Need Some Inspiration?

Select a Theme
Vandrarhem
Stockholm

Intro

Vandrarhem i Stockholm - bo billigt och roa dig till ett lågt pris

En stad som Stockholm har något för alla. Om din semesterbudget är begränsad finns det ändå många upplevelser som kan locka till ett besök. Genom att bo på vandrarhem i Stockholm och utnyttja stadens billiga nöjen och aktiviteter kan du få ut mycket av din vistelse. Till att börja med kan du helt gratis ta en promenad, eller ta dig till någon av de stationer som har lånecyklar, och färdas uppför Söders höjder till Fjällgatan. Väl där kan du med en glass i handen njuta av den fantastiska utsikten över vad många kallar världens vackraste stad. Här ser du ut över Gamla stan, Djurgården och Skeppsholmen och de färjor och båtar som trafikerar Saltsjön. Det finns även många intressanta och tankeväckande museer att gå på som både barn och vuxna kan uppskatta.

continued

I Stockholm finns det många alternativ till billigt semesterboende i form av vandrarhem eller hostels, både centralt i staden, i de kringliggande förorterna och i skärgården. För dig som vill ha en unik upplevelse finns STF Långholmen Hostel, ett hostel i Stockholm som en gång i tiden var Kronohäktet på Långholmens centralfängelse. För en billig penning kan du få en guidad tur och lära dig om fängelselivet på platsen förr. Själv har du det betydligt bättre än de tidigare boende: du får nyckel till den typ av rum (eller cell) som du vill bo i och utanför entrén har du en badstrand. Parkering är dessutom gratis i mån av plats och tunnelbana finns i närheten. Annars kan du välja att bo på familjevänliga STF Zinkensdamm Hostel på Södermalm, med Tantolunden och Stockholm slott i närheten. Detta hostel har både bar, café och bastu för gästerna.

Top things to Do

Bo på vandrarhem i Stockholm och upplev huvudstaden

Att se Högvakten vid slottet är populärt. Att gå in på själva slottet kostar, men att se vaktombytet som sker ute vid Stockholms slotts borggård är gratis. Utvalda dagar hålls vaktparaden då vakterna marscherar eller rider in till slottet från gator och torg i närheten.

Om det är kultur du söker har du alltid en upplevelse utan kostnad med ett besök till Kulturhuset. Här samlas människor i alla åldrar och av olika ursprung för att förenas i olika typer av kulturupplevelser. Barnen får sitt eget utrymme i delen Rum för barn där de kan bläddra i böcker, se dans- och teaterföreställningar, pyssla, måla, lyssna på musik eller leka. Här anordnar man även sådant som levande julkalender, sagostunder och biovisningar. För vuxna erbjuder huvudstadens kulturhus sådant som konstutställningar, filmvisningar, debatter och bibliotek.

En annorlunda konstupplevelse kan du få till priset av en tunnelbaneresa. Stockholms tunnelbana är berömd för sina vackra och inspirerande stationer, och det sägs vara världens längsta konstutställning som sträcker sig över hela 110 kilometer och drygt 90 stationer. Över hundra konstnärer har bidragit till den här speciella utställningen och då och då tillkommer även tillfällig konst av nya konstnärer. Du kan gå på någon av SL:s så kallade ”konståkningar” och få veta mer om verken, eller så kan du skaffa kartor över linjernas olika konstverk (finns bl.a. på SL Center och SL:s hemsida) och ge dig ut på konstorientering. Kom bara ihåg den oskrivna regeln att i tunnelbanans rulltrappor står du still på höger sida och passerar på vänster sida.

Behöver du kanske röra på dig efter en lång och stilla semester? Ta dig till någon av de platser där Friskis & Svettis håller pass för utejympa utan kostnad. Här kan du tillsammans med många andra bränna kalorier under bar himmel medan svetten lackar. Om du vill svalka av dig efter ett tufft träningspass erbjuder staden även många badmöjligheter utan att du behöver åka långt. Rålambshovsparken, Långholmen och Reimersholme är bara några av alla stadens badplatser. År 2014 öppnade Stockholm Stad officiellt Tanto Strandbad med hopptorn, klättervägg och bryggor på en plats där stockholmarna har badat i många år tidigare.

Vintertid har du istället flera möjligheter att åka skridskor och längdskidor utan kostnad. Om du bor på ett centralt vandrarhem i Stockholm kanske du hittar närmaste skridskobana i Kungsträdgården och om du har hittat ett rum på ett billigt hostel i Vasastaden ligger banan i Vasaparken lämpligt till. Med allt vatten som omgärdar Stockholm har du många platser att välja på om du föredrar att åka långfärdsskridskor: Hellasgården, Sicklasjön, Kottlasjön och Ekerö är bara några förslag. Mer centralt finns även rundbanor på Gärdet och Östermalms idrottsplats. Det finns flera alternativ för längdskidor och om du hellre åker utför är Stockholm en av få storstäder som erbjuder sådana möjligheter centralt. Från Södermalm kan du ta gratisfärjan till Hammarby Sjöstad där du kan promenera till Hammarbybacken för utförsåkning, skidskola och servering. Kommer du till Stockholm i december bör du besöka Gamla stans julmarknad som anordnas av Stockholms-Gillet sedan 1915. Strosa runt i stadens äldsta kvarter och njut av julstämningen.

Did you know that?

Stockholmsfakta – visste du detta?

Den så kända Gamla Stan fick inte sitt nuvarande namn förrän 1980. Tidigare kallades området ”Staden mellan broarna” och ännu tidigare ”Den Egentliga Staden”.


Stockholm anses ha blivit Sveriges huvudstad år 1436 och hade då drygt 6 000 invånare, men grundades som stad redan på 1200-talet. Det dröjde till 1634 att flytta hela styret till staden.


Placeringen av staden på platsen där Mälaren rinner ut i Östersjön var strategisk utifrån ett handels- och försvarsperspektiv. Den sägs ha grundats av Birger Jarl för att försvara landet mot plundringar som den som skedde i Sigtuna år 1187. Stockholms skärgård består av så mycket som 30 000 öar, skär och kobbar.
Skansen i Stockholm är Europas största friluftsmuseum och här kan du titta på djur, uppleva hur livet i Sverige var förr i tiden eller se konserter.
Stockholm är omgivet av vatten och kallas därför ofta för Nordens Venedig.


Stockholm har tre restauranger med två stjärnor i Guide Michelin Nordic Cities 2015 och tre stycken med en stjärna.


Stockholm nämns första gången i skrift år 1252 i ett skyddsbrev för Fogdö nunnekloster. Det florerar olika förklaringar till hur namnet uppstått och vad det betyder. Det som anses vedertaget idag är att den första delen; ”stock” betyder trästock, och ”holme” en plats som är omringad av vatten men där det finns lite eller ingen växtlighet.


Om du är på väg hem till ditt hostel i Stockholm efter en utekväll och en stockholmare föreslår att ni ska ta en bulle, betyder inte det att ni ska slå er ner på ett nattöppet fik för en kaffe och kanelbulle. Det innebär helt enkelt att personen vill ta en taxi hem. Och är det tuben som omnämns så är det tunnelbanan det handlar om. På vägen hem kan det också vara gott med lite krubb (mat) innan det är dags att duna (sova).

Find things you can do in Stockholm

The local perspective

Shoppa, festa och slappa som en stockholmare

Den som är intresserad av att shoppa vintage och second hand kan bege sig till Mariatorget, där det finns butiker som riktar sig både till tunnare och tjockare plånböcker. Här finns allt från affärer som specialiserar sig på att bara sälja och köpa föremål från vissa årtionden, t.ex. 50- och 60-tal, till de som har allt från alla tider. Det är lätt hänt att du blir kvar längre än du tänkt, men så gäller det ju också att gå igenom utbudet ordentligt i jakten på fyndet.

Många Stockholmare tar en paus från storstadspulsen i centrum genom att gå till någon av stadens alla vackra parker. Tantolunden och Djurgården är det många som känner till, men det finns även andra gröna oaser, som Observatorielunden i Vasastan. För dig med barn finns här en lekpark där det vissa dagar och tider finns personal som anordnar aktiviteter. På sommaren erbjuder Stockholms stadsteater gratisföreställningar med Parkteatern.

De spelas i olika parker i staden, till exempel Vitabergsparken och Galärparken, och är helt gratis för alla. Kanske du har turen att besöka staden den söndag i augusti då Kungliga Filharmonikerna bjuder på en gratiskonsert vid Sjöhistoriska museet på Gärdet. Ta med en filt och ha picknick på gräset tillsammans med andra musikälskare.

Stockholm bjuder på många alternativ för dig som vill uppleva stadens uteliv. Ett krogtätt område i Stockholm är den gamla arbetarstadsdelen Södermalm. Här vimlar det idag av människor som verkar inom kultursfären och det finns ett stort utbud av restauranger, barer, pubar och nattklubbar. Den största samlingsplatsen här är Medborgarplatsen i mitten av malmen. Här är det packat med ställen där man anordnar klubbar och där man under sommarhalvåret kan njuta av folklivet på en uteservering. En annan samlingspunkt är gallerian Hornhuset, där du kan välja mellan flera restauranger och barer, både ute och inne. Befinner du dig vid Nytorget finns det en bar i nästan varje port. Innan du ger dig ut i Söders nattliv kan du avnjuta en god middag på Nytorget6, Urban Deli eller gå till Pet Sounds Bar för lite mat och livemusik.