Covid-19-reseguide

Resurser som hjälper dig att resa smart och säkert

Redo att resa? Kontrollera vilka reseråd för covid-19 som gäller för din destination.

Så funkar flygbolagskredit

Om du avbokade en resa under 2020 kan du ha fått flygbolagskredit.

Processen för att boka om ett flyg med flygbolagskredit skiljer sig något från att boka ett nytt flyg. Hur du kan använda din kredit beror på flygbolaget du utförde din ursprungliga bokning med och deras policy för kredit. Innan du bokar om ditt flyg rekommenderar vi att du kontrollerar flygbolagets webbsida för att få mer information om deras policyer.

Här är några av de vanligaste frågorna vi har fått om att boka om flyg med flygbolagskredit.

 

Var hittar jag information om min kredit?

Om flygbolaget tillåter att vi hjälper dig boka om ditt flyg med din kredit kan du hitta mer information om din kredit på sidan med kuponger och kredit. Logga in för att hitta den information du behöver.

Vissa flygbolag kräver att du bokar om genom dem, även om du bokade din ursprungliga biljett genom oss. Om du vet att du har fått kredit men inte hittar den på sidan med kuponger och kredit kan detta bero på att du måste kontakta flygbolaget direkt. Om du inte hittar information på sidan med kuponger och kredit kan du gå till din avbokade resplan på sidan med dina resor för att få mer information.

Jag kan inte logga in på mitt konto för att använda min kredit. Vad ska jag göra?

Om du inte kan logga in på ditt konto är det möjligt att du betalade som gäst. Om du betalade som gäst kan du få tillgång till din kreditinformation genom att skapa ett konto med samma e-postadress som du använde när du köpte din ursprungliga biljett.

Behöver jag en kupong för att boka om mitt flyg?

Du behöver inga kuponger eller andra dokument för att använda flygbolagskredit. Om du inte har ett konto är det dock möjligt att du måste skapa ett med samma e-postadress som du använde när du köpte din ursprungliga biljett.

Vad innebär senaste datum för bokning, resestart och slutförd resa?

Senaste datum för bokning, resestart och slutförd resa liknar utgångsdatum. Vilka datum som gäller för din kredit beror på flygbolaget. Du hittar datumrestriktionerna för din kredit på sidan med kuponger och kredit.

Jag har hittat billigare flyg online. Varför måste jag använda min kredit för ett flyg som kostar mer?

Det är flygbolaget som anger vilka restriktioner som gäller för din kredit. Det är möjligt att de billigaste flygen som du hittar online inte berättigas för köp med kredit.

Restriktionerna varierar beroende på flygbolag och kan även variera beroende på rutt och prisklass (Basic Economy, till exempel) för samma flygbolag. Om du har fått kredit från fler än ett flygbolag kan policyerna för varje kredit variera. Vi rekommenderar att du kontrollerar varje flygbolags webbsida om du vill ha mer information.

Här följer några exempel på restriktioner som kan gälla för dina flygalternativ:

  • Vilka flygbolag du kan flyga med
  • Ursprunglig avreseort
  • Destinationen du vill åka till
  • Vilken prisklass du kan välja
  • Vilken kabinklass du kan välja

Om jag kan hitta ett billigare flyg, varför får jag inte behålla mellanskillnaden till att använda för ett annat flyg?

Det är flygbolaget som avgör hur din kredit kan användas. Ett flygbolag kan till exempel behandla din kredit på samma sätt som kontanter, medan ett annat flygbolag endast tillåter utbyte av en biljett mot en annan, oavsett det ursprungliga priset. Följande är de vanligaste typerna av flygbolagskredit.

  • Samma som kontantvärdet: Vissa flygbolag behandlar flygbolagskredit på samma sätt som kontanter för berättigade flyg. Om ditt nya flyg kostar mindre är det möjligt att du kan få behålla mellanskillnaden (det återstående beloppet) som du kan använda för att betala för ett annat flyg. Kostar det nya flyget mer så kan du behöva betala mellanskillnaden i priset.
  • Utbyte av biljett mot biljett: Vissa flygbolag tillåter endast utbyte av en biljett mot en annan biljett, oavsett pris. I det här fallet är det möjligt att du förlorar mellanskillnaden om det nya flyget kostar mindre. Men det är möjligt att du måste betala mellanskillnaden i priset om det nya flyget kostar mer.
  • Utbyte mot exakt samma resa: I vissa fall gäller din kredit endast för samma resa, vilket inkluderar samma avreseplats samt destination och ibland även samma anslutande flygplats.

Kan jag använda mellanskillnaden för att uppgradera min sittplats, lägga till incheckad väska eller köpa andra tillägg för mitt flyg?

Vanligtvis kan du inte använda mellanskillnaden för att betala för bagageavgifter, sittplatsuppgraderingar, flygbekvämligheter som mat och dryck eller tjänster som reseförsäkring.

Måste jag betala ändringsavgift?

De flesta flygbolag har upphävt eventuella ändringsavgifter för flyg som har ändrats eller avbokats på grund av covid-19. Mer information hittar du på sidan Avboka eller ändra din bokning.

Hur använder jag min kredit?

När du vill använda din kredit ska du börja med att klicka på länken Använd kreditsidan med kuponger och kredit. Länken hjälper dig hitta flyg som uppfyller flygbolagets alla policykrav för att använda kredit.

Var hittar jag mer information?