Biluthyrning i Sverige

Jämför billeverantörer för att få stora rabatter och boka ett paket för flyg, hotell och bil för att spara ännu mer.

Medlemmar sparar 10 % mer på utvalda hotell, hyrbilar och semesterboenden. Registrera dig idag.

Få maximal flexibilitet med avbokning utan avgift på de flesta biluthyrningar.

Populära städer i Sverige

Sverige är ett land där kollektivtrafiken fungerar väl, men ibland måste man resa utanför kollektivtrafikens räckvidd, och ibland när man reser flera tillsammans kan det vara ekonomiskt fördelaktigt att åka bil. Oavsett om du reser i tjänsten eller planerar en semester med hela familjen kan det vara en god idé att boka en hyrbil i Sverige.

Med hyrbil i Sverige får du det bästa av tvenne världar. Med bilen kan du ta dig runt som du vill, och med en hyrbil som väntar på dig kan du smidigt och bekvämt resa med exempelvis tåg eller flyg och komma fram till din destination utvilad.

Om du bokar flyg till Sverige från utlandet landar du på en flygplats med biluthyrning. Detta är ofta också fallet när du flyger inrikes. Om du bokar en bil i god tid kan du hämta den på flygplatsen eller nära tågstationen och lätt ta dig vidare. När du bokar en hyrbil med våra samarbetspartner både hämtar och lämnar du bilen med full tank. Det blir således inga dolda kostnader.

Får du hyra en bil i Sverige?

För att få hyra bil i Sverige måste du ha fyllt 18 år och ha tagit körkort. Om ditt körkort utfärdades i Europeiska ekonomiska samarbetsområdet – det vill säga ett EU-land eller Norge, Island eller Liechtenstein – behöver du inga andra särskilda handlingar. Om ditt körkort utfärdades av något annat land behöver du dock ett internationellt körkort, det vill säga en officiell översättning av ditt körkort.

Är du under 24 år blir du vanligtvis tvungen att betala en ungdomssjälvrisk. Det kan även tillkomma en särskild avgift för yngre förare. Det kan också vara svårt att boka en hyrbil i Sverige om du är under 21 år. Förare som är äldre än 70 år kan också ha svårt att hitta biluthyrning i Sverige.

Tips när du ska hyra bil i Sverige

Om bilen du ska hyra har repor eller bucklor är det en bra idé att ta en bild av dessa innan du sätter dig i bilen. På så sätt kan du bevisa att du inte har orsakat skadorna. Om du gör en genomgång av bilen med hyrbilsbolaget bör alla skador anmärkas i protokollet.

Märk väl att vissa företag tar ut en deposition, och om du betalar med kort kan de reservera summan tills det att du lämnar tillbaka bilen oskadd. Under den tiden kan du inte använda pengarna, även om de finns på kontot.

Om du ska köra mycket kan det löna sig att ta en hyrbil med fria mil. Då är dygnskostnaden högre, men du betalar ingen extra avgift för hur mycket du kör. Det är också viktigt att förstå skillnaden mellan att hyra per kalenderdag och att hyra per dygn. Om du bokar en hyrbil i Sverige för två kalenderdagar kan du bli tvungen att lämna bilen tidigt på morgonen, även om du hämtade den sent på kvällen. Således kan du egentligen endast använda bilen under en dag.

Om du bokar en hyrbil i Sverige till familjesemestern så glöm inte att boka bilbarnstol!

Vanliga frågor och svar

Vad händer om jag måste avboka min hyrbil i Sverige?
Du hittar information om återbetalningar i vår kundtjänstportal. Oftast erbjuds en fullständig återbetalning om bokningen avbokas minst sex timmar innan det är dags att hämta ut bilen. Det är dock en god idé att läsa igenom hyrbilsreglerna för att se om du omfattas av något undantag.
Vilka typer av bilar kan man hyra i Sverige?
Kompakta bilar är prisvärda, lätta att kontrollera och bränsleeffektiva, så det är inte förvånande att det här är den mest bokade hyrbilstypen i Sverige. Med ett sådant fordon blir det lätt att ta dig fram på stadens gator och klämma dig in i parkeringsfickor. Kompakta bilar passar utmärkt för ett par dagar i storstaden eller kortare bilsemestrar, men du har många andra alternativ. Du avgör själv om du vill ha en ännu mindre bil i ekonomiklass eller en större och lyxigare bil.
Hur hittar jag de bästa erbjudandena på hyrbil i Sverige med Expedia?
Att hitta bästa möjliga erbjudande på hyrbil i Sverige är ingen match med Expedia. Välj biltyp, lägg till några detaljer och jämför de olika priserna från pålitliga varumärken. Vad sägs om att även lägga till flyg och hotell i din bokning? Du kan lyckas få tag i otroliga erbjudanden genom att bygga ihop ett eget semesterpaket.
Hur gammal måste man vara för att hyra bil i Sverige?
Du behöver vara minst 18 år för att få hyra en bil i Sverige. Notera att förare under en viss ålder kanske bara kan hyra vissa fordonsklasser, som små till medelstora bilar. En högre åldersgräns gäller ofta för särskilda fordon, till exempel premium- och lyxbilar. Somliga hyrbilsleverantörer tar även ut en extra avgift för unga förare. Granska alla regler och villkor i förväg så att du kan ta hänsyn till alla utgifter i semesterbudgeten.
Vad behöver man för att hyra bil i Sverige?
Du ska presentera ett giltigt körkort och ett kreditkort i samma namn. Vill du slippa hyrbilsfirmans ordinarie försäkring? Då behöver du nog även bevisa att du omfattas av en annan försäkring. Kraven kan skilja sig mellan olika leverantörer, så glöm inte att läsa policyn noga innan du reser.
Kan jag hyra en bil i en månad eller längre i Sverige?
Oavsett om du planerar att stanna i Sverige eller vill utforska ett större område kan du boka en långtidshyrbil med Expedia. Fyll i dina resdatum samt upphämtnings- och avlämningsplats så hjälper vi dig att hitta oslagbara erbjudanden för långtidsuthyrning.
Var kan jag hyra en bil i Sverige om jag är under 25?
Det beror helt på uthyrarna i Sverige, som ofta har olika regler för minimiålder. Om du hittar en hyrbilsfirma som hyr till förare under 25 år bör du känna till att extra avgifter kan tillkomma. Gör lite efterforskning om vad kostnaderna kan vara innan du hämtar din hyrbil.

Upplev nya platser med Expedia