Avresa från
Anländer till
Pris : 1 000 - 50 000 kr
Antal stjärnor : 3 - 5
Sample HotelName
4

  Köpenhamn som sista minuten-destination

  Vi svenskar och huvudstaden på västra sidan vattnet går långt tillbaka i historien. Även om relationerna kanske inte alltid har varit guldkantade och rosendoftande så har vi idag utvecklat ett starkt vänskapsband, och att ta en sista minuten-resa till Köpenhamn skulle nästan kunna jämföras med att åka hem. Denna fantastisk konstnärliga nordiska skattkammare, med fler cyklar än någon annanstans i Norden, välkända författarnamn av högsta klass och ett gigantiskt utbud av kulturella sevärdheter, har någonting för alla åldrar och personligheter.

  Tips och saker att göra på sista minuten-resan till Köpenhamn

  Köpenhamn är ett lättillgängligt sista minuten-mål för alla typer. Ta med barnen till en trygg miljö och bekant kultur, men samtidigt till fantastiska möjligheter för nya äventyr och upplevelser, eller prova på Danmarks alla mytomspunna ölsorter på en resa med kompisgänget. Den gamla handelshistorien belönar staden med mängder av intressanta sevärdheter, och den starka genuina kultur innefattande välkända barnsagor likaväl som mörkstämmig stråkmusik genomsyrar stadens alla skickt. På konstmuseumet Arken hittar du verk samlade på en och samma plats, men för många räcker det helt enkelt med att promenera runt på stadens vackra gator för att mätta sin estetiska hunger. Med majestätiska byggnader som Frederikborgs, Christianborgs och Amalienborgs slott lider staden ingen brist på fascinerande platser för den arkitektoriska fantasten.

  Åker du till Köpenhamn för att insupa den modernt konsnärliga atmosfären så är stadsdelen Nørrebro en att rekommendera, med hippa konstkaféer, gallerier, second hand-butiker och barer. Bakken kan vara den klubb med absolut bäst rykte, som en plats där dansanta människor möts i artistiskt trendig miljö för umgås och ha roligt (i svensk bemärkelse, dock inte nödvändigtvis i dansk!) tillsammans. Då platsen även är en av befolkningens mest omtyckta nöjesparker så är platsen väl värt ett besök även på dagstid. I denna del av stan hittar du även mataffären Kihoskh där alla varor är organiska, gott om parker för trevligt eftermiddagshäng och klädaffärer av högklassiga märken likaväl som vintage. Trots att staden kryllar av spännande aktiviteter så är kanske det allra bästa sättet att spendera sin sista minuten-resa ändå genom att strosa runt i parken Kongens Haves fantastiskt avkopplande miljöer eller längs de många kanalerna, besöka den imponerande botaniska trädgården och att ta en titt på Den lilla havfruen, sittandes på sin sten för sig själv.

  Köpenhamns nattliv går att likna vid många andra storstäders på så sätt att utbudet sträcker sig från hemliga källarspelningar till blinkande dansgolv, men allting görs med en något mer äkta och kulturell mentalitet, i denna gamla handelsstad vid vattnet. Här är inredning lika viktigt som den musik som spelas och den dryck som serveras, och det är en stad som på senare år fullständigt övertagits av ungdomen, menar man. Tanken är fri, konsten är öppen och skapandet är modernt. För typiskt danska delikatesser är de många bagerierna ett tips, då du ingen annanstans kan hitta ett saftigare wienerbröd eller fluffigare rundstykker (frallor) att avnjuta till frukostkaffet. Köpenhamn är ett lättillgängligt besöksmål med någonting för alla, oavsett vem du väljer att resa med.

  Språk

  Vissa svenskar anser att danska som språk är busenkelt, medan andra måste anstränga sig för att förstå ett enda ord av vad som sägs. Oftast går det bra att göra sig förstådd på svenska, vilket underlättar sista minuten-resan till Danmark, men många anser att det är lättare att kommunicera med danskarna på engelska.

  Klimat

  Köpenhamn har, precis som resten av Danmark, ett maritimt klimat. Detta innebär att temperaturerna är jämna och något högre än de i upplever i Sverige, ofta att det ofta håller sig runt nollgradigt under Köpenhamns kallaste månader, medan somrarna är varma.

  Valuta

  Valutan heter kronor även i Danmark (DKK), men 1 DKK är värd ungefär 1,17 SEK. Kom alltså ihåg att priset blir lite dyrare än det skulle varit i Sverige.

  Visum

  Du behöver inget visum för att som svensk medborgare åka till Danmark.