Avresa från
Anländer till
Pris : 1 000 - 50 000 kr
Antal stjärnor : 3 - 5
Sample HotelName
4

  Alanya som sista minuten-destination

  Alanya kan vara den plats i Turkiet som känns allra mest familiär för oss svenskar. Med ett välbeprövat och väl fungerande koncept är sista minuten-resan till Alanya ett säkert kort för en lyckad semester, oavsett om du reser med familjen, vännerna eller kärlekspartnern. Det häftigt gungande nattlivet, restauranger som är speciellt anpassade för besökarnas intresse, genuina bazaargator och ett fantastiskt utbud av sol och bad bidrar tillsammans till att göra din upplevelse i Alanya till en som du sent kommer att glömma.

  Tips och saker att göra på sista minuten-resan till Alanya

  I Alanya finns två större stränder: Östra stranden och Kleopatra-stranden, och om det inte hade varit för den ståtliga Alanyaklippan som stoltserar på mitten av strandremsan, så hade de båda troligtvis räknats som en och samma. På dessa platser sträcker sig lena småstenar ogenerat så långt ögat kan nå åt båda håll, och lockar alla sorters badsugna typer, från ungdomar till pensionärsklubbar, till sig. Där stämmer de möte för att spela volleyboll tillsammans, eller för ta ett dopp i drömskt turkosa vågor med en utsikt över det sagolika berglandskap som omger staden. För den äventyrliga så anordnas gott om dagsturer upp i dessa landskap, vilket är kan vara ett angenämt alternativ till det klassiska strandhänget. Även vattenfallet Sapadere Canyon i närheten av Alanya är väl värt ett besök, ifall man är fascinerad av naturens egna trollbindande stordåd.

  Det finns många anledningar till att låta sista minuten-resan gå till Alanya, bland annat med tanke på att orten ligger belägen i ett land med obegränsade mänger av spektakulära och intressanta historier att berätta. Kulturarvet innefattar en stor del rester från svunna tider under det gamla ottmanska riket, i kombination med den västerländska livsåskådning som landet på senare år mer och mer börjat tillämpa i vardagen. Man skulle kunna säga att man, i Alanya, får uppleva en mer exotisk form av företeelser som vi är vana att ägna oss åt. Med lite smakrikare mat, som äts till tonerna av ett böneutrop, lite mer spännande musik, framförd av lokala musiker under vajande palmkronor längs gatorna, och lite senare nätter, spenderade på The Doors, Robin Hood eller någon annan av de väl uppskattade nattklubbarna, så har Alanya det där lilla extra som gör en sista minuten-semester minnesvärd för hela familjen.

  Ta en promenad längs gatorna i centrum och sväng förbi det majestätiska Alanya Castle, för att uppleva lite äkta turkisk kultur. Gå vidare på listan över typiska karaktärsdrag för platsen, och den prisvärda shoppingen får inte missas. På ortens huvudgata Atatürk Bulvari, som löper genom centrum, hittar du billiga varor importerade från hela världen, ofta i form av roliga t-shirts eller kläder som på andra sätt följer de popkulturella trender som för tillfället är aktuella. Söker du efter de mer klassiskt turkiska varorna, så är det bästa sättet att söka sig ut från den allra mest centrala delen av samhället, och istället följa de slingrande gatorna som slutar lite mer avsides. Där samlas den turkiska befolkningen för att sälja lokala tillgångar och egenproducerade kläder och matvaror, och vågar du ge prutningen en chans så kan du inte sällan komma undan riktigt, riktigt billigt. Alanya är ett barnvänligt ställe med fantastiskt nattliv och rik kultur, och en utmärkt destination för sista minuten-resan, hur resesällskapet än må se ut.

  Språk

  Det officiella språket i Alanya är turkiska, men på grund av den stora mängden turister kan de allra flesta även tala engelska.

  Klimat

  I Alanya råder medelhavsklimat, vilket innebär att somrarna är varma och vintrarna milda. Det pålitliga vädret gör att du inte behöver oroa dig när du bokar resan spontant i sista minuten, då solen allt som oftast skiner i Alanya.

  Valuta

  I Alanya, och resten av Turkiet, handlar man främst med turkisk lira (TRY). 10 TRY motsvarar för tillfället ungefär 32 SEK. Det fungerar även att betala med euro. Mastercard och Visa mottages på de flesta butiker och restauranger, och om inte så finns det uttagsautomater runt om i staden.

  Visum

  Har du ett svenskt pass på behövs inget visum för att åka till Turkiet, men det kan vara bra att dubbelkolla innan du åker så att inga förändringar har gjorts. Ta kontakt med den turkiska ambassaden för mer information.