En weekend i Uppsala – universitetsstad och mycket mer

Uppsala är Nordens äldsta universitetsstad – men denna fina stad har så mycket mer att erbjuda: historiska sevärdheter, vackra promenader och uteliv.

Många resor till Uppsala har akademiska förtecken; det är trots allt som universitetsstad som Uppsala är allra mest känt. Staden delas av på mitten av Fyrisån. Väster om denna är det universitetsvärlden och studentlivet som dominerar, öster om ån finner du affärer och uteliv med annan målgrupp än studenter.

Har du en weekend i Uppsala kan en bra utgångspunkt vara en promenad längs med ån. Här lapar Uppsalaborna sol när vädret tillåter – slå dig ned på en brygga eller i Stadsträdgården invid ån och njut! Går du längs med Fyrisån kan du också se den klassiska, vackra Uppsalasilhuetten, dvs. en skyline som domineras av Uppsala slott, universitetsbiblioteket Carolina Rediviva och Uppsala domkyrka. Då har du också koll på några av de viktigaste sevärdheterna: slottet, universitetets byggnader och domkyrkan.

Bland universitets byggnader är Universitetshuset och Carolina Rediviva klart sevärda. Det gäller särskilt under Valborg; då firar studenterna med bl.a. sång och musik, forsränning på ån och ceremonier vid biblioteket. Uppsala slott, som började uppföras av Gustav Vasa på 1500-talet, är en skatt för den historieintresserade. Byggnaden rymmer också Uppsala konstmuseum och museet Fredens hus där du bl.a. kan lära dig mer om profiler som Dag Hammarskjöld och Raoul Wallenberg. I Uppsala domkyrka kan du beundra den gotiska arkitekturen, se Sveriges största kyrkfönster eller besöka Gustav Vasas och Carl von Linnés gravar.

Du når Uppsala på 18 minuter med tåg från Stockholm Arlanda Airport – flyg och därefter tåg kan alltså vara ett smidigt sätt att ta sig hit. Väl på plats kan du ofta ta dig fram till fots eller på cykel; stadskärnan är nämligen föredömligt kompakt. Ska du längre tar du en av Upplands Lokaltrafiks bussar. Med lokaltrafiken kan du också ta dig till det populära utflyktsmålet Hågahögen, en spännande gravplats från bronsåldern som också är ett fint picknickställe.

Vill du uppleva en lättillgänglig och vacker stadskärna med historiska anor, ta del av studenternas traditioner eller roa dig med shopping och uteliv? Då är en Uppsalaweekend perfekt!


Reseguide för Uppsala


Populära hotellerbjudanden

Se alla Uppsala hotell
1.0 av 5.0
1.5 av 5.0
2.0 av 5.0
2.5 av 5.0
3.0 av 5.0
3.5 av 5.0
4.0 av 5.0
4.5 av 5.0
5.0 av 5.0
De mest populära paketerbjudandena som våra resenärer har hittat
De populäraste paketerbjudandena bland resenärer i [originCity]

Erbjudanden med flyg + hotell

Se alla Uppsala paket

Populära flygerbjudanden

Se alla flyg till Uppsala

Boka din semester i Uppsala