Början av huvudsektionen

Need Some Inspiration?

Select a Theme
Fotbollsresor
Fotbollsresor Champions League

Intro

Se Champions League live på din fotbollsresa

UEFA Champions League, denna fantastiska fotbollsturnering för de allra bästa lagen i Europa. Det vore väl fantastiskt att få se några matcher live, att till exempel få se sitt favoritlag, med favoritfotbollsspelarna,spela mot konkurrenterna i andra europeiska lag? Champions League är Europas absolut största fotbollsfest och en av sportens viktigaste event globalt. De allra flesta upplever Champions League på avstånd från tv-soffan men drömmer om att en dag få chansen att heja på favoritlaget på arenan tillsammans med likasinnade. Det är ju trots allt inte alls samma sak att se matcherna på tv. Både fotbollsfrälsta och nybörjarsupportrarna vill gärna komma åt en av de eftertraktansvärda biljetterna till de bästa matcherna. Så hur ska man då gå tillväga för att få biljetter till turneringarnas turnering, Champions League?

continued

Det första steget är att förstås att göra en sökning på internet. Då ser du vilka matcher som planeras, var de kommer att ske och alla andra detaljer kring matcherna. När det gäller biljetter till själva Champions League-finalen är det lite annorlunda. Du kan göra samma typ av sökning  men när du hittat plats, datum och vill beställa så märker du att det inte finns någon garanti att du kan få några platser. Du kan ansöka om finalplatser – men biljetterna lottas sedan ut till dem som ansökt. Biljetterna kostaren hel del, men de som haft turen att erbjudas biljetter brukar inte ta illa upp. Biljetterna är ju oerhört eftertraktade.

Types

Olika typer av matcher

Champions League är ett av de stora mästerskapen i fotboll, tillsammans med fotbolls-VM och fotbolls-EM. Fotbollsspelare drömmer som regel om alla tre. Det finns dock två stora skillnader mellan Champions League och de andra två. Champions League är den enda turneringen som fokuserar på de bästa klubblagen och tävlingen spelas varje år, medan fotbolls-VM och fotbolls-EM baseras kring landslagen i de olika deltagande länderna och spelas vart fjärde år (det ena med två års förskjutning i förhållande till det andra). Alla tre turneringarna ses som viktiga, och att representera sitt land som något speciellt, men trots allt räknas Champions League av många som strået vassare. Spelarna spelar ju med sina ordinarie lagmedlemmar och har därmed tränat mycket tillsammans. Själva fotbollsstandarden blir bättre och, som många anser, oslagbar.

Varje UEFA Champions League-turnering sträcker sig över nästan ett helt år. Den börjar i mitten av juli varje år med tre utslagningsronder och en så kallad ”play-off-rond”. De tio överlevande lagen går sedan in i gruppspelet tillsammans med 22 andra lag som kvalificerats i förväg (till exempel vinnarna, andra- och tredjeplats-lagen av större nationella ligor, som La Liga, Serie A och Premier League). De här 32 lagen fördelas sedan över åtta grupper av fyra lag där alla spelar mot alla. De åtta gruppvinnarna och de åtta andraplatserna fortsätter till slutspelet, utslagningsdelen, som avslutas med finalen i maj. Just finalen brukar locka väldigt många TV-tittare, och finalen för säsongen 2012/2013 (som spelades mellan de klassiska tyska lagen Borussia Dortmund och Bayern München) var det mest sedda årligen återkommande sportevenemanget i världen det året (2013), med cirka 360 miljoner tittare. Så tänk dig vilken upplevelse det skulle vara att uppleva detta på plats, med hejaklackar och den där magiska stämningen som du bara hittar på en fotbollsmatch av den här kalibern!

Suggestions/Where

Vart ska du åka?

Om du vill följa ditt favoritlag vet du nog redan vart du vill åka och vilka matcher du vill satsa på. Om du dock inte har något speciellt lag i åtanke och bara vill se någon riktigt bra Champions League-match med ett imponerande lag, kan du tänka på de städer i Europa där de främsta lagen finns. I Spaniens La Liga, har du till exempel Barcelona och Real Madrid, som finns i städerna med samma namn. I Italiens Serie A har du lag som Juventus, AC Milan och Lazio; och i Storbritannien Premier League-lag som Arsenal, Manchester United eller Chelsea. Alla de här lagen räknas som några av Europas bästa, så om du har svårt att välja lag kan du välja enligt destination. Om du är riktigt sugen på att se Barcelona kan det vara vettigt att kombinera fotbollen med en tur runt den här vackra staden. Det är alltid bra att tänka på vad mer du kan tänkas vilja se på din fotbollsresa.

Men detta sagt måste ju även laget i fråga kvalificera sig för Champions League. De stora lagen, som vi nyss nämnde, gör detta allt som oftast, men med de mindre lagen, som kanske lite överraskande letar sig till slutspelet, kan det vara svårare att boka en resa i god tid. De i sammanhanget små lagen har dessutom oftast lite mindre arenor till sitt förfogande, vilket kan göra att biljetterna tar slut snabbare. Så om du har ett favoritlag som du väldigt gärna vill se rekommenderar vi att du håller ögon och öron öppna så att du vet när deras Champions League-biljetter släpps!

Här hittar du biljetterna

Eftersom matcherna är planerade en tid framöver betyder det att du kan beställa biljetter i förväg för nästan varje steg på vägen. Om du har ett speciellt lag i åtanke kan du köpa biljetter för alla matcher där du är säker på att de kommer att vara med, som till exempel gruppspelets matcher. Du kan också ta chansen att köpa biljetter i förväg för de senare stadierna, men där är förstås risken att ditt favoritlag redan slagits ut. Om du är lite sent ute men ändå vill hitta biljetter till din drömmatch bör du vara noga med var du köper din andrahandsbiljett.

Find things you can do

Tips

Tips inför din Champions League-resa

Vad ska man då tänka på när man åker till en Champions League-match? Ja, förutom att ha bokat och köpt Champions League-biljetter i förväg är det är bra att ha läst in sig på båda lagens historia, att veta något om spelarna för varje lag – var de kommer ifrån, vilka lag de har spelat för tidigare (kanske motståndarlaget?), och vilken position de har i laget. Är man riktigt fotbollsfrälst tar man också reda på så mycket som möjligt om varje lags tränare och dennes strategier.

När du beställer biljetter till Champions League kan du – om du är ute i tid – bestämma vilken del av stadion som du vill sitta i, nära planen eller högt uppe på läktarna. Som regel kostar det mest att sitta på långsidan, och på långsidan kostar det mer ju närmare planen man sitter. Var försiktig med de platser som ligger i gränslandet mellan lång- och kortsidan – de kan ofta ha begränsad sikt. Tänk också på vilken sida av planen som du vill sitta i från lagsynpunkt. Vill du sitta med supportrarna för lag X eller för lag Y? Det kan göra stor skillnad vad gäller matchatmosfären.

Kom i god före matchen. På så sätt missar du inte något, utan kan i lugn och ro insupa både den nervösa känslan före matchen och det spännande adrenalintillskottet under själva matchen. Bry dig inte om att gå till supporterbutiken när du anlänt till stadion. Du slipper att stå i kö, och det går mycket snabbare,om du i förväg istället köper alla varor som du behöver från lagets online-shop. Då får du det hemlevererat, och kan stå med lagets halsduk på läktaren.

Boka gärna en paketresa till din fotbollsdestination, du kan till exempel boka flyg, hotell och hyrbil i samma paket med Expedia. Om du bokar en paketresa har du mer tid att planera dina fotbollsupplevelser och kan dessutom lägga lite extra energi på att hitta just de Champions League-biljetter som du är mest sugen på.

Did you know that

Visste du att…?

…Real Madrid är det lag som vunnit turneringen och dess föregångare Europa-cupen flest gånger (10), följt av AC Milan (7), Bayern München, Barcelona och Liverpool som alla har vunnit 5 gånger.

…spanska lag har vunnit flest gånger i tävlingens historia sedan 1955 (om Europa-cupen ingår) – dvs. 15 gånger. Men de här 15 gångerna är bara fördeladeöver två olika lag i Spanien – Real Madrid och Barcelona.

…det vinnande laget varje år får denhäftiga vandringspokal somvarit med sedan 1967? Om ett lag däremot har vunnit Champions League tre gånger i rad eller fem gånger totalt får laget dessutom en exakt kopia av pokalen som laget sedan kan behålla. (Originalet behålls hos UEFA-organisationen.) Bara sex klubbar har lyckats med detta – de tidigare nämnda Real Madrid, AC Milan, Bayern München, Barcelona ochLiverpool, men också den holländska klubben Ajax. Vandringspokalen är symboliskt viktig för laget och supportrarna, men att vinna – eller för den delen, att delta – har framför allt en otroligt stor betydelse för en klubbs ekonomi. Om ett lag kvalificerar sig till UEFA Champions Leaguekan de få oerhörda belopp att röra sig med. De 32 lag som tar sig till gruppspel får i nuläget ca 86 miljoner kronor i minimiersättning. I finalen får laget ungefär 60 miljoner kronor om det förlorar och hela 96 miljoner om det vinner hela turneringen!