Avresa från
Anländer till
Pris : 1 000 - 50 000 kr
Antal stjärnor : 3 - 5
Sample HotelName
4

  Sardinien som sista minuten-destination

  Medelhavspärlan Sardinien är en av Italiens absolut största stoltheter. Välj att boka en resa till platsen i sista minuten, och spendera din semester med att njuta av sagolika, pastellfärgade stränder, vacker natur och en rik kultur i äkta italiensk anda. Med ett väl fungerande system är resan enkel att göra med familjen likaväl som med vännerna eller kärleken, och ger er som besökare en upplevelse som ni sent kommer att glömma.

  Tips och saker att göra på sista minuten-resan till Sardinien

  Att ön Sardinien, utanför den italienska kusten, fortfarande är relativt blygsamt besökt av oss svenskar är en omständighet som är värd att ta vara på innan det förändras. Med perfekta stränder som möter klarblått vatten, restauranger som erbjuder genuint italienska maträtter av högsta klass och en lugn och behaglig atmosfär att vistas i överhuvudtaget är Sardinen istället en favorit bland av italienarna själva. Utgår du från exempelvis Alghero, en av de större städerna på ön, kan du forma din sista minuten-resa med alla de olika aktiviteter som man möjligtvis kan önska sig. Bakom den gamla ringmuren som slingrar sig genom staden väntar pastellfärgade byggnader som beblandas med lummiga grönområden och små, lokala butiker, som tillfredsställer även den mest berestes kulturella och arkitektoriska behov.

  Det är omöjligt att diskutera Sardinien utan att nämna dess stränder. Till skillnad från många andra öar i Medelhavet så är dessa i princip orörda, och när man besöker dem är det lätt att uppslukas av en känsla av naturlig exklusivitet. Här trängs inte turister, vattenbrynet kantas inte av burkar och cigarettfimpar och du behöver inte bekymra dig för att tappa bort barnen i stök och vimmel. Vid La Pelosa på öns nordvästa udde sluttar marken lite i taget och blir långsamt djupare, och rekommenderas för en avkopplande dag i värmen. Costa Smeralda är öns längsta och mest välkända strand, ofta besökt av kändisar och andra rika semesterfirare. Rekommenderas för den som letar efter extra hög standard i sitt strandbesök. De flesta orter på ön är små, och inte många har låtit sig påverkas av turismen i något större utsträckning, vilket gör en cykeltur i Sardiniens natur mer än trivsam. Letar man efter storstadsatmosfär så erbjuder öns huvudstad Cagliari de bästa restaurangerna och barerna, främst stadsdelen Marina, belägen nere vid hamnen, har ett gott rykte beträffande sociala träffpunkter. Huvudstaden har även ett rikt kultur utbud och många vackra sevärdheter, som exempelvis den medeltida stadsdelen Castello och vakttorn med en utsikt som heter duga.

  Befolkningen på Sardinien är känd för att vara öppen och välkomnande emot alla dess gäster, och stannar gärna upp för en pratstund, som om man har tur, kan ge en fler tips om öns hemliga smultronställen och vackraste kulturskatter. Matkulturen är, i äkta italiensk anda, livsviktig för öns befolkning. Förutom de klassiska rätterna, pasta och pizza, är brödet på Sardinien väl värt att smaka. Det kommer i alla former och typer, och varje ny variant är en ny smakupplevelse. Grillat kött, som exempelvis maträtten arrosto, pastaknyten med diverse fyllning och den tjockare spagettitypen maccarone di busa är också typiska för ön.

  Språk

  På Sardinien talas öns alldeles egna språk sardiska, utöver den italienska som talas i hela landet, och dessa två språk är båda fastställda som officiella på ön. På de större turistorterna talar de allra flesta även engelska, och trots att det utanför dessa ibland kan vara svårt att hitta engelsktalande, så fungerar kommunikationen alltid om man är beredd att ta hjälp av kroppsspråket.

  Klimat

  Sardinen har välsignats med ett typiskt italienskt medelhavsklimat, vilket ger ön behagliga temperaturer året om. Det är aldrig fel att boka en sista minuten-resa till Sardinien, då vädret i princip undantagslöst är trivsammare än vårt svenska året runt, men den allra bästa perioden är mellan april och oktober, då väderleken oftast är extra solig och badvänlig vid denna tidpunkt.

  Valuta

  Den officiella valutan på Sardinien är euro, EUR, där 1 EUR kan likställas med cirka 9 SEK. Betalning med Visa och Mastercard går bra på de flesta större butiker och restauranger, och du kan hitta gott om uttagsautomater på de flesta större orter och städer.

  Visum

  Det krävs inget visum för att som svensk medborgare resa till Sardinen, men det kan vara klokt att dubbelkolla bestämmelserna innan du bokar din sista minuten-resa, så att inga förändringar har gjorts.