Början av huvudsektionen

Dina dataskyddsrättigheter [EES-medborgare]

Om du är bosatt i Europeiska ekonomiska samarbetsområdet har du följande dataskyddsrättigheter:

  • Om du vill få tillgång till, rätta eller uppdatera dina personuppgifter, eller begära att få dina personuppgifter raderade, kan du göra detta när som helst genom att kontakta oss via kundtjänstportalen eller med hjälp av kontaktinformationen längst ned i denna Personuppgiftspolicy.
  • Om du begär tillgång till dina personuppgifter kommer vi att bekräfta om vi innehar information om dig och förse dig med en kopia av denna samt förklara hur vi behandlar din information och varför, hur länge vi lagrar den och dina rättigheter i samband med informationen.
  • Om du begär att få dina personuppgifter borttagna kommer vi att radera dem. Observera att vi måste behålla all information som vi behöver för att kunna uppfylla våra lagstadgade skyldigheter eller för att fastställa, göra gällande eller försvara rättsliga anspråk.
  • Du kan göra invändningar mot behandlingen av dina personuppgifter, be oss att begränsa behandlingen av dina personuppgifter eller begära att få ut alla dina personuppgifter från en tjänst i. Du kan utöva dessa rättigheter genom att kontakta oss via vår kundtjänstportal eller med hjälp av kontaktinformationen längst ned i denna Personuppgiftspolicy.
  • Du har rätt att när som helst avregistrera dig från marknadsföringskommunikation som vi skickar till dig. Du kan utöva denna rättighet genom att klicka på länken för att avsluta prenumerationen eller avregistrera dig i de e-postmeddelanden med marknadsföringsinnehåll som vi skickar till dig.
  • På liknande sätt gäller att om vi har samlat in och behandlat dina personuppgifter baserat på ditt samtycke, kan du när som helst återkalla ditt samtycke. Om du återkallar ditt samtycke påverkar inte detta lagenligheten av behandlingen av personuppgifter som vi utförde innan du återkallade ditt samtycke. Det påverkar inte heller behandling av dina personuppgifter som görs på andra rättsliga grunder än samtycke.
  • Du har rätt att framföra klagomål till dataskyddsmyndigheter om vår insamling och användning av dina personuppgifter. Kontakta din lokala dataskyddsmyndighet för mer information. Kontaktuppgifter för dataskyddsmyndigheter i Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, Schweiz och vissa icke-europeiska länder (inklusive USA och Kanada) finns här 

Du skickar enklast din förfrågan till oss via vår Kundtjänstportal, som du hittar i avsnittet ”Så här kontaktar du oss” längst ner i denna Personuppgiftspolicy.

Vi svarar på alla förfrågningar vi mottar från personer som vill utöva sina dataskyddsrättigheter i enlighet med tillämplig dataskyddslagstiftning.

Visning av skräddarsydd annonsering

Uppgifter som samlas in av denna webbsida för att relevant annonsering ska visas för dig: Vi arbetar ständigt med att förse dig med relevant innehåll och information. För att göra det kan vi komma att, via cookies och annan teknik, samla in information om dina reserelaterade sökningar, till exempel om du letar efter flyg eller hotell. Vi använder den här informationen tillsammans med annan information vi har samlat in om dig för att relevantare annonser ska visas för dig på vår webbsida, på internet och på andra enheter som du använder. Om du till exempel söker efter en bostad i London på denna webbsida kan en annons för ett resepaket till London visas för dig på den här webbsidan eller någon annan webbsida du besöker.

Observera att vi inte kombinerar information vi samlar in om dina reserelaterade sökningar på den här webbsidan med personuppgifter (till exempel e-postadress) för att visa annonser för dig på andra webbsidor. Vi delar inte heller dina personuppgifter med tredje part för att de ska kunna visa annonser för dig. Du kan välja att inte få skräddarsydd onlineannonsering på andra webbsidor baserad på dina reserelaterade sökningar på den här webbsidan, och lära dig mer om hur du avregistrerar dig från att din information används för skräddarsydd annonsering med hjälp av någon av följande medel:

Observera att om du väljer att inte få skräddarsydda annonser kommer onlineannonser fortfarande att visas för dig, men innehållet i dem blir mer allmänt och mindre relevant för dig.

Uppgifter som samlas in av affärspartners och annonsnätverk för att relevanta annonser ska visas för dig: De annonser du ser på denna webbsida tillhandahålls av oss eller våra tjänsteleverantörer. Men vi tillåter även tredjeparter att samla in information om din onlineaktivitet genom cookies och andra tekniker. Dessa tredjeparter omfattar (1) affärspartners, som samlar in information när du visar eller interagerar med någon av deras annonser på våra webbsidor, och (2) annonseringsnätverk, som samlar in information om dina intressen när du visar eller interagerar med någon av de annonser de placerar på många olika webbsidor på internet. Den information som samlas in av dessa tredjeparter används för att göra förutsägelser om dina egenskaper, intressen eller preferenser och för att visa annonser på våra webbsidor och på internet i övrigt som skräddarsys efter vad du verkar vara intresserad av. Vi tillåter inte dessa tredjeparter att samla in dina personuppgifter (t.ex. e-postadress) på vår webbsida, och vi delar inte heller någonting av dina personuppgifter med dem.

Observera att vi inte har tillgång till eller kontroll över cookies eller annan teknik som dessa tredjeparter kan använda för att samla in information om dina intressen, och dessa tredjeparters rutiner för insamling av information omfattas inte av denna Personuppgiftspolicy. Några av dessa företag är medlemmar i Network Advertising Initiative, där du på ett och samma ställe kan välja bort målinriktade annonser från medlemsföretag. Klicka här och härför mer information.

Data som samlats in av företag som driver cookiebaserade utbyten för att relevanta annonserska visas för dig I likhet med andra företag med verksamhet online deltar vi i cookiebaserade utbyten där anonym information samlas in om dina surfvanor via cookies och andra tekniker, och sedan delas upp i olika intresseområden (t.ex. resor). Dessa intresseområden delas sedan med tredjeparter, vilket omfattar annonsörer och annonsnätverk, så att de kan skräddarsy annonser om sådant du verkar vara intresserad av. Vi delar inte personuppgifter (t.ex. din e-postadress) med dessa företag, och vi tillåter inte dessa företag att samla in någon sådan information om dig på vår webbsida. Klicka här om du vill veta mer om cookiebaserade utbyten, inklusive hur man får tillgång till information om intresseområden associerade med cookies på sin dator, och hur man kan avböja deltagande i dessa program.

DNT-signaler och liknande mekanismer:  Vissa webbläsare kan skicka ”spåra inte”-signaler till webbsidor som webbläsaren kommunicerar med. På grund av att olika webbläsare inkorporerar och aktiverar den här funktionen på olika sätt, är det ibland otydligt om användare avser att skicka signalerna eller ens är medvetna om dem. Den ledande organisation som anger standarder för internetanvändning arbetar på en lösning av problemet, och fattar för närvarande beslut om hur webbsidor bör agera när dessa signaler tas emot. För närvarande vidtar vi inte några åtgärder angående dessa signaler. Om och när en slutgiltig standard upprättas och godkänns kommer vi att omvärdera hur vi svarar på dessa signaler.

Ändringar i detta meddelande och hur du kontaktar oss

Uppdateringar av denna Personuppgiftspolicy

Ändringar i denna Personuppgiftspolicy kommer att göras när det krävs till följd av ändrade rättsliga, tekniska eller affärsmässiga omständigheter. När vi uppdaterar vår Personuppgiftspolicy vidtar vi lämpliga åtgärder för att informera dig, där betydelsen av förändringarna beaktas. Vi kommer att inhämta ditt samtycke vid väsentliga förändringar i Personuppgiftspolicyn när detta krävs enligt tillämplig dataskyddslagstiftning.

Du ser när denna Personuppgiftspolicy senast uppdaterades på datumet för ”Senast uppdaterad” som visas högst upp i denna Personuppgiftspolicy.

Kontakta oss via Kundtjänstportalen eller med hjälp av kontaktuppgifterna nedan om du har frågor om ändringar i denna Personuppgiftspolicy.

Så här kontaktar du oss

  • Om du har några frågor eller funderingar över vår användning av dina personuppgifter ber vi dig kontakta oss via avsnittet för dataskyddsfrågor i vår kundtjänstportal här. 
  • Personuppgiftsansvarig för dina personuppgifter är Expedia, Inc., USA. Du kan kontakta dem med hjälp av ovanstående uppgifter och adressera meddelandet till ”Personuppgiftsansvarig: Expedia.”
  • Vår EU-företrädare är: WWTE Travel Ltd på Irland, som du kan kontakta via Kundtjänstportalen här adresserat till ”Privacy Team: WWTE”.