Need Some Inspiration?

Select a Theme
Vandrarhem
Solna

Intro

Vandrarhem Solna - billigt boende vid huvudstaden

Solna är en kommun i Stockholms län, strax norr om innerstaden, och ingår i tätorten Stockholm. Solna är dessutom en av de 14 kommuner i Sverige som kallar sig stad. Solna växer både i fråga om befolkning och byggnader, ett tydligt tecken på områdets popularitet. För dig som vill uppleva billiga nöjen i Solna finns både nyare ställen med aktiviter och evenemang, likväl som pampiga, historiska byggnader att besöka. Solna har något för dig som är intresserad av sport, shopping, barnaktiviteter, teater, musik, film eller historia. Tar du in på vandrarhem i Solna kan du istället lägga de sparade pengarna på de sevärdheter och aktiviter som finns på plats och utanför. Läs vidare så får du veta mer om hur du får ut det mesta genom att bo på ett billigt vandrarhem och vad som finns att göra i Solna stad och kommun.

continued

Vill du bo på vandrarhem i Solna kan du övernatta på Solna Hotell & Vandrarhem, som ligger lugnt beläget, med endast 10 minuters bilfärd till Stockholm City. Det är också väldigt smidigt att ta sig till och från Solna med både tunnelbanans blå linje och pendeltåg. Mellan T-Centralen och Solna Centrum är resan drygt tio minuter. Ett annat alternativ för dig som vill utgå från Stockholm, är att välja till exempel Stockholm Hostel på Kungsholmen, ett fräscht och prisvärt hostel med gångavstånd till både tunnelbana och pendeltåg. Vill du hellre bo i ett charmigt vandrarhem i en byggnad från 1700-talet är 2 Kronor Hostel Vasastan för dig. Här har du promenadavstånd till Hagaparken och har nära till Rådmansgatans tunnelbana som på cirka 16 minuter tar dig till Solna. Vad du än väljer är det väldigt lätt att resa billigt i Solna och närområdet.

Top things to Do

Billiga sevärdheter i Solna - en både modern och historisk stad

Solna har en rik historia som gör att det finns många vackra platser att besöka. Här finns Haga slott som numera är bostad för kronprinsessan Victoria och prins Daniel. Intill kan du besöka Gustav III:s paviljong som uppfördes som ett lustslott och ger en unik känsla av 1700-tal och den gustavianska inredningsstilen, då större delen av de ursprungliga möblerna fortfarande finns kvar här. Missa inte heller de imponerande tre koppartälten som byggdes som stallbyggnader och bostad för vaktmanskapet och numera inrymmer ett café och ett parkmuseum. Under sommaren anordnas guidade turer av parken och det finns även en båttur längs Brunnsviken där du kan hoppa av vid bryggorna för att se de olika sevärdheterna i parken. Dessutom finns en audioguide som du kan ladda ner till din mobil.

Haga slott är inte det enda slottet i Solna, utan här finns dessutom Ulriksdals slott med tillhörande slottspark. Ulriksdals slott är ett av Sveriges kungliga slott och uppfördes på mitten av 1600-talet. Ursprungligen hette det Jacobsdal men fick sitt nuvarande namn efter Karl XII:s bror Ulrik. Slottet brukar kallas ”ett modernt 1600-talsslott” och här finns allt från renässans- och barock- till 20-talsmiljöer. Flera regenter har satt sin prägel på slottet och Gustav VI Adolf var den som senast använde slottet som kunglig bostad. Drottning Kristinas kröningsvagn finns att beskåda i stallbyggnaden. Slottsparken anlades till en början som en barockträdgård och var ett av landets praktfullaste. I slutet av 1700-talet slog det engelska romantiska parkidealet igenom och 2 000 träd planterades för att skapa en friare park. I parken finns ett orangeri, där det första anlades på 1600-talet för odling av exotiska frukter, men den nuvarande byggnaden är från 1700-talet och har sedan dess renoverats och byggts ut. Idag finns här ett skulpturmuseum med Nationalmuseums samlingar av svensk bildhuggarkonst från 1700-talet till 1900-talet, och innehåller bland annat skulpturer av Tobias Sergel och Carl Milles.

I slottsparken ligger även Ulriksdals slottsteater, även känd som Confidencen, som är Sveriges äldsta bevarade rokokoteater. Byggnaden från 1670-talet byggdes i mitten av 1750-talet om till teater. Efter mordet på Gustav III förföll teatern och teatermaskineriet revs på 1860-talet. I samband med att Drottningholmsteatern återupptäcktes på 1920-talet uppmärksammades Confidencen, och 1935 byggnadsmärktes byggnaden. Matsalen renoverades på 1990-talet och scenen och teatermaskinen återställdes 2003–2004 till 1700-talsskick med hjälp av ritningar och jämförelser. Idag uppförs här konserter samt teater-, balett- och operaföreställningar.

Mer sentida historia hittar du i Råsunda i Gamla Filmstaden, där en stor del av svensk film spelades in under första delen av 1900-talet. Den första film som spelades in här var Körkarlen 1919, baserat på en berättelse av Selma Lagerlöf. Därefter spelades omkring 400 filmer in på området fram till nedläggningen 1999. Så gott som alla stora svenska filmstjärnor och regissörer har arbetat här. Efter andra världskriget var Ingmar Bergman en flitig regissör på området och Det sjunde inseglet spelades till stor del in här under sommaren 1956, både i ateljéerna i Filmstaden, på gården och i det fria utanför. Idag är Filmstaden en egen liten stadsdel och filmbyggnaderna är kulturminnesmärkta. Området är öppet för besök och det går att hyra en audioguide i Portvaktsstugan.

Did you know that?

Visste du att ...

… Greta Garbo fick sin första stora roll i en film som spelades in i Gamla Filmstaden? Greta Gustafsson, som hon då fortfarande hette, arbetade som statist under den tiden men fick en roll i den nu berömda Gösta Berlings saga. Under den här tiden var Sverige en av de ledande stumfilmsproducerande nationerna och båda regissörerna, Mauritz Stiller och Victor Sjöström, blev världskända och rekryterades till Hollywood. De tog med sig det nya stjärnskottet som fick artistnamnet Garbo. I och med att dessa tre for till Hollywood 1923 anses svensk films guldålder ta slut.

… att husen i Råsunda är med i Det sjunde inseglet? Scenen med häxbålet spelades in på gården i Filmstaden. Man försökte undvika att Råsundas bostadshus kom med i bild, men de syns i vissa scener.

… rockmusikern Jerry Williams är uppväxt i Solna? En annan känd musiker som är uppväxt här är pianomusikern och kompositören Robert Wells.

… du kan besöka tropikerna i Solna? Spännande för såväl stora som små är Fjärilshuset Haga Ocean som ligger i Hagaparken. I ett över 5 000 kvadratmeter stort utrymme kan fjärilar och fåglar flyga fritt. För att djuren ska trivas är klimatet tropiskt och det blir aldrig kallare än 25 grader. Här finns dessutom ett av Nordens största hajakvarier där färgglada fiskar simmar tillsammans med stora och små revhajar.

… att här finns Solna kyrka som är en av Sveriges åtta rundkyrkor? Den äldsta delen är rundhuset, som är ett rundformat mittparti, från senare delen av 1100-talet och med utbyggnader som gjordes under senare århundraden. Inredningen är från 1600-talet. I kyrkan finns även målningar samt en träskulptur som föreställer S:t Martin, ett av Solnas skyddshelgon, båda av Albertus Pictor.

The local perspective

Guldkornen lokalborna gillar – billiga aktiviter i Solna

När du lämnar ditt vandrarhem i Solna kan du besöka de ställen Solnaborna själva föredrar. T.ex. Hagaparken, som ända sedan 1800-talet varit ett populärt utflyktsmål för Stockholmarna. Ha picknick vid ekotemplet som byggdes som en sommarmatsal för Gustav III, promenera runt i parken och beundra de vackra byggnaderna.Parken är Sveriges främsta exempel på en park i engelsk stil där man ville efterlikna naturen men samtidigt skapa överraskningar i form av utsikter, plötsliga diken och byggnader från olika kulturer och tidsåldrar. Sammanlagt omfattar parken 144 hektar och innehåller en rad olika paviljonger och tempel, samt lustslottet Stora Haga slottsruin som aldrig byggdes klart.

Ett trevligt förslag för en helgbrunch är i Pampas Marina, Stockholmsområdets största privatägda småbåtshamn. Här ligger Sjökrogen vackert invid Mälaren, där du kan njuta av en härlig brunchbuffé, lunch eller middag. Ett annat sjönära alternativ finns på Bockholmen med restaurangen med samma namn i en charmig sekelskiftesvilla – det sägs att Oscar II lät bygga villan åt sin älskarinna.Trots närheten till den hektiska storstaden domineras intrycket av skärgårdskänsla. Här kan du äta skandinavisk mat med inspiration från Medelhavet.

Om du har barnen med dig kan ni besöka Mulle Meck-parkensom är helt baserad på barnböckerna om Mulle Meck. Parken är gratis och är öppen för alla, dygnet runt och året runt. Här kan ni åka linbana, sitta i flygplanet, rymdraketen eller bilarna och klättra runt i Mulle Mecks hus. Här finns dessutom ett barnbibliotek och ett café.

För shopping kan du besöka nya Mall of Scandinavia med över 200 butiker och som även hyser Filmstaden Scandinavia med IMAX-biograf. Ett annat ställe för shopping är Solna Centrum, med över 120 butiker och ett flertal restauranger i ett inglasat centrum precis intill tunnelbanan. I Solna finns även Friends Arena, Nordens största fotbolls- och inomhusarena, med många olika sport- och konsertarrangemang. Sedan invigningen 2012 har flera giganter inom musik spelat här och viktiga kvalmatcher och tävlingar inom fotbollhar avgjorts. Kolla kalendern och se vad som är på gång de datum som du besöker Solna.