Avresa från
Anländer till
Pris : 1 000 - 50 000 kr
Antal stjärnor : 3 - 5
Sample HotelName
4

  Paris som sista minuten-destination

  Paris är alltid en bra idé. Hur berest man än må vara så har man fortfarande någonting kvar om man ännu inte besökt denna förnämliga Frankrikes huvudstad. Med ett språk, en matkultur, musiktradition och livsåskådning som fascinerat människor världen över sedan hundratals år tillbaka, utgör Paris den perfekta destinationen för sista minuten-resan. Strosa ned för Champs Elysées med familjen, andas in den exklusiva storstadsluften med partnern, betrakta ett av världens vackraste folk eller spendera timmar för dig själv på ett gemytligt café. Allt i en enda drömmarnas stad.

  Tips och saker att göra på sista minuten-resan till Paris

  Paris är en storstad som är svår att jämföra med någon annan plats som vi känner till. Man skulle kanske kunna säga att Paris är som en gammal, men enastående flott och modemedveten, dam. I staden kombineras de spänningslystna ungdomarnas intressen med den stiliga, äldre generationens bestämda rutiner och vanor. Om kvällarna samlas människor i alla dess former och färger, från olika uppväxter och bakgrunder, runt Seine för att umgås och socialisera med välkända och bekanta under den franska stjärnhimmeln.

  Ända sedan försäljarna i 400-talets Paris började att utnyttja helgdagarna för att sälja sina varor utanför det imponerande landmärket Notre Dame, har marknadskonceptet legat staden i fråga varmt om hjärtat. Då marknaderna är det mest typiskt franska som du under sista minuten-resan kan göra, förutom den obligatoriska turen upp i Eiffeltornet naturligtvis, så får det inte missas. Ta trapporna upp till konstkvarteret Montmartre för det finkulturella utbudet eller promenera runt gatorna nere i staden för att hitta billiga och goda råvaror till kvällens middag. Föredrar du att låta någon annan laga mat åt dig så har du kommit till rätt stad, då la cuisine francaise med sina spektakulära delikatesser och höga standard är känt för att vara ett av de mest välsmakade och färgsprakande som du kan återfinna någonstans. Oavsett om du väljer att prova l escargots (sniglarna), boillabaisse eller om du väljer att hålla dig till ostarna tillsammans med ett gott vin, så är varje tugga värd det pris som den kostar.

  Suktar man efter sena, häftigt roterande äventyrsnätter så kan du hitta även detta i Paris. Klubbarna och barernas namn må klinga milslångt mycket finare än i andra delar i Europa, men den som tror att den staden med ringlande handtag på parkbänkarna inte vet hur man har kul, har fått det hela om bakfoten. Vill man gå på en smutsig källarpub och dricka ur ett ölstop med indiemusik spelades i bakgrunden så finns möjlighet att göra det, precis på samma sätt som man kan välja att gå på bal varje kväll i veckan, om det lockar mer. Möjligheterna är oändliga, men för den mest lyckade sista minuten-resan rekommenderas att inte stressa, utan att tvärtom i lugnt tempo ta sig an alla de små finesser som staden bjuder på. Strosa under tunga trädgrenar, lyssna på musik på jazzklubbar, följ hemliga trappor upp mellan gator och byggnader, titta på konst på Louvren och njut på så vis av de små sakerna som tillsammans bildar, andas och sjunger Paris.

  Språk

  I Paris talas, mycket riktigt, franska officiellt. Man klarar sig även på engelska i metropolen, bättre än i andra delar av Frankrike, men fransmännen uppskattar alltid ifall man börjar med att försöka sig på deras modersmål först. Talar du inte ett ord franska så kan det vara klokt att i alla fall fråga personen i fråga ifall den talar engelska innan du framför ditt ärende.

  Klimat

  Klimatet i Paris kallas för ett maritimt sådant, vilket innebär att skillnaderna mellan årstiderna är små, och att det sällan blir extremt varmt eller extremt kallt. Om somrarna ligger temperaturen ofta omkring 20 grader, och om vintrarna omkring 5 grader.

  Valuta

  Valutan i Paris är euro (EUR), där 1 EUR motsvarar ungefär 9 SEK. Betalning med Visa och Mastercard går bra i princip överallt, och uttagsautomater är det i staden ingen brist på, vilket underlättar när du väljer att boka din resa i sista minuten.

  Visum

  Svenska medborgare behöver inget visum för att resa till Paris, men det kan vara bra att kolla en extra gång efter eventuella förändringar i bestämmelser innan du åker.