Giano dell'Umbria är en charmig medeltida by i Italiens “gröna hjärta”. Det har utsikt över ett vackert silverlandskap med olivträd. Det är en plats med en perfekt ekologisk balans där människor alltid har levt i harmoni med naturen.
Utvinningen av olivolja är en uråldrig rit full av symbolik, som upprepas varje år i en magi av historia, kultur, tradition och folklore. Familjen Del Sero bor i Moriano, ett par kilometer från Giano, och har odlat olivträd och producerat extra jungfruolja i generationer.
Del Sero-olivoljan utvinns med den traditionella metoden med första kallpressning, med kvarnstenar av granit och hydrauliska pressar, i en nybyggd anläggning som smälter väl in i det omgivande landskapet.
Oljefabriken har produktions- och tappningsenheter samt rymliga rum för gäster. En skyddad gång gör det möjligt att övervaka alla steg i produktionsprocessen, och en stor hall kan enkelt rymma stora grupper av människor i en varm atmosfär.
Gästerna kan också njuta av mer än 2.000 kvadratmeter grönområden med gamla olivträd, “kvarnstenstorget” och en rymlig parkeringsplats.
Frantoio är lättillgängligt och har goda förbindelser med de viktigaste nationella motorvägarna. Du kommer snabbt hit från centrum av större städer (Rom 1,5 timmar - Florens 2 timmar - Ancona 1,5 timmar -Perugia 40). Och det är inom bekvämt räckhåll från de viktigaste regionala turistmålen (Spoleto, Assisi, Todi, Montefalco, Bevagna, Spello …).
Gästerna kommer att få en känslomässig upplevelse, upptäcka olivoljans värld, lära sig om dess historia och kultur och uppskatta dess positiva effekter på hälsa och smak.
UPPTÄCK OLIVOLJANS VÄRLD
Vårt förslag inkluderar en guidad tur i oljekvarnen med talare (engelska / franska):
- Hur olivoljan blir till: detaljerad beskrivning av alla steg i produktionsprocessen, från frukt till olja, med hjälp av den traditionella metoden med första kallpressning (kvarnstenar av granit och hydrauliska pressar). Jämförelse med andra extraktionsmetoder;
Hur en olivolja av mycket hög kvalitet blir till: beskrivning av de metoder som används i de olika stadierna av produktions- och lagringsprocessen och som direkt påverkar olivoljans kvalitet; frågor och svar.
Vi har två alternativ för provsmakning:
1) Alternativ 1
Bruschettas som tillagas på plats med vedeldat bröd:
- Klassiskt (olivolja och salt);
- Vitlök (olivolja, salt, vitlök).
Drycker:
- Rött vin (1 glas);
- Vatten.
2) Alternativ 2
Provsmakning:
Blandning av bruschettas som tillagas på plats med vedugnsbakat bröd:
- Klassiskt (olivolja och salt);
- Vitlök (olivolja, salt, vitlök);
- Rucola och hyvlad parmesanost;
- Tryffelsås.
Charkuteri- och ostbricka (t.ex. salami, capocollo, prosciutto, lokal pecorino-ost).
Drycker:
- Rött vin (1 glas);
- Vatten.
Båda förslagen kan anpassas till specifika behov på begäran. Vi följer gärna med våra gäster till vackra platser i närheten som är värda ett besök (t.ex. Morcicchia slott, San Felice kloster, det hundraåriga olivträdet Macciano).