Need Some Inspiration?

Select a Theme
Vandrarhem
Södertälje

Intro

Vandrarhem Södertälje – hitta ett billigt boende

En del väljer att bo på vandrarhem i Södertälje istället för i Stockholm när de besöker huvudstaden, men även Södertälje har en del sevärdheter och aktiviteter som gör att staden är värd sin vistelse. Om du väljer att besöka Södertälje från Stockholm kan du t.ex. bo på STF Vandrarhem Zinkensdamm så har du nära till alla Stockholms sevärdheter och kan enkelt ta pendeltåget till Södertälje. Vandrarhemmet är personligt och hemtrevligt och ligger mitt bland de idylliska kolonilotterna i Tantolunden på Södermalm. Ett annat trevligt alternativ är Stockhom Hostel, ett vandrarhem i Kungsholmen. I Södertälje med omgivning finns dessutom flera budgethotell och campingplatser. Mellan Stockholm Central och Södertälje centrum går tåg och resan tar cirka 47 minuter.

continued

Förutom historiska platser, restauranger och fik som du kan besöka finns det många aktiviter som passar extra bra för barnfamiljer. Du kan i Södertälje bland annat se gamla, vackra byggnader, gå på museum, utforska hur livet i staden var förr, få möjlighet att göra experiment inom fysik och teknik och roa dig på äventyrsbad. Från Södertälje kan du dessutom färdas med båt, buss och pendeltåg och ta dig till närliggande utflyktsmål. I själva staden går det utmärkt att gå eller åka buss. Bussresor betalar du med SL:s biljetter och kort. Om du har rest långt kan det vara skönt att röra på benen och samtidigt ta in omgivningen i egen takt. Ett annat färdalternativ till att gå är då att hyra cykel vid Södertälje turistbyrå och bege dig ut på någon av stadens alla cykelvägar. Fortsätt läsa och se vilka ställen som är värda ett stopp.

Top things to Do

Billiga sevärdheter i Södertälje – både historia och modern teknik

Intressant för både stora och små är Torekällberget, ett friluftsmuseum där du kan få en inblick i livet på 1800-talet. Här finns stadskvarter med ett krukmakeri, caféer, ett bageri som tillverkar äkta Södertäljekringlor, handelsbod och butiker. På museet finns Lillgården, en 1800-talsgård i miniatyr med ett torp och en bondgård med hästar, kossor, getter, får och kaniner. Här kan barnen leka torparliv, hoppa i halmen, klappa djuren och rida ponny. På området finns utställningarom Södertäljes historia med tonvikt på 1900-talet. Bland de fasta utställningarna finns forntidslek för barnen, ett tonårsrum från 50-talet samt en matsal och veranda från en sommarvilla från förra sekelskiftet. Under 1800-talsveckan vaknar historien verkligen till liv med dramatiserade visningar, föredrag och gammaldags lekar, musik, sång och dans.

Ett annat spännande museum är Tom Tits Experiment, ett vetenskapsmuseum som passar lika bra för de yngsta som för de äldsta. Museet är Sveriges största så kallade ”science center” och vill väcka intresse för naturvetenskap och teknik. Museet har fyra våningar samt en experimentpark under sommaren. På de fyra våningarna finns bland annat experiment med färger, såpbubblor, vatten och speglar. Här finns även en hiss med block där man kan lyfta sig själv med egen muskelkraft, ett illusionsgalleri, en 14 meter lång spiralformad rutschkana som går genom alla fyra våningsplanen samt Makerspace där du får bygga och utforska nya material.

Något mer som passar lika bra för både stora som små är ett besök på Sydpoolen, ett äventyrsbad med hissnande vågor, rutschbanor (den längsta är 65 meter lång), strömkanal, bubbelbad, bubbelpool och vattenleksaker. Under sommaren finns även en utomhusbeach.

Utflykter som utgår från Södertälje

När du bor på vandrarhem i Södertälje har duett utmärkt tillfälle att görautflykter till andra delar av kommunen. S/S Ejdern är världens äldsta koleldade propellerdrivna ångfartyg med originalmotor och fungerar idag som ett museum. På helgerna och under vissa fredagar mellan maj och september kan man åka med båten från Södertälje till bland annat Mariefred, Stockholm och Drottningholm. Biljetter säljs på turistbyrån. Turerna är populära, så det kan vara en bra idé att förboka. Passa på att besöka Björkö med resterna efter den vikingatida handelsstaden Birka som finns upptaget på Unescos världsarvslista. Här finns en rekonstruerad vikingaby och ett museum. Du kan till exempel se fornlämningar, lyssna på guider och gå matvandringar i vikingarnas fotspår. På ön finns även Restaurang Särimmer och Café Eldrimmer samt en badstrand.

Ett annat populärt utflyktsmål är till Tullgarn slott. Det nuvarande slottet är från 1700-talet och är en blandning av rokoko, gustavianskt och victorianskt stiluttryck. Guidade visningar av slottet anordnas under sommaren. Promenera även runt i slottsparken och upptäck de olika idealen som har varierat från 1600-tal till sent 1900-talet. En annan trevlig slottsutflykt är till Taxinge-Näsby slott, ett slott från det tidiga 1800-talet. Här spelade Ingmar Bergman in filmen Viskningar och rop som bland annat belönades med en Oscar för bästa foto. Upplev den vackra italienska parken och besök slottscaféet med norra Europas största kakbord.

Did you know that?

Visste du att ...

...den klassiska Södertäljekringlan har blivit någon av en symbol för Södertälje? Kringlan har en lång historia, mer än trehundra år, och är tätt förknippad med kringelgummorna som hade så aggressiva försäljningsmetoder att de 1837 förbjöds att röra sig ute på stan med kringelkorgarna. En äkta Södertäljekringla ska vara trekantig och lite toppig och de säljs numera främst på konditorier.

…legendariska tennisspelaren Björn Borg är uppväxt i Södertälje? Garageporten som han slog tennisbollar mot togs senare om hand av ägare till huset och kom till slut att säljas på auktion för hela 150 000 kronor. Köparen var Södertälje Kommun som därmed bekräftade att Björn Borg ännu är varmt uppskattad i sina hemtrakter.

…lastbilstillverkaren Scania har sitt huvudkontor i Södertälje? Scania har ett gratis fordonsmuseum. Hör bara av dig till receptionen först och ta reda på om muséet är öppet för allmänheten när du tänkt dig ett besök, eftersom det ibland är stängt för privata visningar.

…redan på stenåldern fanns människor här? Omkring 4 000 år före Kristus kom nämligen de första människorna till trakten. Första gången staden nämns var 1070, då som Telge i en beskrivning av vägen mellan Skara och Birka och staden fungerade under medeltiden som en port till Mälaren och fick omfattande omlastningstrafik. Under 1600- och 1700-talet drabbades dock staden av flera stora bränder vilket är anledningen till att mycket få byggnader finns kvar från den här tiden. I början av 1800-talet byggdes Södertälje kanal med en sluss, som med den tidens mått mätt var ett mycket stort byggprojekt. Kanalen har senare grävts om och slussen har bytts ut och är nu den största slussen i Norden.

…en av Södertäljes äldsta byggnader är Sankta Ragnhilds kyrka från 1200-talet? Kyrkan är uppkallad efter drottningen Sankta Ragnhild som senare kom att bli stadens skyddshelgon. Under århundradens lopp har kyrkan byggts om och till i flera omgångar och är idag en stor treskeppig byggnad med halvrund korabsid, ett torn i väster och ett mångkantigt gravkor i söder. Till de äldsta inventarierna hör altaruppsatsen och predikstolen från mitten av 1600-talet..

The local perspective

Billigt i Södertäljemed omnejd -mat och nöjen

Barolo Ristorante, Södertäljes första italienska restaurang, serverar en internationell meny med förstklassiga råvaror och försöker att i så stor utsträckning som möjligt använda ekologiska grönsaker, närproducerat, miljömärkt och gårdsmärkt mat. På sommaren kan du sitta på verandan som är en av de största i Södertälje.I Wendelashus restaurang kan du äta svensk husmanskost tillagad med de bästa råvarorna. I huset finns även ett museum med utställningar om tre generationer föregångskvinnor med rötter i 1800-talet, bland annat Wendela Hebbe, Sveriges första kvinnliga journalist. Besök även Mira Mar som är specialiserad på smårätter, både libanesiska meza och spanska tapas.

Om du vill göra en liten utflykt kan du besöka Skansholmens Sjökrog som är rankad som en av Sveriges topprestauranger och ligger på norra Mörkö i skärgården. Här finns en gourmetkrog med avsmakningsmenyer och i bistron finns lättare rätter och underhållning. I Södertälje med omnejd finns även många trevliga ställen att ta en fika i. Besök till exempel Saltå kafé i Järna, Sveriges enda helt ekologiska konditori, som serverar ekologiska bakverk som kakor, tårtor, mackor, glass och annat gott. Intill caféet ligger Saltå kvarns butik med dagsfärskt surdegsbröd. Missa inte heller Solbackens café som erbjuder gott nymalt kaffe, te i fem smaker, goda kakor, glass och enklare lunchrätter. Om vädret tillåter kan du sitta på den mysiga uteserveringen.

Om du har med dig lite mindre barn – ungefär 3 till 9 år – kan ett besök i Lådbilslandet i Nykvarn kanske passa. Här får barnen köra runt i fordon med riktiga motorer i en uppbyggd miniatyrstad med broar, rondeller och vägkorsningar och de kan välja om de vill köra traktor, vanlig bil, buss, polisbil, lastbil eller långtradare med släp. Här finns dessutom minimotocross och ett litet nöjesfält med karusell, hoppborg, lekpark och hinderbana. Efter alla strapatser kan ni ta en tur med minitåget eller åka med flotte över vattendammen.