktigt prisvärd.

Top things to Do

Stig ut från ditt vandrarhem i Norrköping och se vad som finns att göra

Missa inte det gamla pappersbruket, numera Louis De Geer konsert & kongress, eller det karakteristiska Strykjärnet: ett sjukantigt hus mitt i Strömmen som tidigare rymde en textilfabrik. Idag finns här Café Strykjärnet, Restaurang Laxholmen och Arbetets museum. Det senare har fritt inträde, och visar utställningar på temat arbets- och vardagsliv. Bland annat berättas historien om Alva, som tillbringande 35 år som textilarbeterska i Strykjärnet.

Mer om Norrköpings historia och kulturarv får du veta på Norrköpings stadsmuseum, också det inhyst i gamla fabrikslokaler. Här visas både stadens förhistoria, det industriella arvet och samtiden upp. I museets väverisal kan du se vävmaskiner från den gamla textilindustrin – vissa fungerar fortfarande. Här är det fri entré.

På andra sidan Strömmen från stadsmuseet sett ligger Visualiseringscenter C. Centrets verksamhet bygger på den visualiseringsforskning som bedrivs vid Linköpings universitet, Campus Norrköping. Visualisering handlar om att åskådliggöra komplexa sammanhang så att de kan uppfattas av det mänskliga ögat. På centret visas utställningar på detta tema. Här kan man t.ex. få se hur visualisering gör det osynliga synligt inom medicin och statistik eller hur det används för att skapa specialeffekter i film och dataspel. Under 2015 är det fritt inträde till utställningarna. Centret anordnar även after work med föreläsningar, quiz och musik. Till Visualiseringscenter C hör även domteatern, en tekniskt avancerad bioanläggning med kupolformad duk. Här kan du t.ex. göra en resa in i kroppen eller till dinosauriernas tid, ibland i 3D-format.

Norrköping är en av få svenska städer som fortfarande har spårvagnar. Spårvagnarna har körts sedan 1904, och står fortfarande för en stor andel av stadstrafiken i Norrköping. Ett klassiskt sätt att ta sig fram här, med andra ord. För en relativt billig penning kan du också åka veteranspårvagn med guide genom stan.

På kulturområdet är även Konstmuseet ett bra val för den som vill se mycket utan att tömma plånboken. Museet har en av Sveriges bästa samlingar av svensk modernism, men även nyare verk, och omges av en skulpturpark.

Varje höst anordnas Kulturnatten i Norrköping. De flesta arrangemang är gratis, och stämningen brukar vara hög med massor av folk på stan. Tidigare år har man kunnat njuta av allt från dans till fossil- och mineralutställning.

 

När det gäller naturupplevelser i Norrköpingsområdet kan man inte undgå att nämna Kolmårdens djurpark. Djurparken visar upp över 80 olika arter, varav många utrotningshotade, och har ett mycket omtyckt delfinarium, åkattraktioner och aktiviteter för barn. För den som har en begränsad budget finns det dock naturupplevelser på närmare håll.

Precis i utkanten av Norrköping, på bekvämt gång- eller cykelavstånd, ligger naturreservatet Vrinneviskogen. Naturen här är omväxlande med både skog och ängsmarker. Här finns motionsspår, strövvänliga stigar och eldplats. Du kan också titta på fornlämningar från bronsåldern, som gravar eller så kallade älvkvarnar.

Did you know that?

Visste du detta om Norrköping?

Norrköping kallas i folkmun ofta Peking. Det finns lite olika teorier om bakgrunden till detta smeknamn, men en av de mer sannolika är kanske att det kommer från en föreläsning som upptäcktsresanden Sven Hedin höll i början av 1900-talet. Han berättade där om sina resor i Kina, och konstaterade att Peking betydde ”norra staden” och Nanking ”södra staden”, ”ungefär som Norrköping och Söderköping”. Det sistnämnda tog åhörarna fasta på, och sedan dess har Norrköping sitt smeknamn. Även om staden har ett kinesisktinspirerat smeknamn så är ditt vandrarhem i Norrköping förmodligen ganska typiskt svenskt.

Många av byggnaderna i staden (och kanske även ditt hostel i Norrköping!) har en särskild gul nyans som kallas norrköpingsgult. Historien bakom färgen ska vara att en arkitekt någon under 1700-talet låtit sig inspireras av en resa till Paris, där han sett hur man blandade gul färg i bruket när man byggde. Även Norrköpings spårvagnar har varit gula sedan första början, och den gången Östgötatrafiken övervägde att ändra på det blev det folkstorm. Således lyser vagnarna fortfarande gula.

Barnprogrammet Jalle, Julle och Hjulius gjorde norrköpingsdialekten välkänd, i alla fall bland landets yngre invånare. Serien utspelade sig till stor del i Kolmårdens djurpark, och Julle levererade repliker som ”Snabler och grobianer” och ”Norrköping för tjyvingen, vi syns” på klingande norrköpingsmål.

Det klassiska rockbandet Eldkvarn kommer från Norrköping, och har spelat in flera skildringar av sin hemstad, såsom ”3:ans spårvagn genom ljuva livet” och ”Landsortsgrabb”. Staden Norrköping omnämns ofta i Eldkvarns låttexter, till exempel i den kända låten ”Kungarna från Broadway”, som faktiskt refererar direkt till det ovan nämnda Industrilandskapet (”Jag tog tåget hem för jag ville se. Jag gick till Broadway, vårt gamla café. Fabrikerna stod som stora röda tegelskal. Av din mammas hus i gathörnet fanns inget kvar.”). På senare år har den betydligt yngre sångaren och låtskrivaren Markus Krunegård axlat manteln efter Eldkvarn, och bl.a. gett ut albumet ”Prinsen av Peking”.

The local perspective

Var håller Norrköpingsborna till?

Ett populärt promenadstråk är Åbackarna, från centrum till Himmelstalund. Du går genom ett lummigt område i närheten av Strömmen och passerar t.ex. Folkparken. Under sommarmånaderna stannar man gärna till för våfflor och sylt på Café Färgargården vid Strömmen. (Själva färgargården är också ett museum som visar hur en färgare levde och arbetade under mitten av 1800-talet.) Väl framme i Himmelstalund finns möjlighet att ta ett bad innan du återvänder till stan. I Himmelstalund finns också ett stort antal hällristningar och ett hällristningsmuseum.

Norrköpingsborna hänger också gärna i kvarteret Knäppingsborg i centrala stan. Det är ett 1700-talskvarter som utvecklats till ett shoppingområde med god mat, charmig miljö och mode- och inredningsbutiker. Stilen är medveten, med mycket hälsosamt, närodlat och hembakat. Kanske inte det allra billigaste, men att njuta av miljön och folklivet är ju alldeles gratis. Under somrarna hålls ofta olika musikarrangemang och andra evenemang, som barnteater eller ”tjejkväll”, här. Även under Kulturnatten brukar Knäppingsborg sjuda av liv.

När det gäller mat håller restaurangerna i Knäppingsborg hög klass, liksom Ardor på Hospitalsgatan. Mer överkomliga alternativ prismässigt kan vara grekiska Athena och asiatiska Asian Garden, båda med möjlighet till take away.

Norrköping har också ett antal pubar som serverar mat, såsom Highlander Inn, Brooklyn Bar, Black Lion Inn, m.fl. Här går det ofta att hitta ett billigt alternativ på menyn, eller att pricka in ett after work-erbjudande eller liknande.

På Hugo kök, bar och bowling behöver du inte heller ruinera dig om du väljer med omsorg bland rätterna. Hugo har after work-erbjudanden vissa dagar, och står värd för såväl en av stadens populäraste nattklubbar som diverse spelningar.

Prisvärd lunch i form av buffé finns på restaurang Laxholmen, som också kan erbjuda en av Norrköpings bästa utsikter.

I kategorin caféer är Café Kuriosa en favorit. Här bjuds det på mysig atmosfär, gammaldags inredning och hembakt till överkomliga priser.

Också populärt är Broadway på Bråddgatan, ett av stans äldsta fik. Broadway uppskattas för sin 50-talsinredning, och har odödliggjorts i Eldkvarns låt ”Kungarna från Broadway”. Serverar även mat.

Vill man dricka något starkare än kaffe är Saliga munken ett populärt alternativ. Det är ett av Östergötlands största ölställen, och i baren ligger tyngdpunkten på just öl. Maten är kanske inte huvudfokus här, men man serverar husmanskost till överkomliga priser. På Saliga munken är det ibland spelningar och andra arrangemang, vissa med fri entré.