Vingårdarna lyser gyllene i höstsolen, doften av medelhavsörter stiger från buskarna och frukterna hänger tunga från de silverfärgade grenarna på sekelgamla olivträd. Skördesäsongen i Provence är onekligen romantisk, och den här praktiska olivplockningen är det perfekta sättet att ta del av den.
Åk norrut från Marseille mot Luberons charmiga byar, skogsklädda dalar och klippiga sluttningar och ta dig till en liten familjeägd gård nära den lantliga byn Cadenet. Träffa dina värdar och ge dig ut på en rundtur på den pittoreska egendomen, som är fylld av fruktträd, vingårdar, bikupor, örter och tryffelekar.
Gå till olivodlingen och få en demonstration av hur man plockar de råa gröna oliverna från grenarna, och ta sedan en korg och sätt igång. När du samlar oliver, en aktivitet som har utövats i denna region sedan romartiden, lär du dig allt om processerna för beskärning, plantering och skörd av träden samt de traditionella metoderna för pressning av olivolja.
När korgen är full kan du vandra tillbaka mot bondgården där en lantlig buffé vid poolen väntar på dig. Prova gårdens egen olivolja och tryffelolja, fyll ett glas med lokalt vin och njut av utsikten över olivlundarna medan du äter goda franska snacks som charkuterier, ostar, paté och nybakade baguetter.