Avresa från
Anländer till
Pris : 1 000 - 50 000 kr
Antal stjärnor : 3 - 5
Sample HotelName
4

  Budapest som sista minuten-destination

  Ungerns huvudstaden Budapest är en destination för äventyraren och livsnjutaren. En plats som vuxit ur sitt nedgångna östrykte och transformerats till ett av de snabbast växande resmålen för skandinaviska ungdomar. Omständigheterna är förståeliga med tanke på att sista minuten-resan till Budapest erbjuder ett fascinerande kulturarv, sällsam arkitektur och exotiskt vackra omgivningar, utan att vara kommersiellt.

  Tips och saker att göra på sista minuten-resan till Budapest

  Den som aldrig tidigare besökt Ungern borde ta chansen nu, medan dess huvudstad fortfarande genomsyras av den kulturella anda och sällsamma atmosfär som är karaktäristisk för landet. Budapest är en stad som bäst upptäcks till fots, och som ger mersmak även till den mest bereste inom europeiska huvudstäder, tack vare de fascinerande byggnader, slingrande gator och trivsamma parker som tillsammans bildar staden. Den passionerade konstsmakaren bör tillägna St. Stefanbasilikan en stund av sin sista minuten-resa, då dess tak täcks av magiskt pampiga målningar av hög klass. För mer på det religiösa spåret, och för historiska upplevelser som du sent ska glömma, är grannbyggnaderna Stora Synagogan och Förintelsemuseet ett sätt att låta sig påminnas om svunna tider, hur obehagliga de än må vara.

  Budapest har med andra ord mycket gammal kuriosa att erbjuda, men det som gör staden unik är främst att denna så naturligt kombineras med moderna attraktioner och arrangemang. Besöket i huvudstaden är inte komplett utan dess välkända bakelser i diverse former, färger och smaker. Cafékulturen är större än någonsin (kanske till och med jämförbar med vår svenska!), trots att den varit etablerade under en häpnadsväckande lång tid i Ungern. Konditoriet Gerbaud erbjuder inte bara ett brett utbud av välsmakande fika till din paus i strosande och shopping, utan även möjligheten av avnjuta detta i en charmig miljö med tillgänglighet till historiens vingslag. Platsen har nämligen i över ett sekel varit väl omtalat av kända författare, konstnärer och politiker, och är ännu idag välbesökt av alla personlighetstyper. Även Rauszwurm har funnits länge, och återfinns i närheten av det kungliga slottet.

  Det finns med andra ord mycket att se och göra i Budapest, men för bästa resultat rekommenderas att ta sista minuten-resan lite som det kommer. Hyr en cykel och betrakta folkvimlet längs Donau, strosa runt på de slingrande gatorna, ta en picknick i någon av de många parkerna eller unna dig själv en hel dag av shopping på Budapests mest exklusiva handelsstråk. När kvällen kommer är en middag av äkta ungersk karaktär ett måste: beställ in en soppa eller gryta innehållande salami, och du kommer aldrig mer nöja dig med den svenska varianten av delikatessen. Landets huvudrätter är inte sämre än dess desserter, och kan omöjligt göra ens den mest kräsne gourmet besviken.

  Språk

  Ungerska är det officiella språket i Budapest, men som turist fungerar även engelskan bra att ta sig fram på.

  Klimat

  I denna Ungerns huvudstadet råder ett så kallat inlandsklimat, vilket innebär att vintermånaderna är kyliga och präglas av en del regn, medan somrarna däremot är behagligt varma och soliga. En sista minuten-resa till Budapest rekommenderas året om, då staden även på vintertid erbjuder många aktuella, mysiga aktiviteter så som marknader och evenemang på museer och gallerier.

  Valuta

  I Budapest handlar med valutan ungersk forint (HUF), och 100 HUF motsvarar cirka 3 SEK i dagsläget. Det finns gott om uttagsautomater och växlingskontor i Budapest, och betalning med Visa och Mastercard accepteras på de flesta mer moderniserade butiker och restauranger.

  Visum

  Som svensk medborgare räcker ett giltigt pass för att få resa till Budapest, visum krävs med andra ord inte. Det är alltid bra att kolla upp bestämmelserna en extra gång innan du bokar din sista minuten-resa, så att inga förändringar har gjorts.