Avresa från
Anländer till
Pris : 1 000 - 50 000 kr
Antal stjärnor : 3 - 5
Sample HotelName
4

  Marocko som sista minuten-destination

  Marockos sällsamma vidder i nordvästra Afrika bjuder in till en dans som inte liknar någon som du tidigare deltagit i. Ungefär hälften av landets gräns utgörs av en turkos kustlinje kantad med spektakulära klippor, medan du i andra delar hittar vidsträckt stäpplandskap, torrt rykande öken och alpina bergstoppar, vilket gör sista minuten-resan till Marocko en upplevelse som du sent kommer att glömma.

  Tips och saker att göra på sista minuten-resan till Marocko

  Marocko har någonting för precis alla, då landets varierade landskap erbjuder de mest extrema kontraster i aktiviteter och naturvyer. I väster gränsar landet mot Medelhavet, och det är mycket populärt bland mer äventyrliga individer att våghalsigt slänga sig ned från de högresta klippor som fångar upp det klara vattnets vågor, längs denna kust. Även längs kusten till Atlanten är solande och bad vanligt förekommande, speciellt orterna Essaouira och Agadir lockar många som är intresserade av dessa typer av sysselsättning. Vill man prova på vindsurfing rekommenderas atlantkusten för detta, då det är något mindre riskfyllt än att slänga sig ut i vattnet som gränsar mot det bergiga landskapet.

  Men det är inte bara naturen som är fascinerande i Marocko. Landet visar även upp den ena sevärdheten efter den andra, som har åstadkommits av människans hand. Många har byggts i religionens namn, som exempelvis den imponerande Tin Mal moské, eller gigantiska Hassan II-moskén i Casablanca. De flesta av Marockos sträder har en gammal stadskärna, medina, byggda med häpnadsväckande konstnärlig och exotisk arkitektur, som man som sista minuten-resenär bör besöka för en fulländad marockansk upplevelse. Staden Ait-Benhaddou, uppbyggd helt i lera, anses vara en norra Afrikas absolut vackraste stad, och även Menara-trädgården, belägen väster om Marrakech, är ett bra besöksmål för den som är svag för estetisk skönhet. Vill man få en känsla av hur urgammal, marockansk kultur genomsyrar atmosfären så rekommenderas landets största stad, Casablanca, framför huvudstaden Rabat. Denna stad är nämligen stadens centrum för den franska kulturen i landet, men samtidigt en mycket vacker stad med många intressanta tillgångar.

  Den marockanska matkulturen är väl omnämnd och mycket välkänd runt om i världen, då den sägs ha tagit form utav influenser fler delar av världen än nästan någon annan, men samtidigt anses ha en sällsynt karaktäristisk prägel på sin kulinariska värld. Lokala tillgångar så som dadlar, fikon, granatäpple, russin, nötter, koriander och mynta brukas i stor utsträckning i landets matlagning, och utgör tillsammans en välbalanserad och samtidigt nytänkande kombination. Äkta marockanska maträtter hittas på de flesta restauranger runt om i landet, och är ett måste att prova på för sista minuten-resenären.

  Språk

  I Marocko talas en stor mängd olika språk, beroende på var i landet du befinner dig. Sedan 2011 är minioritetsspråket berbiska det officiella språket i Marocko, men även marockanska, arabiska, amazigh, franska och spanska pratas flitigt bland befolkningen. Inte alla talar engelska, men landets invånare är överlag hjälpsamma, och ser ingen större problematik i att kämpa lite för att man ska förstå varandra.

  Klimat

  Längs Marockos kuster råder ett medelhavsklimat, vilket ger detta område behagligt varma somrar och något mildare vintrar. Längre in i landet är läget varmare och torrare, även om vintrarna, vilket gör att en sista minuten-resa till Marocko fungerar året runt. Längst uppe kring bergen i norr skiljer temperaturen kraftigt mellan dag och natt, och jordbävningar är mer eller mindre vanligt förekommande.

  Valuta

  I Marocko handlar man med marockansk dirham, förkortas MAD, och 10 MAD motsvarar i dagsläget 8 SEK. Man kan betala med Visa och Mastercard i de flesta butiker och restauranger, med undantag för mindre och mer avlägset belägna orter, där kontanter ibland kan vara nödvändiga. Uttagsautomater hittas på de flesta mer civiliserade platser.

  Visum

  Som svensk medborgare krävs inget visum för att åka till och semestra i Marocko i mindre än 90 dagar, men det är bra att kolla upp så att inga förändringar har gjorts. Vill du stanna längre eller jobba, ta kontakt med ambassaden.