Need Some Inspiration?

Select a Theme
Vandrarhem
Umeå

Intro

Vandrarhem i Umeå - budget i Björkarnas stad

Umeå är ett kulturellt och ekonomiskt centrum vid Umeälven i Västerbotten, någon mil från havet. Oavsett reskassans storlek hittar du ett rikt utbud av både natur- och kulturupplevelser i Umeå. Här finns friluftsområden och parker, flera museer där inträdet är gratis, samt ett rikt stadsliv med bland annat en livlig musikscen. Staden är också känd för sina idrottsevenemang och festivaler – några exempel är Brännbollsyran, där idrottsturnering kombineras med musikfestival, den årliga litteraturfestivalen Littfest, ett årligt mästerskap i snöskulptur och samiska veckan. Umeå valdes 2014 till europeisk kulturhuvudstad, och många av de kulturupplevelser staden kan bjuda på är dessutom helt gratis. Det gäller t.ex. museerna Västerbottens museum och Bildmuseet.

continued

När det gäller boendet har du många plånboksvänliga alternativ att välja mellan i och utanför staden. Det finns ett par hostel i Umeå stad, och fler en bit från stadskärnan, samt bed and breakfast och camping. För att ta dig fram billigt i Umeå, och för att upptäcka staden i lagom tempo, kan du ta bussen eller cykla – det går att hyra cykel på flera ställen i staden. Besöker du Umeå för första gången, kan en stadsvandring vara ett bra sätt att börja utforska staden. Umeå guideförening ordnar guidade turer till fots, där du får lära dig massor om staden. Tack vare sponsring från lokala företag kan man arrangera dessa turer helt gratis. Om du hellre vill vandra omkring på egen hand, kan du t.ex. ta den björkkantade Rådhusesplanaden från centralstationen till det vackra rådhuset mitt i centrum eller Strandpromenaden längs med Umeälven.

Top things to Do

Att göra med liten budget i Umeå – kultur och natur

Västerbottens museum

På Västerbottens museum levandegörs hela länets kulturhistoria. Här visas bl.a. utställningen Rock Art in Sápmi, med 3 000–6 000 år gamla målningar och ristningar. De har en lite annan historia än de hällristningar man finner i södra Sverige och ett form- och symbolspråk förankrat i samernas gamla bosättningsområden. Här finns också Umeå – minnen och framtid där stadens historia berättas med hjälp av föremål och fotografier, samt en rad tillfälliga utställningar. Till museet hör också Gammlia, ett friluftsmuseum av samma typ som Skansen i Stockholm. Byggnaderna på området har flyttats hit från olika delar av länet, och illustrerar Västerbottens historia. Här finns t.ex. samiska visten (boplatser), en timmerkyrka och ett boningshus från 1600-talet. På somrarna går det kor, får, grisar och höns på området, och man visar hur gamla tiders smörkärning, tunnbrödsbakning med mera kunde gå till. På vinterhalvåret är gårdarna stängda, med undantag för den årliga julmarknaden.

Bildmuseum och skulpturpark

På Bildmuseet visas utställningar med samtida internationell konst, fotografi, arkitektur och design, tillsammans med konsthistoriska tillbakablickar. Museet är inhyst i en ny, och mycket speciell, byggnad vid Umeälvens strand. Utöver utställningarna och arkitekturupplevelsen kan museet också bjuda på en av Umeås vackraste utsikter. Väl värt ett besök! Fler gratis konstupplevelser kan man få i Umedalens skulpturpark. I parken finns en permanent skulpturutställning med verk av kända svenska och utländska konstnärer. Fritt inträde!

Musik

Till Umeå som kulturstad hör också ett rikt musikliv. Staden är hem för Norrlandsoperan, som utöver operaföreställningar också bjuder på jazzfestival varje höst. Även genrer som hardcore, rock och pop frodas här, och Umeå är känt för sin alternativa musikscen. Kolla in musikhuset Verkets program om du är intresserad av spelningar i den senare kategorin. När det gäller musik måste också Guitars – the museum nämnas. Här visas en av världens största privatägda samlingar av gitarrer. I huset finns också en klubb med musikscen, en musikaffär och en restaurang. Museet har entréavgift, men på klubben är det ofta fritt inträde.

Naturen – exempel på att det bästa är gratis i Umeå

Umeå är en kulturstad – men också en naturstad. Mitt i staden finns t.ex. ett bevarat skogsområde, Stadsliden (i folkmun oftast Gammliaskogen). Här kan du vandra, jogga eller åka skidor, beroende på säsong. Föredrar du en promenad längs med Umeälven är Strandpromenaden det perfekta valet. Känner du för en längre utflykt finns både Nydala friluftsområde och Holmöarna i närheten. Nydala friluftsområde ligger bara dryga halvmilen från Umeå centrum och erbjuder bl.a. en belyst vandringsled runt Nydalasjön, grillplatser, äventyrslekpark, badmöjligheter sommartid och längdskidspår och långfärdsskridskobana vintertid.

Holmöarna är en grupp större och mindre öar, kända för sin speciella natur och sitt rika fågelliv. Här finns bl.a. en fågelstation och ett båtmuseum. Öarna är nästintill bilfria, och du tar dig fram bäst till fots eller på cykel. Färjan till Holmön är ett annat exempel på att det bästa kan vara gratis i Umeå. Resan tar omkring 40 minuter från Norrfjärden norr om Umeå och om du trivs bra med ölivet finns här även ett vandrarhem.

Did you know that?

Visste du det här om Umeå?

Umeå är känt som ”björkarnas stad”, men hur kommer det sig egentligen? Faktum är att det ligger en tragedi bakom stadens drygt 3 000 björkar. Sommaren 1888 brann stora delar av Umeå ned till grunden. Vid återuppbyggandet anlade man breda esplanader som brandskydd, och längs med dessa planterades björkar som skulle hindra elden från att hoppa från hus till hus.

Umeås musikscen väcker både nationell och internationell uppmärksamhet. Staden har sett band och artister som Annika Norlin (Säkert!), Refused och Sahara Hotnights växa sig stora. Under 90-talet var Umeå något av en huvudstad för svensk hardcore och ett starkt fäste för den så kallade straight edge-rörelsen. Än idag finns det i Umeå ett musikliv vid sidan av huvudfåran med en lite punkig gör-det-själv-attityd. Detta har uppmärksammats av bl.a. en grupp franska filmskapare, som jobbar på en dokumentär om vad de kallar ”the Umeå movement”.

Brännbollscupen arrangeras i Umeå i maj varje år. Första turneringen hölls 1974 med 44 deltagande lag. Turneringen har växt sig allt större genom åren och har sedan 1997 status som inofficiellt VM.

The local perspective

Häng med Umeåborna – i spåret, i skogen och på krogen

Umeå är en ung stad som växer snabbt. Sedan universitetet invigdes 1965 har folkmängden tredubblats och medelåldern är låg. Det innebär att många är nya i staden, och bland både nya och infödda Umeåbor finns en tillåtande inställning till nya tankar och idéer, olika sätt att vara och leva sina liv. Gränserna suddas ut mellan vem som är Umeåbo och vem som är på besök, och staden har en spännande dynamik. Om du vill umgås med lokalborna är det bara att ge sig ut och se sig om – ut på caféer och klubbar, ut på festivaler och evenemang och ut i naturen.

Idrott och natur är en viktig del av livet i Umeå. Det är goda nyheter för den som vill roa sig billigt i Umeå, eftersom naturen är alldeles gratis och motionsidrott inte heller kostar så mycket. Om du inte har rätt utrustning med dig, går det att hyra t.ex. skidor, kanot, båt och cykel – ja du kan till och med hyra en bastuflotte om du vill bjuda in dina nyvunna vänner på en liten fest.

Den unga befolkningen och de många studenterna bidrar också till ett rikt uteliv. På 5ive club är publiken är ung och här serveras dans till hip hop, R&B och klubbmusik, spelningar och teman som exempelvis hårdrock vissa kvällar. De yngre går även till Lokal, som satsat stort på modern ljud- och ljusteknik.

Rex vid Rådhustorget är stämningen något vuxnare och mer elegant, men man anordnar klubbar i olika stilar och för olika åldrar. Droskan är egentligen en pub och restaurang, men också en fin musikscen. Här ordnas t.ex. bluesjam med fritt inträde. Satsa på en prisvärd buffé till musiken, för en lika lyckad som ekonomisk kväll. Redan nämnda Guitars – klubben är stället för den som söker bra, ny musik och spelningar till överkomliga priser. Populärt bland musikfolk!

Äta gott i Umeå

När det gäller maten är utbudet brett. Många krögare satsar på lokala råvaror som ren, röding, lingon – och Västerbottenost. Den sistnämnda finns med på varje meny med självaktning. Man behöver dock inte äta typiskt norrländsk mat i Umeå – här finns italienskt, amerikanskt, indiskt och så vidare.

Ett flertal Umeå-restauranger finns omnämnda i prestigefyllda White Guide. Det gäller bl.a. redan nämnda Rex som kan beskrivas som en folklig finkrog med bistrokänsla och Angelini, med italiensk-amerikanska rätter på menyn. Socialize serverar närproducerat, ekologiskt och kravmärkt, liksom Teatercaféet (som är en restaurang) i Folkets hus. Den som vill hålla i reskassan kan satsa på en buffé, t.ex. på Restaurang Balders.

Ett annat ekonomiskt alternativ är naturligtvis att skippa restaurangbesöket och satsa på ett café istället. Prisvärt är Café 22, som serverar frukost- och lunchbufféer till rimliga priser. Caféet ligger i anslutning till ett vandrarhem i Umeå. Prisvärd lunch kan också intas på Café Göteborg på Gamla fängelset, numera hotell/vandrarhem. Mysig miljö och sopplunch till en billig penning finns på Bokcafé Pilgatan. Här hålls också vad man kallar ”ordcaféer”, med samtal om böcker, texter och litteratur. Caféet är möblerat med stolar inköpta av olika författare som velat stödja verksamheten. För den som turistar i Umeå kan kanske också caféet och konditoriet Mekka på Rådhusesplanaden vara av intresse. Det ryktas nämligen att journalisten och deckarförfattaren Stieg Larsson, delvis uppvuxen i Umeå, ofta intog sitt kaffe här.