Nederländerna

Reseguide
Nederländerna
Det platta landet med sitt lapptäcke av åkrar och ängar, kanaler och blomsterodlingar inspirerade målare för hundratals år sedan, och lockar fortfarande besökare idag.

Upplev kontrasterna mellan medeltida och modern arkitektur, traditionell och liberal kultur och sandig och grön natur på din resa till Nederländerna. Du erbjuds fortfarande de välbekanta tulpanerna, väderkvarnarna, coffeshopsen, träskorna och ostarna, men det finns även många andra upptäckter att göra i landets tolv provinser.

Trots att landet till ytan är så litet så har det hela sjutton miljoner invånare. Sevärdheterna kan du lätt besöka med kollektivtrafik, eller varför inte göra som nederländarna själva och cykla överallt? Hyr en cykel på din resa till Nederländerna och utnyttja de tio tusentals kilometrarna cykelväg som går genom jordbruksmark, skogar, historiska byar och små öar i Nordsjön.

Börja med den förbluffande vackra och multikulturella huvudstaden Amsterdam, där torget Dam, red-light district De Wallen och Anne Franks hus hör till höjdpunkterna. Ta en guidad båttur i det pittoreska kanaldistriktet med kullerstensgatorna och de lutande gavelförsedda husen. Besök Museumplein för att se tavlor av Rembrandt, van Gogh och andra mästare på Rijksmuseum, Van Gogh-museet och Stedelijk Museum – ett måste på alla resor till Nederländerna.

Ta sedan tåget norrut till Zaanse Schans, en välbevarad historisk by där du kan se väderkvarnar, ost- och träskotillverkare och gamla trähus med grästak. Det finns fortfarande några nordnederländska bönder som lever här på traditionellt vis.

Du får inte missa regeringsbyggnaden i Haag, en vacker stad med kungliga palats, ett imponerande regeringstorg och en förnöjsam strandpromenad. Smaka på de typiska nederländska ostarna Gouda och Edamer i de fina historiska städerna som gett dem dess namn. Om du anländer med färja till hamnstaden Rotterdam, kan du besöka moderna konstmuseum, nyskapande byggnader och trendiga nattklubbar. Avsluta din rundresa i Nederländerna i den södra medeltida staden Maastricht och utforska grottorna i Sint-Pietersberg.

Nederländerna ligger bara en kort tågresa från Belgien och Tyskland. Schiphol Airport i Amsterdam är en av Europas största flygplatser, och du kan flyga hit från de flesta större städer i Skandinavien.

Populära städer i Nederländerna

Amsterdam
Amsterdam
Museer, Cyklar och Båtar
Nederländernas huvudstad Amsterdam är känd för sitt nätverk av kanaler från 1600-talet, sina gavelhus, museer och den speciella kafékulturen.

Saker att besöka

  • Anne Franks hus
  • Leidseplein
  • Heineken Experience
Beestenmarkt som visar en liten stad eller by och en å eller flod såväl som en stor grupp av människor
Haag
Restauranger, Affärsresor och Familjevänlig
Njut av ståtliga herrgårdar, palats och konstmuseer, historiska parker och en lång sandstrand i den attraktiva stad där den nederländska regeringen har sitt säte.

Saker att besöka

  • Fredspalatset
  • Scheveningen Beach
  • Scheveningen-piren