Om Sal

Flyg till Kap Verde

Kap Verde-öarna ligger rätt långt ifrån varandra och därför finns det flera flygplatser. Den allra största heter Amílcar Cabral International Airport och ligger på semesterön Sal, som är den populäraste ön bland svenska turister. Sal har fått sitt namn efter den stora saltutvinningen som bedrevs här förr i tiden, men numera är det fiske och framför allt turism man lever av. De underbara långa stränderna och de vackra kusterna har gjort ön till ett riktigt semesterparadis.

Med över 350 soldagar per år är vädret nästan alltid perfekt på Kap Verde-öarna. Här finns även ändlösa stränder, varmt klimat och underbart turkosblått vatten och därför är det inte underligt att allt fler svenskar hittar hit. Eftersom Kap Verde ligger i Atlanten ungefär 50 mil väster om Senegal är det inte heller någon större tidsskillnad mot Sverige och inga problem med jetlag.

Flygplatsen Amílcar Cabral International Airport

Fram till 2005 var Amílcar Cabral International Airport den enda internationella flygplatsen på Kap Verde och den är fortfarande den klart största. Här passerar ungefär en halv miljon passagerare varje år och det finns god service med några butiker, en bank, ett valutaväxlingskontor, ett par restauranger och en bar.

Sal är en liten ö på bara 216 km2 och flygplatsen ligger mitt på ön, så oavsett var man bor går det snabbt att ta sig till och från flygplatsen. Det finns ingen kollektivtrafik här utan i stället får man ta en taxi eller en ”aluguer collectivo” som är en delad taxi som hämtar upp flera passagerare åt gången och är betydligt billigare.

Andra internationella flygplatser på Kap Verde

De övriga internationella flygplatserna på Kap Verde är Nelson Mandela International Airport på ön Santiago, Aristides Pereira International Airport på ön Boa Vista och Cesária Évora Airport på ön São Vicente. Av dessa öar är det framför allt Boa Vista som lockar många svenska turister.

Aristides Pereira International Airport på Boa Vista är den allra nyaste av Kap Verdes internationella flygplatser och den togs i bruk först i slutet av 2007. Flygplatsen är betydligt mindre än den på ön Sal men det finns en souvenirbutik, en restaurang, en bank och möjlighet att hyra bil.

Att tänka på när man reser till Kap Verde

Från Sverige går det en del direktflyg till Kap Verde, framför allt till ön Sal. Restiden blir då mellan sju och åtta timmar. Det är lite längre tid än till Kanarieöarna som ligger längre norrut, men i gengäld är det 4–5 grader varmare på Kap Verde och nästan aldrig regn.

Valutan på Kap Verde heter kapverdisk escudo och har en fast växelkurs på 0,009 euro, vilket innebär att 100 kapverdiska escudo är 0,90 euro. Ofta går det bra att betala direkt i euro också, men det är inte alla ställen som accepterar kreditkort. Tänk även på att det krävs visum för att åka till Kap Verde, som måste ansökas om i förväg, och att Kap Verde tar ut en mindre turistskatt för alla över 15 år som ofta ska betalas kontant.

Information om flyg till Sal

Destinationens flygplats Sal
IATA-kod för ankomstflygplats SID