Need Some Inspiration?

Select a Theme
Vandrarhem
Sydney

Intro

Spännande nöjen och billiga hostels i Sydney

Generellt anses priserna i Sydney vara desamma som i Sverige, men det finns så mycket i den australiska livsstilen som även den som söker en mer plånboksvänlig semester kan njuta av: ett behagligt klimat, spännande natur och djurliv mitt i stan och en laid back livsstil. Sydney är Australiens största stad och huvudstad i delstaten New South Wales. Staden ligger på Australiens sydostkust, och dess läge gör att det inte blir för hett på sommaren, men inte heller för kallt på vintern. Skönaste tiden att åka är antagligen under den svenska vintern, då medeltemperaturen är runt behagliga 24 grader. Vädret gör Sydney perfekt för den som bara vill komma ifrån Sveriges mörka vinter och slappa på stranden, men det finns också mycket att upptäcka i staden. Boka hostel i Sydney och se fram emot en skön vistelse.

continued

Sydney har traditionellt varit ett favoritresmål för backpackers så det finns ett stort utbud av bra vandrarhem att välja bland. Här strålar många resenärer samman och du har god möjlighet att hitta ett hostel i Sydney som är rent och fräscht, med möjlighet att träffa nya vänner. I Sydney kan du känna dig som hemma som budgetresenär. De flesta vandrarhem i Sydney ligger centralt, som exempelvis Sydney City Hostel, men det finns även några intill de populäraste stränderna Bondi och Manly, som Sinclairs Bondi och Boardrider Hostel/Backpacker & Budget Motel. Antingen kan du välja att bo i närheten av de sevärdheter du vill besöka, eller så väljer du ett hostel i Sydney och dess närområde som är nära en busshållplats. Biljetter, resekort och dagspass för bussresa köper du i automat eller hos återförsäljare.

Top things to Do

Bo billigt på hostel i Sydney och få mer över till stadens nöjen

När du vaknar på morgonen i ditt valda hostel i Sidney väntar dig stadens sevärdheter. Det främsta landmärket är kanske operahuset med sin alldeles speciella arkitektur, en bild som ofta får representera hela Australien, särskilt på nyårsnatten då staden är en av de första att välkomna det nya året med spektakulära fyrverkerier. Operahuset är naturligtvis något ingen bör missa under ett besök i Sydney. Det går att gå på timslånga guidade turer i huset om man inte har möjlighet att se en föreställning, men det är ändå utsidan som är mest känd, och den kan du njuta av från många ställen runtom i Sydney utan att det kostar dig något.

Intill operahuset ligger också en annan av Sydneys sevärdheter som det inte kostar något att besöka, Royal Botanic Garden. Parken ligger mitt i staden och har legat där sedan 1816. Härifrån får du kanske bästa utsikten över både operahuset och Harbour Bridge. Parken verkar stundtals vara vilt bushland och stundtals välordnad park med australisk flora. Den stora begivenheten är alla papegojor, och andra färgglada fåglar som är något helt annat än fågellivet i en svensk park. Här finns även flyghundar liksom pungrävar och pungekorrar. Varje dag anordnas gratis guidade turer i parken.

Sydney är en stad som passar för apostlahästarna. Du får frisk luft, motion, fantastiska vyer och naturupplevelser utan att behöva betala något alls. I Sydney finns flera stigar och leder av olika svårighetsgrader. En av de populäraste vandringsturerna går från Bondi till Coogee. Det är en asfalterad gångväg längs med kusten som är sex kilometer lång, och på vägen har du chans att se valar under säsongen maj till och med november. För övrigt går du även förbi aboriginska hällristningar, en naturlig klippbassäng där havsvatten stannar kvar vid lågvatten och flera stränder där du kan ta ett dopp om det blir för varmt. Är det däremot för kallt för dopp i havet finns Bondi Icebergs, en simklubb med pooler som nästan ligger i havet. Poolerna (en stor och en för barn), liksom bastu och gym håller öppet för den vinterbadande allmänheten. Det finns även ett antal kaféer och barer längs vägen ifall du behöver dig något till livs eller något att svalka dig med.

Ett måste i Sydney är även att besöka Sydney Harbour National Park, ett naturreservat mitt i stan. Reservatet ligger utspritt över strandremsor och öar i inloppet till Sydneys hamn, och här kan man få uppleva fantastisk australisk natur som har blivit kvar när staden vuxit upp runtomkring. En del bitar är rena vildmarken, men du går ändå alltid på iordninggjorda gångar och spångar: bushland light. Även här finns träd, växter, fåglar och djur som bara finns i Australien, och har du tur får du se en val, en av de utrotade små pingvinerna eller spår efter en australisk vattenråtta, som är en råtta med simhud mellan tårna. I naturreservatet finns flera mindre stränder som passar för badpaus och en uppsjö natursköna picknickplatser.

Did you know that?

Visste du att …

…Botany Bay, som ligger strax söder om Sydney, där Sydneys flygplats ligger i dag, har fått sitt namn på grund av en svensk? Det var här den första europén, brittiske James Cook, landsteg 1770, och med på båten fanns den svenske botanikern Daniel Solander, lärjunge till Carl von Linné. Det är tack vare Daniels alla botaniska fynd som platsen fick sitt namn.

…Sydney grundades som en straffkoloni? Det var 1788 som en skeppslast fångar landsteg i Sydney Cove och började bygga uppdet som sedan skulle bli stadsdelen The Rocks. Stadsdelen finns kvar än i dag och är numera en av Sydneys största turistattraktioner, med mysiga små gator och flera hus från början av 1800-talet. Sydney döptes förresten efter Storbritanniens dåvarande inrikesminister, ifall ni undrade.

… att 42 Wallaby Way, Sydney sägs vara Australiens mest berömda adress? Det är där som Nemo hamnar efter att ha blivit fångad i filmen Hitta Nemo. När Nemos pappa och fisken Doris letar efter Nemo hittar de adressen till tandläkaren i Sydney Harbour där Nemo har hamnat, och eftersom Doris har dåligt minne upprepar hon adressen gång på gång. Senare lyckas Nemo fly från sin fångenskap ut i hamnen genom ett avloppsrör. Tyvärr finns inte den här adressen på riktigt i Sydney.Var tandläkarens hus kan ligga diskuteras livligt, men som det verkar finns det inte några hus som ser ut som tandläkarens och som kan ha en sådan utsikt som den Nemo ser genom fönstret.

…Sydney är en av de storstadsregioner som har flest utlandsfödda i världen? Så många som en tredjedel av invånarna i Sydneyregionen är utlandsfödda, och många fler är förstås andra generationens invandrare. Detta gör att Sydney verkligen kan kallas en multikulturell stad.

…att i närheten av operahuset ligger Sydneys andra stora kända landmärke, Harbour Bridge? Bron förbinder stadens centrum med en hamn, som anses vara en av de vackraste naturliga hamnarna i världen. Bron invigdes 1932, och är, liksom operan, ett imponerande byggnadsverk som antagligen är snyggast på håll.

The local perspective

Billiga nöjen i Sydney som Sydneysiders själva föredrar

Vad gör, och vart går, sydneysiders själva på fritiden då? Som tur är för budgetresenären har de en ganska casual livsstil där man gärna klär ner sig på fritiden och chillar. Sydneysiders, som sydneyborna kallas, gillar förstås att utnyttja den fantastiska naturen som de har inpå husknuten.Att surfa är ett fritidsintresse som förstås kostar en del eftersom det behövs utrustning, men förutom att surfa gillar sydneysiders även att jogga, promenera, vandra och simma – fritidsaktiviteter som är bra för både plånbok och hälsa. Något typiskt för aussie-livsstilen är barbeque. Att samlas runt en barbie med vänner och familj är kanske den typiska bilden av en ledig dag eller kväll down under, gärna på stranden och gärna kompletterat med lite bad och cricket. På de flesta populära barbieställen finns offentliga grillar som du betalar för genom att mata in mynt. Du behöver bara ta med maten som ska grillas. Några favoriter är Bronte Park, Shelly Beach och Blackwattle Bay Park.

Ända sedan mitten av 1800-talet har det funnits många kineser i Australien och många australier är stolta över att veta vad riktig kinesisk mat är. Att besöka Sydneys Chinatown med sina många restauranger, butiker och tvåspråkiga gatuskyltar är en upplevelse du inte bör missa.

Till kvällen kan du gå till stadsdelen Darlinghurst som har en mängd nattklubbar. Området är även känt som Sydneys gaykulturcentrum och är platsen för Sydney Gay & Lesbian Mardi Gras, entvå veckor lång gaypridefestival. Andra ställen att gå för att uppleva nattlivet är Glebe, Surry Hills och Darling Harbour. Även området Bondi är mer än bara strand, och har ett spännande nattliv med flera barer och nattklubbar. Beach Road Hotelär populärt bland sydneyborna. Det är ett stort komplex med gratis livemusik och något som passar alla.