Need Some Inspiration?

Select a Theme
Vandrarhem
Sverige

Intro

Budgetresa med vandrarhem i Sverige

Du behöver vara lite kreativ när du ska ge dig ut på resande fot i vårt avlånga land. Det är inte billigt att leva i Sverige och det är inte heller billigt att resa i Sverige. Ett tips är att inte åka samtidigt som alla andra, till exempel under skollov. Du kan också titta på olika former av billiga boenden. Det finns många billiga vandrarhem i Sverige, eller varför inte leta rätt på ett hostel? Både i städerna och ute på landsbygden finns det många budgetboenden. Du kan behöva ta igen dig efter spännande dagsutflykter eller shoppingrundor innan mörkret faller eftersom det finns mycket att se och uppleva här.

Vi må ha ett litet land sett till antal invånare, men till ytan är vi ett av de största länderna i Europa. Naturen är storslagen och med den unika allemansrätten är den tillgänglig för alla att njuta av.

continued

Oavsett vilken typ av resa du gör, tillsammans med barnen, en romantisk weekend eller en tripp med kompisgänget, finns det något att upptäcka och uppleva. Kom lindrigare undan genom att dela på en bil. Ta en titt på webbplatsen samakning.se. Det är Sveriges största samåkningstjänst och de förmedlar tusentals samåknings- och pendlingsresor varje dag. Du gör inte bara din plånbok en tjänst, det är även mer miljövänligt att dela flera stycken på en bil istället för att åka i varsin.

Top things to Do

Resan igenom Sverige via hostels och vandrarhem

Så nu har du möjlighet att ta dig runt i landet utan att behöva spendera alltför mycket. Du kanske börjar på den sydligaste udden, Smygehuk, en hamn och ett fiskeläge samt även ett välbesökt turistmål. Här finns fiskrökeri, båtbyggeri och café. En skylt visar även avstånd till flera europeiska huvudstäder samt till vårt lands nordligaste punkt, Treriksröset. Om du planerar att åka hela vägen dit så har du 1 568,25 kilometer att avverka innan du når ditt mål (lika långt som från Malmö till Italiens huvudstad, Rom). Men oroa dig inte, det finns mycket att upptäcka på vägen! Boka ett billigt hostel i de södra delarnas öppna landskap, som är omsjungna i Sveriges inofficiella nationalsång.

Du kanske reser med barn? Då är ett stopp på Vimmerbys stolthet Astrid Lindgrens värld nästan obligatoriskt! Här finns flera möjligheter till boende, men den som är ekonomisk väljer mellan några av de vandrarhem som finns på både gångavstånd och bilavstånd till själva parken, där ni kliver rakt in i Astrid Lindgrens fantastiska värld. När ni känner er klara med Pippi, Emil och Karlsson på taket, och kanske en liten avstickare till Gränna för att njuta av polkagrisarna, fortsätter ni resan uppåt. Nästa obligatoriska stopp är den kungliga huvudstaden, Stockholm. Här fullkomligt vimlar det av billiga vandrarhem och hostels. Vill ni tillbringa natten på en båt finns det även flera olika alternativ för det. Nästa dag kan ni fortsätta det nautiska temat och hoppa på färjan till Djurgården och barnens favoritplats Gröna Lund. Vill ni få en upplevelse av det mer lärorika slaget traskar ni istället över vägen till världens största friluftsmuseum Skansen. Här finns djur av alla slag och här kan ni även uppleva hur livet var i Sverige förr i tiden. Ni kan även se byggnader från de flesta av landskapen samt se hur det var både på landsbygden och i staden.

Även om det finns mycket att se i landets största stad rör vi oss nu vidare uppåt. Dalarna representerar för många det ursprungliga Sverige. Här går det att boka hostel eller vandrarhem i närheten av världskulturarvet Falu Koppargruva. Gå den 1,7 kilometer långa gruvpromenaden runt dagbrottet Stora Stöten eller låt barnen åka Lilla gruvtåget och utforska den gamla gruvan där man på 1600-talet bröt hela 70% av Europas koppar. Resan går vidare och avstånden ökar. De nordligare delarna erbjuder många naturupplevelser, beroende på årstiden. Här finns billiga hostels och vandrarhem där ni kan vila upp er efter en dag av utförsåkning, längdskidor eller vandring. När ni väl har tagit er hela vägen från Smygehuk till Treriksröset, via upplevelser och vandrarhem i Sverige kommer ni garanterat att få lön för mödan! På det här mycket populära resmålet har ni möjlighet att befinna er i tre länder samtidigt, vilket namnet också skvallrar om. Välj mellan enastående utförsåkning, åk hundspann eller rensläde, sätt fart på en snöskoter eller åk en norrskenstur med häst och släde. Möjligheterna till både upplevelser och billiga boenden är oändliga!

Did you know that?

Kul kuriosa om Sverige

Sveriges äldsta stad är Sigtuna med över 1 000 år på nacken. Det var även Sveriges huvudstad från slutet av 900-talet då kungen bodde här.

Nästan tio procent av landets yta består av insjöar och stora älvar. Ungefär 50 procent av landets yta är täckt av skog, vilket även utgör en grund i landets traditionella industrier.

Ungefär 85 procent av befolkningen bor i den södra tredjedelen av landet. På grund av lång medellivslängd och några år av långsam befolkningstillväxt är andelen äldre i befolkningen hög. (Källa: landguiden.se)

År 2014 hade nio av tio svenskar tillgång till både internet och dator, vilket placerar oss på tredje plats internationellt sett (efter Finland och Singapore).

Det finns över 200 vandrarhem i Sverige. År 1933 öppnades det första vandrarhemmet i Sverige i Gränna och en övernattning kostade då 50 öre. Det äldsta vandrarhemmet i Sverige som fortfarande är verksamt öppnade 1934 på Öland. Den här boendeformen var från början avsedd för just vandrare på landsbygden och var oftast sovsalar medan de idag kan se ut på många olika sätt och de finns såväl på landet som i städer.

Find things you can do in Sverige

The local perspective

Friluftslivet och vandrarhem i Sverige

Sverige är ett stort land med varierande natur som invånarna gärna utnyttjar på olika sätt. När hösten kommer är det vanligt att man går ut i skogarna, tar sig till sin hemliga gömma och plockar svamp. När temperaturen börjar sjunka och snön faller kan man leta upp ett landets många vandrarhem eller hostels att ta in på för en naturupplevelse av ett annat slag. Fjällvärlden erbjuder många möjligheter till både utförsåkning och längdåkning, eller varför inte snöra på sig skridskorna och ge sig ut på en längre, eller kortare, åktur? Efter en lång vinter passar det bra att röra sig mot någon av alla de badorter där det går att hitta billigt boende för natten och svalka sig i havet eller en insjö när solen står som högst.