Fördjupa dig i den baskiska kulturen när du provar pintxos och lätta drinkar runt San Sebastián. Lär dig hur man äter pintxos som en infödd när du besöker några av de bästa lokala ställena.
En baskisk Gastrodictionary
Txikiteo: En ungefärlig definition av “txikiteo” kan vara: att gå från bar till bar, äta en pintxo och dricka ett glas av något (det vanliga är en dryck med låg alkoholhalt, inte cocktails!) i varje bar.
Txikiteo görs stående, framför en bar full av pintxos och omgiven av människor som du inte känner (men som du kan komma att träffa).
Och det är precis vad du kommer att göra med oss: ren txikiteo, flyga från bar till bar, smaka på den mest kända specialiteten i varje bar i en genuint baskisk miljö och omgiven av lokalbefolkningen som, du vet, du inte känner … men som du kan komma att träffa.
Pintxo: En del av miniatyrköket som började som något enkelt (en portion potatisomelett, en skiva skinka på bröd …) och som barerna i Baskien förbättrade med tiden och gjorde mer komplexa för att locka fler kunder.
Historien är spännande och det finns lika många versioner som det finns historiker. På vår rundtur får du lära känna några av dem, liksom många andra kuriosa om den magkult som finns i Baskien.
Drickande: Detta är den andra stora religionen (tillsammans med att äta) i Baskien. Vin och cider har varit baskernas favoritdrycker under de senaste fem århundradena, även om öl har varit dominerande på senare år.
Visste du att baskiska sjömän på 1500-talet knappt led av skörbjugg under långa sjöresor, tack vare den cider de drack?
Txakoli: Typiskt baskiskt torrt och mousserande vitt vin vars druvor odlas i vingårdar nära Kantabriska havet. Den är perfekt till fiskrätter… eller pintxos. Inget mer att tillägga.
Cider: Alkoholfri dryck som framställs av jäst äppeljuice. Den är lite söt och lite bitter och har bara en enda fara: den dricks lika lätt som vatten.
Zurito: Kort dryck av öl (ca 20-25 cl.) Perfekt till pintxos. Termen “zurito” är exklusiv för Baskien. Om du åker till Madrid och ber om en “zurito” kommer ingen att förstå dig (såvida inte bartendern är baskisk, förstås).
San Sebastián Cheesecake: Om Gud var en tårta skulle han vara en San Sebastián Cheesecake. Visste du att San Sebastián Cheesecake är en global cheesecake-kunglighet, på samma nivå som New York Cheesecake?
Visste du att Thermomix köksrobot, som ett resultat av denna framgång, inkluderar receptet på “San Sebastián Cheesecake” i sina program? Okej… Idag får du smaka på det äkta, alltings moder, ursprunget, Big Bang.