Need Some Inspiration?

Select a Theme
Weekendresor
Weekendresor

Intro

Hitta den perfekta weekendresan

Ibland behöver vi alla ta en paus och ladda om batterierna. Visst ser vi fram emot semestern när vi kan göra allt det där som vi inte har hunnit med än, men det är ju långt till dess och det är nu det skulle kännas bra med ett uppehåll.

En weekendresa är precis vad som behövs i det läget. Att bara åka iväg under en helg kan göras på så många sätt att det alltid finns något som passar just din situation. Är du trött på vintermörkret kan du tillbringa en weekend i Dubai eller kanske en weekend i soliga Barcelona. Känner du dig slutkörd på jobbet kanske du behöver en spaweekend där du kan samla nya krafter med massage och aromabad. Ibland handlar det bara om att få ett litet avbrott från vardagen och åka på weekendresa till någon annan del av Sverige och kanske tillbringa en weekend i Gamla stan i Stockholm eller bland Visbys smala slingrande gränder.

continued

Det är just detta som är så härligt med weekendresor – man kan planera en riktigt lyxig resa in i minsta detalj men man kan också bara vara helt spontan, packa väskan och lämna vardagen hemma. Det finns många olika sorters lyxiga weekendsemestrar. Oavsett vart du vill resa är det mödan värt att jämföra hotellalternativen på din destination. Om du hittar ett bra hotell med många bekvämligheter, till exempel pool, gym och bar på plats, gör det inget om du råkar planera resan den enda mulna helgen på året eller just den dagen då stadens främsta attraktion har stängt för renovering. Se till att läsa ett par recensioner och välj minst ett 3-stjärnigt hotell om du har planerat att tillbringa tid på hotellet, så att du vet att du får vad du betalar för.

Types

Weekendresor på många olika vis

En romantisk weekend kan vara det allra bästa sättet att överraska din bättre hälft på bröllopsårsdagen, födelsedagen eller bara för att han eller hon är fantastisk. Låt rumsbetjäningen servera frukost på sängen och ägna er bara åt varandra. Sedan kan ni ge er ut på jakt efter unika smultronställen där ni kan skapa nya minnen tillsammans. När ni därefter avnjuter en romantisk middag får ni inte glömma att be serveringspersonalen ta en bild så att ni har ett minne med ert nya favoritresmåls stadssilhuett i bakgrunden.

Alla älskar en spaweekend, oavsett om det är med arbetskamraterna, familjen eller på egen hand. På ett spahotell kan du stänga ute omvärlden och känna hur du får nya krafter när den skickliga personalen lägger en vitamin- och mineralmask eller en duktig massör tar hand om dina datortrötta axlar.

En långweekend på en strandresort är svårslaget när man reser med familjen. Tid är pengar när det kommer till weekendresor och på ett strandhotell kan ni ofta sitta och sola på stranden eller dyka i vågorna praktiskt taget så snart ni har landat. Dessa hotell har ofta aktiviteter för alla åldrar, från barnpassning och lekplatser till vattensporter som dykning och vattenskoter. Om ni väljer helpension slipper ni dessutom ödsla tid på att hitta restauranger i samhället. Detta kan i och för sig vara nog så roligt och spännande, men på en weekendtripp på flykt från den nordiska kylan kan det vara viktigare att tillbringa så många timmar som möjligt på stranden.

Det bästa med en weekendresa är att det är så enkelt att skapa budgetalternativ. Det kräver ofta lite kreativitet och lite research men det är det mödan värt. För ganska närbelägna destinationer med lågprisflyg gäller det att vara ute i god tid eftersom biljetterna ofta blir dyrare, till skillnad från mer avlägsna destinationer där det ibland går att hitta billiga sista minuten-flyg endast några dagar före avresan. När det kommer till hotell är det dock fortfarande sista minuten som gäller. Ha is i magen och vänta med att boka hotell även om du har bokat ett flyg. Det kommer alltid att finnas lediga rum och de kan bara bli billigare. Om du vill bo på vandrarhem är det bättre att boka i god tid. De större städernas vandrarhem fylls snabbt av ivriga backpackers och de billigaste rummen tar slut snabbt.

Suggestions/Where

Vart ska man resa på weekendsemester

Man behöver verkligen inte lämna Sverige för att njuta av en härlig weekendresa. Om du bor i någon av de mindre städerna bäddar en tripp till Stockholm eller Göteborg för ett avbrott i vardagen. Shoppingfantaster får sitt lystmäte på Drottninggatan i Stockholm eller Nordstan i Göteborg och båda städerna har ett stort antal fristående designbutiker för riktiga finsmakare. Sveriges storstäder har en fullspäckad nöjeskalender och det finns alltid något att göra på en weekendresa. Krön dagen med ett musikal- eller operabesök eller styr stegen till en krog med livemusik.

För svenska stadsbor ger en lugn reträtt till en mer lantlig miljö ett tillfälle att ladda om batterierna. Ta flyget upp till Norrland och ägna ett par dagar i skidbackarna eller på vandring i fjällen eller tillbringa en dag bland Visbys medeltida gränder och byggnader. Västkustens kurorter är kända för sina spahotell och exotiska stränder som ger en känsla av luftombyte och omväxling utan att du behöver resa långt.

En cityweekend bjuder på en härligt internationell miljö där hela världens möts på en och samma plats. Boka ett rum på ett hotell i London och upplev sevärdheter som London Eye, Madame Tussaud’s och British Museum och prova mat från alla världens hörn på Camden Market. Alternativt kan du åka på cityweekend i Paris och smutta på ett glas vin med en crêpe i skuggan av Eiffeltornet. En resa till Europas storstäder är ofta ett billigt och smidigt sätt att fylla en hel weekend med minnesvärda och spännande upplevelser.

Kuststäderna i Spanien och Italien bjuder på en weekend med lika delar fängslande kultur, himmelsk mat och sandstränder. På långweekend i Costa Brava i Katalonien kan du enkelt tillbringa dagen på stranden i Lloret de Mar och natten på Barcelonas pulserande nattklubbar. Den italienska Rivieran har en lyxig känsla och kan ibland vara något dyrare men bland de många byarna och småstäderna är det ändå lätt att hitta ett hotellpaket som låter dig njuta av basilikadoftande pasta och syndigt många glassar i solen till ett rimligt pris.

Östeuropas mångfacetterade städer bjuder på en alternativ cityweekend för kulturälskare och backpackers. Prags vackra gamla stad och kullerstensbelagda gränder har länge lockat besökare men mindre välbesökta städer, till exempel Belgrad bjuder på charmerande små kaféer och restauranger, ett blomstrande konst- och kulturliv, storslagna monument och vackra parker. Bortsett från att det är avsevärt billigare att resa till Östeuropa får du dessutom chansen att resa till platser där det är lättare att komma nära inpå kulturen, eftersom invånarna inte är lika trötta på turister som ofta kan vara fallet på de mer traditionella resmålen.

En riktig klassiker för en weekendresa är att ta färjan över Östersjön. När man talar om östersjöfärjorna tänker många på Finland men östersjökusten är full av spännande destinationer. Ta färjan till Riga och njut av en spaweekend eller njut av en strandsemester i norra Polen. När du tar färjan är själva resen en del av semestern så du kommer att redan att ha den rätta semesterkänslan när du kommer fram till din destination.

Find things you can do

Tips

Tips för en härlig weekendresa

Res med bara handbagage! Behöver du verkligen ditt tredje par skor eller en extra jacka för en weekend. En weekendresa handlar om att maximera tiden på destinationen, inte om att tillbringa timmar på flygplatsen för att hämta och checka in bagaget.

Planera ett par hållpunkter varje dag, men lämna utrymme för improvisationer. Se till att du alltid vet vilka aktiviteter som finns till hands så att du inte behöver ägna varje förmiddag åt planlös vandring på jakt efter en sevärdhet. Kolla upp ett par alternativ för din huvudplan så att du snabbt kan byta plan vid behov.

Kommunicera med lokalbefolkningen. Lär dig att säga ”hej”, ”tack”, ”ursäkta” och andra enkla ord på deras språk, även om ni sedan talar engelska har du brutit isen.

Undvik lågprisflygbolagens reseförsäkringar. Kontrollera hur mycket som täcks av ditt hemförsäkringsbolag och i förekommande fall din kreditkortsutfärdare. Om du vill ha extra skydd får du bättre avtal om du vänder dig till dem.

Did you know that

Visste du att…

De första kommersiella flygplanen inom Europa hade fönster som passagerarna kunde veva ner. För att hjälpa passagerarna att stå ut med tryckomställningen delade flygvärdinnorna ut tuggummi före avfärd.

Visby tar emot cirka 800 000 besökare varje år. Inte illa för en stad med cirka 60 000 invånare.