Avresa från
Anländer till
Pris : 1 000 - 50 000 kr
Antal stjärnor : 3 - 5
Sample HotelName
4

  Malta som sista minuten-destination

  Malta är resmålet för den som längtar efter sol, trevliga människor och god mat i sällsamt vackra miljöer, men utan baksidor som smutsigt vatten eller rakt igenom turistig miljö, som sista minuten-resor ibland har en tendens att överraska dig med. Landet består av sju stycken öar, men bara tre av dessa är befolkade, och på denna lilla yta återfinns fascinerande kultur i kombination med natur i eleganta nyanser och former, klart vatten för snorkling och ett tilltalande nattliv.

  Tips och saker att göra på sista minuten-resan till Malta

  Malta är en av de pärlor i Medelhavet som de flesta besökare väljer att gång på gång återkomma tillbaka till. Förståeligt, med tanke på de otroliga möjligheter till äventyr, avkoppling och minnen för livet som erbjuds på öarna. De klarblå vågor som landet omges av gömmer ett färgsprakande paradis under ytan, vilket gör destinationen till en dröm för den som vill prova på att dyka eller snorkla. Då havet utanför Maltas kust är lugnt och har god sikt så är det en bra plats för dessa aktiviteter, även för de som är mindre erfarna på området, och det finns på öarna möjligheter för att ta kurser och hyra utrustning. Även ovan vattenytan bjuder öarna på naturupplevelser utan dess like, med klipphällor i varma färger som bryter med det lysande blå vattnet och himlen. Särskilt rekommenderas att som sista minuten-resenär upptäcka ön till fots, då du bland de grönskande vidderna och skogsområdena kan hitta orörda naturupplevelser alldeles runt hörnet från obebodda bostäder, byggda för tusentals år sedan.

  Landet bär på ett intressant kulturarv, som visar sig både i stil på byggnader, gator och torg, men kan även erfaras genom samlade föremål på museum och enskilda besöksmål. Saint James Centre for Creativity är en fästning som genomlevt många eror och skeden i Maltas historia, där nutida konstverk idag ställs ut och blandar ut resterna från svunna tider med modern maltesisk kultur. Förutom Saint James Centre finns även ett allmänt konstmuseum för de intresserade, och då konsten är en viktig del av Maltas kultur så är det inte svårt att dessutom återfinna utställningar i andra sammanhang eller övriga offentliga lokaler. Även musik och teater är populära konstformer på ön, och det hålls inte sällan öppna utomhus uppträdanden på gator och torg.

  Matkulturen på Malta har formats av traditionellt lokala råvaror och tillgångar som landet har belönats med, och sedan under många år influerats av diverse kringliggande länder, då dessa hållit öarna ockuperade under långa perioder. Några typiskt maltesiska maträtter är lampukipaj, det vill säga en speciell fiskpaj, en sorts ratatouille vid namn kapunata och grönsakssoppa serverad med får- eller getost). Oftast serveras detta rätter efter att man först fått ett mindre tilltugg, så som hob| bi|-|ejt (bröd fyllt med bland annat tonfisk, lök, vitlök, tomater) och pastizzi (smördegsknyten med diverse röror), vilka ger en angenäm smakupplevelse utan att ta några överdrivna risker. Med äggskalsfärgade snäckor i vit sand, lummiga dalar och gamla byggnader kan sista minuten-resan till Malta inte bli någonting annat än succé, vare sig du åker själv, med familjen eller med din stora kärlek.

  Språk

  Den största delen av öns invånare är malteser som talar maltesiska, som tillsammans med engelska är officiellt språk. Befolkningen utgörs annars av folkgrupper av brittisk härstam. Med andra ord går det alldeles utmärkt att prata engelska med de bosatta på Malta, vilket underlättar din sista minuten-resa. Många på Malta talar även italienska.

  Klimat

  Maltas klimat är ett typiskt fantastiskt medelhavsklimat, som passar perfekt för sista minuten-resan. Somrarna är långa, soliga och varma, med svalkande havsvindar. På hösten och våren står luften mer stilla, temperaturerna når högt och klimatet är torrt. Vintrarna är överlag något mildare, och ibland faller temperaturen överraskande mycket under denna årstid, men ofta bara under några dagar.

  Valuta

  På Malta betalar man med euro (EUR). 1 EUR motsvarar ungefär 9 SEK. Det finns växelkontor öppna 24 timmar om dygnet, gott om uttagsautomater utspritt i landet och det är inga problem att betala med Visa eller Mastercard på både restauranger och i butiker.

  Visum

  Det krävs inget visum för att åka till Malta, om du inte tänker stanna under en längre period än tre månader. Vi rekommenderar alltid att du kollar upp bestämmelserna en extra gång, så att inga förändringar har gjorts, och att ta kontakt med ambassaden för hjälp och mer information.