Leeuwarden

Reseguide
Foto av David De Vos

Denna frisiska stad är en riktig pärla om du söker efter en helt unik del av Nederländerna. Ta dig upp till kyrkans klocktorn, roa dig en kväll på stan och utforska närområdena.

Leeuwarden är en charmig stad i norra Nederländerna. Här finns museer, ett sprudlande nattliv, bra shopping och förstås det frisiska språket. När du är på resa i Leeuwarden kan du också göra en dagsutflykt, och utforska den vackra naturen som omger staden.

Leeuwarden har en lång historia. Här levde människor så tidigt som år 1000, men staden åtnjöt inte sina stadsrättigheter förrän år 1435. För att skydda stadens invånare byggdes under århundradena ett antal kanaler, men väldigt få av dem finns kvar idag. Leeuwarden är en fantastisk frisisk stad med en unik identitet.

Om du är intresserad av att veta mer om den lokala och regionala historien kan du besöka Fries Museum vid Wilhelminaplein. På torget hittar du också gamla byggnader, som Kanselarij och Waag (våghus). Du kan också hyra en båt på VVV-kontoret och på så vis uppleva stadens kanaler.

Bonifatiustoren är öppen för allmänheten mellan juni och september, och du kan mot en avgift ta dig upp i tornet. Här uppe får du en fantastisk utsikt över staden och dess omgivningar.

Om du reser till Leeuwarden med barnen kan ni besöka AquaZoo Friesland, där det finns kängurur, leguaner och sälar. Om du vill tillbringa dagen utomhus är nationalparken De Alde Feanen en perfekt plats att åka till. Här finns träsk, sjöar, skogar, torv, ängar och mycket mer. Det är lämpligt att först gå till besökscentret.

Leeuwardens stadskärna är kompakt och lätt att utforska till fots. Vandra längs med de pittoreska gatorna och beundra stadens sevärdheter under tiden. De lokala och regionala bussarna är ett smidigt alternativ för transport längre sträckor.

Om du reser till Leeuwarden med bil kan du höra efter på ditt hotell om de erbjuder parkering. Annars parkerar du centralt i staden mot en avgift. Dock kan du bara parkera längre perioder i något av stadens parkeringshus. Det finns också två infartsparkeringar (P+R) i närheten av Leeuwarden.

Om du reser med kollektivtrafik når du enkelt Leeuwarden med buss eller tåg. Det går flera direkttåg till Leeuwarden från de större nederländska städerna, förutom Amsterdam. Om du reser till Leeuwarden från Amsterdam måste du byta tåg minst en gång. Om du reser till Leeuwarden från Amsterdam kommer du behöva byta tåg åtminstone en gång.

Under en weekend i Leeuwarden njuter du av mängder av sevärdheter, den charmiga atmosfären och den vackra naturen.

Oranje Hotel Leeuwarden
Oranje Hotel Leeuwarden
4 out of 5
Stationsweg 4, Leeuwarden
Full återbetalningBoka nu, betala vid vistelsen
Priset är 1 030 kr per natt mellan 4 juli och 5 juli
1 030 kr
per natt
4 juli - 5 juli
Detta hotell med miljövänlig profil har 4 stjärnor och ligger i Leeuwarden. Här har du tillgång till gratis wi-fi, frukost och gratis hämtning från järnvägsstationen. ...