Avresa från
Anländer till
Pris : 1 000 - 50 000 kr
Antal stjärnor : 3 - 5
Sample HotelName
4

  Hurghada som sista minuten-destination

  Det är fantastiskt att se hur Hurghada genom hela sin transformation, från liten fiskeby till sagolik semesterpärla, lyckats behålla sin äkta kultur och de speciella karaktärsdrag som gör platsen så intressant. Med sina långa, vita stränder och sitt kristallklara vatten är orten en dröm för den som bokar sin sista minuten-resa för att dyka och snorkla, likaväl som för att bara njuta av vackra miljöer i ett behagligt klimat.

  Tips och saker att göra på sista minuten-resan till Hurghada

  Hurghada, beläget vid Egyptens östra kust, har ett väletablerat rykte som ett riktigt smultronställe för dykning och andra vattenaktiviteter. Under Röda Havets vattenyta återfinns en vattenvärld innefattande alla tänkbara nyanser och former för den nyfikne att utforska, och dessutom en möjlighet att sifta bekantskap med en lång rad fascinerande undervattensvarelser. Dykarkurser och utflykter är det ingen brist på, och det faktum att du bokat din resa i sista minuten förhindrar inte ditt deltagande, då krav på förhandbokning är sällsynt. Hoppa-på-aktiviteter erbjuds även i form av exempelvis vindsurfing och parasailing.

  Förutom pärlemorsstränder och resereportagevågor, återfinns många vackra besöksmål i Hurghada med omnejd, uppförda av människans hand. Stadens äldsta del, och det som tidigare var hela staden, kallas för El Dahar ( down town ) och imponerar med sin intressanta utformning på de flesta arkitektoriska finsmakare som väljer att besöka staden. Här är gatorna små och exotiska, och virvlar hejdlöst i alla tänkbara riktningar mellan hus, människor och grönområden. Staden dignar av genuina bazaarplatser, souker och fruktmarknader där man kan fynda traditionellt egyptiska föremål och delikatesser om man vågar sig på att pruta, eller bara vandra runt och insupa den trivsamma atmosfären. Moskéen i Hurghada är att flagga lite extra för, då denna majestätiskt pampiga byggnad får även den mest bereste att tappa hakan.

  Matkulturen är en viktig del av vardagen, enligt egyptsiernas livsåskådning, och blir inte förvånad om du under din vistelse blir inbjuden på middag hos någon som du just träffat. Varje måltid är som en mindre ritual, där man samlas och njuter av det sällskap och den maträtt som dagens kock lagt all sin energi och kärlek på att tillaga. Sista minuten-resan till Hurghada är att föredra eftersom resmålet är enkelt, behagligt och vackert, men samtidigt bär på en innehållsrik och främmande historia att upptäcka för den som vill ha ut mer än bara skönhet och avkoppling av sin resa.

  Språk

  I Hughada är det officiella språket arabiska, men du klarar dig alldeles utmärkt på engelska då detta, tillsammans med franska och många andra språk, talas flitigt runt om i Egypten.

  Klimat

  I Hurghada råder ett fantastisk solvälsignat ökenklimat, och tar du en sista minuten-resa till platsen mitt i vintern så kan du även då välja att doppa dig i Röda havet utan att frysa. Som allra kallast blir det i januari, då temperaturen ibland kan sjunka ner till 15 grader, och som varmast i juli och augusti, då kvicksilvret inte sällan kryper över 40-gradersstrecket på termometern. Om kvällarna kan det dock bli något kallare, och då Hurghada ligger längs kusten kan vintermånaderna ibland bjuda på kyliga vindar.

  Valuta

  Valutan som används i Hughada heter egyptiska pund (EGP), och håller en liknande valutakurs som våra kronor, det vill säga att 1 EGP motsvarar drygt 1 SEK. Det är ingen svårighet att hitta uttagsautomater i staden, men du bör inte räkna med att kortbetalning accepteras överallt. På större hotell och restauranger brukar det gå bättre, och ibland kan man även betala med euro och amerikanska

  Visum

  Du behöver inte ordna något visum i förväg när du reser till Egypten, så länge ditt svenska pass är giltigt så får du köpa ett 30-dagars turistvisum när du anländer på flygplatsen i Hurghada. Det är alltid klokt att dubbelkolla så att inga förändringar gjorts innan du bokar din sista minuten-resa, och planerar du att stanna längre eller har övriga frågor så kan du ta kontakt med Egyptens ambassad för hjälp.