Resor till Turkiet

Priserna är per person och baseras på två personer som reser ihop.
Foton Karta
Laddar..

Popular content

Sample HotelName
4
Avresa från
Anländer till
Pris : 300 kr - 1 000 kr
Antal stjärnor : 3 - 5
Sample HotelName
4

  Resor till Turkiet

  Beläget på gränsen mellan Asien och Europa har Turkiet under sin mångtusenåriga historia influerats av både österländska och västerländska civilisationer, vilket återspeglas i landets mångfacetterade kultur och arkitektur - och inte minst i det turkiska köket. God mat, spännande sevärdheter, ett unikt landskap och underbara stränder gör en semester i Turkiet till en upplevelse för både stora och små.

  Resmål och sevärdheter

  Turkiets största stad, Istanbul, bjuder på mängder av historiska sevärdheter från den bysantiska och ottomanska eran, såsom Sultanahmet, "den blå moskén", med sin fantastiska arkitektur, Aya Sofyas mäktiga kupol och det ståtliga Topkapi-palatset. Hoppa dock inte på en buss eller spårvagn märkt "Topkapi" om du ska besöka palatset - då hamnar du i stadsdelen med samma namn på andra sidan stan. Leta istället efter bussar märkta med "Sultanahmet", så kommer du rätt. Istanbuls arkeologiska museum är också värt ett besök och ger en spännande inblick i landets rika historia. Passa även på att njuta av ett äkta turkiskt bad (hamam) under din vistelse i Istanbul - en perfekt avslutning på en lång shoppingtur eller för att ladda batterierna dagen efter att du utforskat stadens vilda nattliv.
  Huvudstaden Ankara och landets tredje största stad, Izmir, bjuder också på ett sprudlande nöjesliv, liksom medelhavspärlan Antalya och turistorterna Bodrum och Ölüdeniz, där du också hittar den berömda "blå lagunen" - en av Turkiets vackraste stränder och ett ypperligt resmål för barnfamiljen. Den historieintresserade bör inte heller missa det legendariska Troja och de välbevarande ruinerna av den romerska staden Ephesus. Passa även på att besöka Göreme Nationalpark i Kappadokien, känd för sina märkliga klippformationer och underjordiska städer. Ett annat arkitekturiskt underverk är det gamla grek-ortodoxa klostret Sümela, som balanserar på en 1 200 meter hög klippavsats med utsikt över Altindere Nationalpark.

  Kulinariska äventyr

  Det turkiska köket bjuder på en härlig mix av europeiska och österländska smaker, ofta med nötkött eller lamm som huvudingredienser och rikligt med kryddor, såsom spiskummin, vitlök och chili. Aubergine, ris och kebab i olika former, liksom ett stort utbud av aptitretande smårätter, så kallade meze, är vanliga på restaurangernas menyer. Kebabstånd finns i stort sett i varje gathörn och du kan få en rejäl portion för runt en tjuga. Söta mästerverk som Turkish Delight och Baklava toppar dessertlistan och enligt traditionen serveras även turkiskt kaffe och te starkt, svart och sött. Den turkiska nationaldrycken raki, ett brännvin gjort på druvor eller fikon och smaksatt med anis, är också något du bör testa när du besöker landet.

  Språk

  Landets officiella språk är turkiska, men en mindre del av befolkningen talar även kurdiska och i turistområdena är engelska mycket vanligt.

  Valuta

  Turkiska lira (TRY) är den officiella valutan och 10 TRY motsvarar ungefär 37 SEK. Även euro och amerikanska dollar accepteras vanligtvis vid exempelvis hyra av hotellrum. Växlingskontor och uttagsautomater finns i de flesta städer, men Visa och Mastercard brukar fungera bra i butiker och restauranger. Som i många andra länder hör det även i Turkiet till seden att pruta - det bör dock undvikas på de allra lyxigaste inrättningarna.

  Klimat

  I kustområdena vid Medelhavet och Egeiska havet har Turkiet ett milt klimat med en medeltemperatur runt 30°C på sommaren och 5-10°C på vintern. Då bergen hindrar de fuktiga medelhavsvindarna från att nå inlandet är de centrala delarna runt Antalonien torrare och årstiderna tydligt indelade med heta somrar och kalla vintrar. Vid Svarta havskusten är det inte så stor skillnad mellan årstiderna, däremot är klimatet fuktigare året runt. Är du mest intresserad av sevärdheter passar det perfekt att besöka landet under våren eller hösten, medan sommarmånaderna lämpar sig bäst för en solsemester i kustområdena.

  Visum

  Ett 90-dagars turistvisum brukar normalt sett utfärdas vid inresan, men är du osäker på vad som gäller för dig, kontakta alltid ambassaden i god tid innan du ska åka.

  Resa till Turkiet

  Turkiets största flygplats, Atatürk International Airport, ligger i Istanbul och hit kan du resa med de flesta flygbolag. Internationella flyg går även till Sabiha Gökçen Airport i Istanbul, samt till Esenbo?a Airport i huvudstaden Ankara. Under sommaren går det också direktflyg från Sverige till de mindre, regionala flygplatserna i exempelvis Izmir och Antalya.

  Resa inom Turkiet

  De nationella flygförbindelserna är mycket goda och priserna relativt låga, så ska du resa en längre sträcka kan det vara ett bra alternativ till buss eller tåg. Bussnätet är annars väldigt väl utbyggt, vilket gör att du kan åka både billigt och bekvämt även till mindre orter. Tågsystemet är under utveckling, men erbjuder inte fullt lika bra förbindelser. Då en stor del av tågen fortfarande drivs med diesel istället för elektricitet är det också ett förhållandevis långsamt sätt att resa - att åka mellan Istanbul och Ankara kan exempelvis ta allt från sju till tio timmar. Men har du inte bråttom är det ett både romantiskt och rofyllt sätt att färdas genom det turkiska landskapet. Om du väljer att åka taxi, se till att chauffören använder taxametern. Normalt sett brukar startavgiften ligga på runt 2,70 TRY och därefter 1,70 TRY/km. Vill du hellre resa på egen hand finns biluthyrning i anslutning till de flesta flygplatser och större städer.


  Regler och villkor: Priserna som anges ovan gäller resor 17 Oktober 2018. I paketresorna med flyg och hotell ovan ingår boende och returflyg under angiven period. Priser för paketresor med flyg och hotell är per person och baseras på två personer som delar ett rum. I priserna för paketresor med flyg och hotell ingår skatter och avgifter. Flygpriserna baseras på lägsta tillgängliga pris för angivna resedatum och kan komma att ändras. Priserna för paketresor med flyg och hotell varierar beroende på datum, avgångsstad och tillgänglighet. Erbjudandena gäller i mån av tillgång och kan upphöra att gälla utan förvarning. Ytterligare begränsningar och minimumkrav på vistelsens längd kan gälla.