Need Some Inspiration?

Select a Theme
Vandrarhem
Paris

Intro

Hostel i Paris– upplev metropolen på liten budget

Paris kanske förknippas med haute couture, champagne och lyxrestauranger, men det går att vara budget chic här också. För en billig penning kan du komma under ytan på Paris, både bildligt och bokstavligen. Bortom Eiffeltornet, Champs-Elysées och Galeries Lafayette och turistkvarteren finns minst lika, om inte mer, intressanta sevärdheter. Det finns dessutom mycket som är storslaget och imponerande som går att uppleva utan att det kostar skjortan. Att hitta ett bra boende som är plånboksvänligt behöver inte heller vara svårt. Det finns många vandrarhem och hostels i Paris och dess närområde i olika prisklasser. Med lite hjälp och efterforskningar kan du hitta ett bra och billigt vandrarhem i Paris. Här får du tips på hur du kan göra Parisresan både billig, njutbar och storslagen.

continued

Först gäller det att hitta ett billigt boende så att du har pengar över till allt kul du kan roa dig med. Det går att hitta billiga vandrarhem i Paris, men ett alternativ äratt bo strax utanför centrum och sedan känna dig som en riktig parisare när du tar tunnelbana eller buss in tillsevärdheterna. Paris är en storstad, så du kommer antagligen att behöva använda kollektivtrafiken en del. Det kan löna sig att köpa ett Paris Visite-kort som gäller på all slags kollektivtrafik och som kan köpas för valfritt antal dagar och zoner. På flera vandrarhem i Paris erbjuds billig mat och ibland går det även att laga egen mat. En bra idé är att kolla upp vandrarhem och hostel i Paris på nätet först, läsa recensioner och titta på bilder som andra gäster har lagt upp så att du verkligen vet vad du får.

Top things to Do

Billiga nöjen i Paris

Stämning, ljus och god mat – riktigt billigt i Paris

Det bästa med Paris är det billigaste: stämningen och ljuset. Och stämningen och ljuset insuper du bäst genom att flanera på kajerna med bouquinister längs Seine och genom alla de kända områdena: Le Marais, Latinkvarteren, Montmartre, Montparnasse och Saint-Germain. Kanske en färsk croissant från boulangeriet till frukost? Glöm inte att färskt bröd betyder någonting helt annat i Frankrike än i Sverige. Varför inte köpa en baguette och lite ost från fromageriet med något annat gott till från ettlitet charcuterie och äta lunch i en av Paris gröna lungor? Prova gärna Jardin du Luxembourg med sina kända gröna stolar som står till besökarnas förfogande. Sedan kan du med fördel slumra till klonket av boulekulorna.

Om du vill äta billigt men bra i Paris kan du förutom picknick även prova parisarnas klassiska snabbmat, crêpes. Även falafeln sägs vara bra i Paris, särskilt i de judiska kvarteren i Marais.

Gratis sevärdheter som gör intryck

Det finns många sätt att uppleva Paris på. Ett av de absolut enklaste nöjena är att bara slå sig ner någonstans, kanske på ett café med en kopp kaffe, och titta på omgivningarna och passerande människor. Det kan också kännas speciellt att slappna av med en god bok i en park i staden som inspirerat så många författare. Inget hindrar dig från att gå i deras fotspår och börja ett utkast till en berättelse.

Några av Paris mest kända sevärdheter är gratis att besöka: kyrkorna Notre Dame och Sacré-Coeur till exempel. Från Sacré-Coeur har du även en fin utsikt över Paris. När du ändå är i den pittoreska stadsdelen Montmartre kan du även passa på att ströva runt torget Place du Tertre och titta på alla konstnärer som sitter där och skapar. Även musik kan du få njuta av gratis. Paris bjuder på många gatuartister av hög kvalitet. Kanske blir metroturen ackompanjerad av ett dragspel eller kanske finner du en ny Édith Piaf i ett gathörn? Visste du förresten att Édith Piaf startade sin karriär som gatusångerska i Paris?

En annan sevärdhet som är populär och gratis att besöka är kyrkogården Père-Lachaise, där många gamla kändisar ligger begravda. Den mest populära graven är Jim Morrisons, men här kan du även visa din respekt för sådana berömdheter som Molière, Edith Piaf, Oscar Wilde och Frédéric Chopin. Förutom kända personers gravar är Père-Lachaise en sällsam plats att besöka med sina vindlande små vägar mellan tätt stående gravstenar, där en del stenar är stora med spektakulära,och ibland lite morbida,statyer och ornament. Spöken finns det förstås också.

Första söndagen varje månad är det gratis inträde på många av Paris muséer, däribland Louvren, som inhyser många kända verk, varav den mest kända naturligtvis är Leonardo da Vincis Mona Lisa. Andra muséer som är värda ett besök är Musée de l'Orangerie som hyserbland annat Monets näckrossvit, musée d'Orsay som har den största samlingen impressionistiska verk i världen och Centre Pompidousom inriktar sig på modern konst. Perfekta utflyktsmål för den som letar inspiration till sitt eget skapande, eller som bara vill ta del av konsthistorien på nära håll.

Did you know that?

Visste du att …

…du kan gå under Paris? På Musée des égoûts får man vandra 500 meter i Paris avloppssystem, som har en historia som sträcker sig tillbaka ända till medeltiden. Guidade turer har anordnats sedan mitten av 1800-talet. Paris avloppssystem beskrivs bland annat av Victor Hugo i Samhällets olycksbarn från 1862 som ett annat Paris med egna gator, gränder och torg. Scenerna i avloppssystemet i filmen Les Misérables från 2012 spelades in här.

...Paris hyser en enorm loppmarknad? Marché aux Puces de Saint-Ouen, även kallat ”Puces” av lokalbefolkningen,fick sin officiella början 1885 och idag finner du varje vecka all världens föremål från alla möjliga tidsperioder på en marknadsyta på sju hektar. Med andra ord är det ett riktigt himmelrike för den som är intresserad av vintage, antikviteter och kuriositeter. Precis som det brukar vara på marknader går det oftast att diskutera priset med säljaren. Även om du inte köper något får du åtminstone förmodligen se något man inte ser varje dag i detta väldiga utbud av små och stora föremål.

… du kan öppna dörren och hoppa av ett parisiskt tunnelbanetåg innan det har stannat? I metron i Paris måste du själv öppna dörren när du vill gå av; dörrarna öppnas inte automatiskt. Det går dock att öppna dörrarna lite innan tågen har stannat, och många parisare har bråttom och hoppar stiligt och galant av i farten. Det här är dock svårare än man tror, så som förstagångsbesökare bör du kanske vara lite försiktig, eller inte stå närmast dörren när ni närmar er din station.

Find things you can do in Paris

The local perspective

Parisbornas egna billiga nöjen

När du bor på vandrarhem i Paris bör du inte missa att äta couscous, som är en gryträtt från Nordafrika och är en av fransmännens favoriträtter. Varför inte prova couscousen på restaurangen i la Grande Mosquée, en verkligt vacker och sirligt utsmyckad moské invigd år 1926? Här serveras även fantastiskt mintte med färsk mynta på en av innergårdarna, som är en undanskymd sval plats och perfekt för en stunds paus.

Vill du ha billig traditionell fransk mat rekommenderas Foyer de la Madeleine som ligger under en kyrka. Stället påminner mer om en stor matsal för munkar än en restaurang. Här serveras robust trerätters lunch för en billig penning, och du kan njuta med gott samvete eftersom stället drivs som välgörenhet: servitörsstaben består av volontärer och pengarna går till fattiga och hemlösa på Paris gator.

Om du generellt är ute efter genuin fransk mat och atmosfär rekommenderas bistron där maten oftare är enklare och billigare än pårestauranger. Du får förstås inte heller glömma att besöka ett parisiskt pâtisserie när sötsuget sätter in. Prova franska specialiteter som macaron, éclair, petits four, choux à la crème, mille-feuille ... vattnas det i munnen än?

Om du är i Paris på sommaren får du inte missa Paris Plages. Varje sommar sedan 2002 har Seines stränder förvandlats till sandstränder med palmer, solstolar, pool, parasoller och glass för de Parisbor som inte har möjlighet att lämna staden i semestertider. Här kan du ligga och slappa efter långa upptäcksfärder runt Paris, men även låna böcker gratis, vara med på vattenjympa- och tai chi-pass och lyssna på gratis konserter.

Ett intressant område i Paris är Belleville. Det är ett traditionellt arbetarklasskvarter och har alltid varit mångkulturellt sedan den gamla byn blev en av Paris förorter. Här har man inte renoverat mycket och hyrorna är fortfarande relativt låga, vilket har gjort att många konstnärer håller till i området. Här finns även Paris egna Chinatown, samt ett intressant nattliv med många barer och klubbar. Ett utmärkt fototillfälle finner du i lummiga och välordnade Parc de Belleville, där du har en bra utsikt över Paris.