Need Some Inspiration?

Select a Theme
Vandrarhem
Uppsala

Intro

Bo på vandrarhem i studentstaden Uppsala

Att turista i Uppsala behöver inte kosta en förmögenhet. Det finns flera fina vandrarhem i Uppsala – och massor att göra som inte tömmer plånboken. Staden är kanske mest känd för sitt universitet, som är Nordens äldsta. Men staden har många sidor: precis som Paris delas den av på mitten av ett vattendrag, nämligen Fyrisån. Väster om ån dominerar universitetsvärlden och studentlivet, öster om ån ligger centrum för Uppsalas affärsliv och det nöjesliv som inte har studenterna som främsta målgrupp. En promenad längs med Fyrisån är naturligtvis alldeles gratis. Då kan du också avnjuta den klassiska skyline som kallas Uppsalasilhuetten, dvs. Uppsala slott, universitetsbiblioteket Carolina Rediviva och Uppsala domkyrka. 

continued

Slottet, universitetets byggnader och domkyrkan är också bland de viktigaste sevärdheterna i staden. Boendet kan lätt äta upp större delen av reskassan, och därför kan övernattning på hostel i Uppsala vara ett bra alternativ. Om det passar dig bättre, finns det även bed and breakfast, privata lägenheter och billiga hotell i staden. För att ta dig fram i staden kan du göra som studenterna: promenera, ta bussen eller cykla. I Uppsala finns fler cyklar än invånare, och staden är mycket cykelvänlig. Kommunens målär till och med att bli ”Sveriges bästa cykelstad”. Som besökare kan du hyra en cykel och sedan tar du dig enkelt fram på välskötta cykelbanor med hjälp av den särskilda cykelkartan. Det finns också mycket att göra och se som är billigt eller rentav gratis i Uppsala. Alldeles gratis är det till exempel att utforska det gröna arv Carl von Linné har lämnat efter sig i hemstaden.

Top things to Do

Att göra och uppleva med en liten budget i Uppsala

Slottet började byggas av Gustav Vasa 1549, och har stått i centrum för många viktiga historiska händelser. Det var till exempel här Gustav II Adolf beslutade att Sverige skulle delta i 30-åriga kriget. Uppsala konstmuseum, som är inhyst i slottet, arrangerar regelbundet guidade slottsvisningar. Det kostar dock en liten slant att delta. Den som reser med liten budget kan istället välja att besöka museet Fredens hus, som också ligger på slottet, men har fri entré. Här kan du se utställningar om t.ex. mänskliga rättigheter eller svenska fredsprofiler som Dag Hammarskjöld och Raoul Wallenberg.

Precis som slottet är Carolina Rediviva en intagande byggnad. Här inne finns Sveriges äldsta universitetsbibliotek. Smyg in och känn på den akademiska atmosfären eller ta en titt på den berömda Silverbibeln som finns utställd i bibliotekets entré. När det gäller det akademiska Uppsala bör du heller inte missa att svänga förbi det pampiga Universitetshuset, universitetets huvudbyggnad. Om du har turen att besöka Uppsala på Valborg kan du delta i studenternas traditionella ”sista april-firande”. I det ingår sång och musik, forsränning på Fyrisån och mösspåtagning vid Carolina Rediviva. Stämningen är garanterat hög!

Uppsalasilhuettens sista komponent, Uppsala domkyrka, är en imponerande katedral i gotisk stil. Den inrymmer både Sveriges största kyrkklocka och Sveriges största kyrkfönster, samt Gustav Vasas och Carl von Linnés gravar. En gång i veckan hålls guidade visningar av kyrkan, och nästan varje vecka kan du också gå på konsert här, utan kostnad.

Uppsala är den ort som kan uppvisa det största arvet efter den världsberömde vetenskapsmannen Carl von Linné. På Svartbäcksgatan ligger Linnéträdgården med Linnés gamla bostad som numera är museum. Trädgården är Sveriges äldsta botaniska trädgård, grundad 1655. Här kan du se växter av över 1 300 arter, organiserade enligt Linnés sexualsystem. I Linnémuseet kan du se hur Linné bodde, och ta reda på mer både om privatpersonen och om vetenskapsmannen Linné. Guider i 1700-talskläder hjälper dig hitta rätt, och det finns en liten butik där du kan köpa allt från Linnés avhandlingar till souvenirer på temat. Den 23 maj firar man Linnés födelsedag med musik, växtloppis, marknad, visningar och experiment.

Efter alla dessa akademiska och historiska upplevelser känner du kanske för att för att röra på dig, eller ta en öl till lite bra musik. Ingen fara, Uppsala har mer att erbjuda. Uppsalaborna själva går gärna på strövtåg i Stadsskogen, som väl egentligen är en park men tillräckligt stor för att ge den rätta skogskänslan. Du kan också ge dig ut på paddeltur på Fyrisån. Skulle det inte räcka till kan du bege dig en bit ut från staden, till friluftsområdet Fjällnora eller naturreservatet Hågadalen-Nåsten. Här finns möjlighet att vandra, bada eller åka skridskor, beroende på årstiden. I Fjällnora kan du även hyra båt, kanot, kajak eller motordriven flotte. Det går också att bada bastu eller badtunna. För den som vill ha en riktig utmaning finns också Äventyrsbanan: en slinga där du rör dig uppe bland träden via linbanor, hängbroar och nät. Företaget bakom Äventyrsbanan erbjuder även andra upplevelser, som flottbygge eller femkamp.

Nattlivet i Uppsala präglas såklart till viss del av studenterna, och många fester och spelningar ordnas av studentnationerna. Men även utanför studentkretsar finns det många tillfällen att ta ett glas eller avnjuta bra musik. Du kan till exempel slinka in på Katalin and all that jazz intill centralstationen (ett särskilt bra tips om du valt att bo på det vandrarhem som ligger precis vid centralen). En gratis spelning här är ett bra alternativ för musikälskare som vill hålla i plånboken. Livemusik finns även på Bistro Hijazz och Pub 19.

Did you know that?

Visste du detta om Uppsala?

Har du hört talas om Flogstavrålet? Eller känner du kanske till fenomenet som Elvavrålet, Tioskriket eller Delphivrålet? Kärt barn har många namn! Det rör sig om en tradition från studentområdet Flogsta i Uppsala. Exakt hur och när det hela började är inte helt klart – vissa säger att man vrålade redan på 70-talet, medan andra menar att det var under någon tentaperiod på 80-talet som trycket blev för stort. Säkert är i alla fall att man varje kväll klockan 22 kan höra studenterna vråla från höghusen i Flogsta. Traditionen verkar vara uppskattad, för den har spritt sig till andra studieorter, och till och med blivit internationellt uppmärksammad i t.ex. Huffington Post – och naturligtvis på YouTube.

Barnboksfavoriten Pelle Svanslös kommer från Uppsala. Gösta Knutssons berättelser om den snälla katten Pelle utspelar sig i klassiska Uppsalamiljöer – Pelle själv bor t.ex. på Slottsgatan – och många av figurerna är baserade på verkliga personer i Knutssons omgivning. Varför inte återupptäcka böckerna om Pelle, och ta en promenad genom hans kvarter? ”Trevligt” sa Bill. ”Mycket trevligt” sa Bull.

Linnélärjungen Daniel Solander från Uppsala reste med James Cook på hans första världsomsegling, och medverkade 1770 till att namnge viken Botany Bay på Australiens östkust.

The local perspective

Vart går Uppsalaborna?

När vädret tillåter lapar många Uppsalabor sol längs med Fyrisån. Uppsala kommun har satsat särskilt på att göra miljön längs vattendraget mysig, så det finns gott om bryggor och promenadvägar. Särskilt populär är Stadsträdgården, som är Uppsalas stadspark. Den ligger också vid ån, och här kan du t.ex. fiska från en brygga, äta picknick i gräset eller ta en kaffe på en av de så kallade ”fikaflottarna” som glider nedför ån. Joggar eller promenerar gör Uppsalaborna gärna i Stadsskogen.

Ett populärt utflyktsmål utanför staden är Hågahögen, lokalt känd som Kung Björns hög. Det är en fascinerande, 3 000 år gammal gravplats från bronsåldern, som ofta besöks av skolklasser och förskolegrupper. Men här finns också fina picknickmöjligheter! Resan hit är enkel och billig: det är bara att ta stadsbussen till hållplatsen Håga gård. En bit fram längs vägen ligger sedan Kung Björns hög.

Vart går en Uppsalabo som vill äta gott? Uppsala nya tidning delar ut priset Guldkajan, bl.a. i kategorin ”Läsarnas favoritkrog”, som utses genom att läsekretsen röstar. Priset har vandrat fram och tillbaka flera gånger mellan krogarna Peppar Peppar och Lingon. Peppar Peppar serverar franskinspirerad mat i mysig miljö, men är kanske inte idealiskt om du vill hålla i pengarna. Lingon är något snällare mot plånboken. Den som vill äta riktigt billigt i Uppsala satsar kanske på ett kafé istället, t.ex. hemtrevliga Café Lyckan på S:t Johannesgatan i Övre slottskvarteren.

Uppsalas studenter festar naturligtvis gärna på studentnationerna. Där är det i regel också billigare än på vanliga uteställen. Ett populärt val utanför studentkategorin är annars Saluhallen, som är stadens största nattklubb. Klubben, med plats för 1 300 personer, har ett par dansgolv med house- och R&B-musik, samt en uteservering. Det som gör Saluhallen unikt är lokalen med det höga taket, inhyst i en välkänd Uppsalabyggnad.

Tak över huvudet för tunna plånböcker

Det finns ett antal vandrarhem i Uppsala, för den som vill bo utan att ruinera sig. Praktiskt om du kommer med tåg är kanske att ta in på Hotell & Vandrarhem Centralstation, som ligger precis vid centralstationen. Även Uppsala City Hostel ligger mycket centralt. Det finns dock även mer naturnära alternativ för den som föredrar det.

Här finns något för alla, oavsett plånbokens storlek! Det är bara att börja planera resan och söka efter biljetter och ett trevligt hostel i Uppsala.