Vi bestämmer en mötesplats i hjärtat av den moderna staden Chania och vi börjar vår upplevelse i den kretensiska smaken. Som ett första stopp provar vi den berömda traditionella Bougatsa som kombinerar den lätta salta smaken av färskost med socker i ett extremt krispigt tunt lager deg. Naturligtvis får inte ett grekiskt traditionellt kaffe saknas i denna typiska Chania-frukost.
Då kommer vi att befinna oss i örtparadiset och inte bara… En lokal örtexpert kommer att introducera oss till de många olika sorters örter från Kretas berg som är kända för sin helande och lugnande natur. Malotira, Fliskouni, Diktamo, Salvia, kanel, honung, olja och baljväxter, alla ekologiskt producerade och endast från ön Kreta.
Nästa stopp blir i borgmästarens hus, inte för att vi ska träffa honom utan för att vi ska besöka en lokal, familjedriven, traditionell “kaltsounadiko”. Ordet betyder förberedelserummet för den traditionella maträtten “kaltsouni”, som är en slags liten paj med traditionell plåt, fylld med ost eller grönsaker eller en blandning av dessa två och bakad i ugnen eller stekt. Söta och salta rätter kommer att väcka våra smaklökar…
Och nu är det dags att prova alla de olika ostsorter som produceras på Kreta. Det traditionella och det moderna gifter sig för att ge oss den ultimata smaken!!! Nästa stopp är den kretensiska ostvärlden. Den här lilla butiken är en filial till en ostfabrik som är välkänd för lokalbefolkningen och som presenterar sina smaker för oss. Vi kommer att prova olika typer av ost som tillverkas i moderna anläggningar men med bibehållen tradition.
Vid denna tidpunkt är en paus nödvändig och så vi följer vägen till den gamla hamnen i Chania med en promenad bredvid havet som ger oss möjlighet att dela med oss av stadens historia.
Därefter välkomnas vi i skuggan av platanträden med en annan rätt från den södra delen av Chania, Sfakia-området, med sin paté med samma namn och den berömda Dakos-rätten.
Genom de mest pittoreska gränderna och efter en kort promenad avnjuter vi Gyros och öl. Du bör inte lämna Grekland utan att prova den traditionella souvlaki!!!
Och om du trodde att vi var klara hade du fel… Har du någonsin hört talas om Loukoumades?
Om ja, då har vi en överraskning åt dig, om inte så gör dig redo för en explosion av smaker i munnen som kommer att vara länge och du kommer att minnas den för alltid. Gyllene degbollar fyllda med choklad, friterade och täckta av honung och sesam… Naturligtvis kunde vi inte missa glassen som kommer att följa med denna underbara behandling.