Need Some Inspiration?

Select a Theme
Vandrarhem
Oslo

Intro

Billiga vandrarhem i Oslo: budgetvistelse i den norska huvudstaden

Oslo är en mysig stad med trevliga invånare, men Norges huvudstad är kanske inte känd för att vara billig att vistas i. Oslo har flera gånger blivit utsedd till en av världens dyraste städer, så vanligtvis brukar besökare se till att ha rejält med pengar i plånboken avresan till Oslo. Norge är ju ett rikt land med höga inkomstnivåer – och konsumentpriserna sätts därefter. Med detta sagt, så är det inte är omöjligt att åka till Oslo och tillbringa sin semester där utan att spränga budgeten, det gäller bara att vara lite kreativ! Staden erbjuder mängder av gratis museer, utställningar, naturområden och billiga vandrarhem!

continued

Det första steget i att planera en budgetresa till Oslo är att utgå från vilka kostnader som du inte kan komma bort ifrån. En av de största utgifterna är övernattning och boende, men den behöver faktiskt inte kosta så mycket om du håller dig till vandrarhem eller hostels. Som du vet kan de flesta vandrarhem även bokas i förväg. Välj vilket hostel som passar dig bäst vad gäller pris och vilket som är mest praktiskt med tanke på var du vill befinna dig i staden, så att du inte behöver lägga ut pengar på taxi och liknande. Du kan även hålla budgeten nere genom att boka din resa via Expedia, och spara pengar genom att boka en paketresa till Oslo där både flyg och boende ingår. 

Top things to Do

Roligt och billigt i Oslo

Om du vill ta dig till så många sevärdheter i Oslo som möjligt till så låg kostnad som möjligt, bör du allra först köpa ett Oslo Pass (Oslokort). Då får du gratis tillgång till över 30 museer, gratis kollektivtrafikresor, gratis inträde till simbassänger och vandringsturer, liksom diverse andra saker till rabatterat pris. När du väl har skaffat det här kortet kan det roliga sedan börja.

Du kan t.ex. gå till den kända Vigelandsparken som är en stor park i centrala Oslo med skulptören Gustav Vigelands 212 naturalistiska skulpturer i brons, granit och smidesjärn. Parken är 850 meter lång och utgör en fantastisk konstresa kring människans olika livsstadier.

På halvön Bygdøy finner du bl.a. Vikingskipshuset (Vikingaskeppshuset), en annan kulturanläggning som du inte bör missa. Här finns otroliga samlingar av fynd från vikingatiden. De flesta fynden hittades i gravar under 1800- och 1900-talen, och innehåller redskap, vapen och skepp från vikingatiden. De mest kända fynden som finns på museet är världens två bäst bevarade vikingaskepp från 800-talet.

På Bygdøy hittar du också Kon-Tiki-museet. Här kan du ta del av den spännande historien kring Thor Heyerdals expeditioner och resor över världshaven med båtarna Kon-Tiki, Ra I och Ra II från Peru till Polynesien respektive Afrika till Karibien. Både Kon-Tiki och Ra II finns på plats i museet idag.

Nasjonalgalleriet (Nationalgalleriet) utgör Norges största konstsamling med tyngdpunkt på nationalromantiskt måleri och bilder av Edvard Munch. En version av hans målning Skrik (Skriet) finns här. Om du är särskilt intresserad av Munchs verk kan du också besöka Munchmuseet i stadsdelen Tøyen, där över 1 100 av hans tavlor finns utställda.

Operahuset i Bjørvik som öppnades under 2008 är en av Oslos mest besökta byggnader. Du kan gå hit och bara titta på byggnaden – många anser den vara världens vackraste operahus. Huset ligger alldeles vid vattnet och har en yta som motsvarar fyra fotbollsplaner! Det är öppet varje dag och det är helt gratis att gå in. Som besökare kan du även klättra upp på taket och få en fin utsikt över Oslo och fjorden. Om du vill se en föreställning kan du köpa biljetterna på plats. (Osålda biljetter för dagens föreställning kan köpas till lägre pris.) Sedan operahusets öppnande har det attraherat över 10 miljoner besökare.

Har du sedan fått nog av museer och kultur vill du kanske ta en liten shoppingtur – men utan att för den skull bli ruinerad. På Grunerløkka finns det utmärkta second hand-affärer där du kan leta efter fynd, liksom på Vestkanttorvet i Majorstuen, där marknaden är öppen varje lördag från mars till december. På Youngstorget i stadsdelen St. Hanshaugen finns det ett myller av torgstånd där du hittar kläder, mat, frukt, smycken och krimskrams, medan det på Grønlandgatan, Grønlandsleiret och Tøyengatan finns enkla affärer med låga priser.

Trots allt är nog det trevligaste sättet att lära känna en stad som Oslo – som ligger vid fjorden och har många gröna parkområden – att promenera runt den. Du kan stanna i den centrala delen av staden eller ge dig ut i förorterna. Det finns fullt av svindlande utsiktspunkter. Akershus fästning ligger strategiskt på Akersneset och du kan vandra omkring denna 700 år gamla borg och bara njuta av omgivningen. Du kan också gå till Frognerseteren (ta dig dit med tunnelbana först) om du vill ta dig en titt i uppe i skogen Oslomarka där det finns massor av vandringsleder.

Du kan följa en av Oslos vattenvägar, Akerselva (Akersälven), genom staden. Du får se många hisnande vattenfall, gamla broar och gröna parker på vägen. Gå uppför Telthusbakken och stanna vid fina Gamla Akers kyrka från 1100-talet. Det är den äldsta stående byggnaden i Oslo. I närheten av kyrkan finns också Vår Frelsers gravlund där Edvard Munch, Henrik Ibsen och Bjørnstjerne Bjørnson ligger begravda.

Är du sedan sugen på något gott som inte kostar så mycket kan du stanna till vid ett gatustånd var som helst i staden och köpa en våffla. Du kan äta den på svenskt vis, med hallonsylt och grädde, eller på Oslo-vis – med mesost – vilket kan visa sig vara en märklig smaksensation för oss svenskar.

Did you know that?

Visste du det här om Oslo?

Oslo kallas ibland för Tigerstaden. Detta smeknamn var ursprungligen menat som en beskrivning av en farlig stad, men namnet ses numera som något positivt. Bjørnstjerne Bjørnson var den förste som använde begreppet i skrift år 1870.

Enligt Snorres kungasaga grundades Oslo år 1048 e.Kr. av kung Harald Hårdråde, men utgrävningar har visat att Oslo fanns till redan före år 1000. Oslo blev faktiskt Norges huvudstad redan under 1300-talet när Håkon Magnusson var kung, men förlorade sedan sin huvudstadsstatus under unionstiden med Danmark. När den svensk-norska unionen uppstod år 1814 blev Oslo åter huvudstad, och har förblivit så sedan dess.

Oslo ligger längst in i den 107 km långa Oslofjorden – som har över 40 öar – och befinner sig i Norges södra del, men på samma breddgrad som Alaska i USA och St Petersburg i Ryssland. Oslo är också en av Europas största huvudstäder till ytan – 454 kvadratkilometer – men har bara 624 000 invånare.

Alfred Nobels fredspris delas ut varje år den 10 december i festhallen på Oslo rådhus. Alla Nobelpriserna har sitt ursprung i Alfred Nobels testamente från 1895 då unionen mellan Sverige och Norge fortfarande kvarstod. I testamentet framgick det att fredspriset, i motsats till de andra priserna, skulle delas ut i Oslo.

Skulptören Gustav Vigeland, som framställde skulpturerna i Vigelandsparken, hade en relativt okänd bror, Emanuel, som på sin tid var Norges främsta kyrkokonstnär. På Grimelundsveien i Oslo-stadsdelen Slemdal ligger hans livsverk och mausoleum, Tomba Emmanuelle. I den här kyrkoliknande tegelstenbyggnaden utan fönster finner du fantastiska fresker och glasmålningar. Emanuel Vigeland tillbringade 20 år med att fullföra verket och dog året efter, 1948. Urnan med hans aska står i en nisch ovanför ingången. Mausoleet är bara öppet på söndagar mellan kl. 12 och 16.

Find things you can do in Oslo

The local perspective

Vad tycker Osloborna om att göra?

Östra Oslo utgjorde ursprungligen de traditionella arbetarkvarteren i staden, men har nu blivit trendigt. Många ungdomar och barnfamiljer flanerar omkring alla de småbutiker, kaféer och barer som finns här, bl.a. i stadsdelen Grünerløkka.

Så fort solen skiner finner du mängder av Oslobor vid Aker Brygge, ett stort krog- och restaurangstråk nere vid vattnet. Här sitter de och tittar ut över fjorden, fikar, njuter av vädret och funderar över livet. De som föredrar lite mindre folkmängder för ändamålet tar sig istället till ställen som uteserveringarna i stadsdelen St. Hanshaugen, där utsikten är fantastisk.

Om det är riktig sommar och värme däremot finner du många Oslobor ute på fjorden. De över 40 öarna är mycket populära för simning och bad under somrarna. Ta en av de kollektivfärjorna som invånarna använder så kan du gå av och utforska lite närmare där du vill, ta ett dopp i vattnet, solbada eller bara koppla av.

På vintern gäller det att gå på ”tur” och på skidor. Du kan antingen åka till Holmenkollens otroliga hoppbacke som ligger i ett villaområde nordväst om Oslo och som är mycket populär bland både turister och lokalbor; eller så kan du åka till stadens längsta men ”vanliga” backe, Korketrekkeren, som är 2 000 m lång med en fallhöjd på 255 m – vilket betyder nästan 10 minuters åktur! Den snöbehandlas varje morgon under vintertid så att den alltid är snötäckt. I skogen Oslomarka förvandlas sommarens vandringsleder till en otrolig mängd längdåkningsspår som vem som helst får lov att begagna sig av gratis.

Osloborna är mycket förtjusta i sina julmarknader. Om du befinner dig i Oslo i december är de väl värda ett besök. De två huvudsakliga marknaderna är de som finns på Rådhusplassen (det stora torget framför rådhuset) och vid Norsk folkemuseum på Bygdøy. Du kan få tag i traditionella juldekorationer liksom julbakverk där.