Need Some Inspiration?

Select a Theme
Musikal & teater
Broadway

Intro

Upplev Broadwaymusikaler i New York

Visst drömmer vi väl alla om att åka till New York för att se en speciell musikal på Broadway? Fantomen på operan, Mamma Mia!, Wicked, Chicago, Les Misérables, Kinky Boots – ja, listan över musikaler kan göras hur lång som helst. De bästa artisterna, kompositörerna, regissörerna och producenterna vill alla sätta upp musikaler på Broadway, och resultatet blir därefter. En föreställning på Broadway är bland det häftigaste man kan se när det gäller scenkonst, och att få uppleva det bästa av det bästa är bara en New York-resa bort. Om du är sugen på att åka kan det vara enkelt att ordna, och oavsett när du väljer att åka finns det en uppsjö av musikaler på Broadway som du kan välja bland.

continued

När du söker efter Broadway-biljetter hittar du lätt detaljerade beskrivningar av musikalerna så att du vet vad de handlar om. Du kan se exakta datum och tider för när föreställningarna sker. Framför allt kan du boka biljetterna i förväg. De flesta musikalerna måste bokas en god tid i förväg, speciellt om du vill få tag på relativt billiga biljetter. Om du vill bygga hela din resa kring musikalerna bör du kontrollera när du har bäst chans att få biljetter till dina favoritmusikaler. Då kan du boka avresedatum därefter. Om det inte spelar så stor roll för dig vilken eller vilka musikaler du ser kan du lugnt basera din resa efter när på året det passar dig bäst att resa till New York. Även om en resa till musikalernas värld på Broadway kan innebära lite extra planerande på hemmaplan är den fantastiska upplevelsen väl värd besväret!

Top things to Do

Det här får du inte missa på Broadway

Broadway ligger mitt på Manhattan i New York City. Förutom de vanliga kvällsföreställningarna har de flesta musikaler på Broadway även eftermiddagsföreställningar – så kallade matinéföreställningar – på onsdagar, lördagar och söndagar. Det innebär att du kan hinna med ännu fler musikaler under din vistelse om du skulle vilja. New York-borna själva tycker mycket om att gå på teater, ja, de älskar verkligen en bra pjäs eller musikal! Om du går på musikal på Broadway har du chans att slå två flugor i en smäll: Du kan både uppleva fantastiska Broadway musikaler och göra det i sällskap med New York-borna själva.

Om du vill att tiden du spenderar utanför teatersalongerna ändå ska gå i teaterns och musikalernas tecken finns det mycket att se i Broadway-distriktet och runt om i New York. Varför inte börja med att insupa teateratmosfären vid Times Square? Times Square ligger i Broadway-distriktet vid korsningen mellan Broadway och 7:e avenyn och är en mycket stor gatukorsning med massor av butiker och reklamskyltar. Har du någon gång sett en film som utspelar sig i New York skymtade Times Square med största sannolikhet förbi i den. Times Square har på senare tid byggts om så att det fungerar bättre för fotgängare. Vid Father Duffy Square, där TKTS-biljettkontoret finns, är trafiken numera alltid avstängd. Det passar verkligen bra, eftersom biljettkontoret erbjuder biljetter till de stora showerna till kraftigt rabatterade priser, och det kan vara trevligt att slå sig ned vid caféerna i närheten och begrunda just vilka föreställningar du vill fokusera på.

Du kan ta en guidad busstur, The Ride, genom den mellersta delen av Manhattan. Den här bussturen har fått pris för sin unika teaterupplevelse, eftersom passagerarna får uppleva korta föreställningar av ett antal olika artister längs resan. De olika upplevelserna kan vara alltifrån smältande Broadway-sånger till avancerad steppdans. The Ride-turen tar lite över en timme.

Det finns också olika promenadturer  t.ex. Broadway Up Close eller Walkin’ Broadway. Under Broadway Up Close-turen får du mycket information om Broadways historia, dess arkitektur, teatrar och stora skådespelare (och i några fall deras spöken!) av professionella skådespelare som själva varit med i olika pjäser och musikaler på Broadway. Under Walkin’ Broadway-turen visar en personlig guide dig omkring området, men du får också en audioguide direkt i hörlurarna med musik från Broadway-föreställningar och olika historier som berättas av ett olika skådespelare och regissörer.

Det finns en stor intressant karta om Broadway, Spotlight on Broadway, på gatan mellan den 47:e och 48:e gatan. Den är tillverkad av stål och granit och visar var alla de 40 officiella Broadway-teatrarna finns, om du skulle vilja ha hjälp under dagen eller kvällen.

The Drama Book Shop, på 250 West 40:e gatan, är en bokhandel för professionellt teateranknutna personer – eller för dem som strävar efter att bli det! Bokhandeln har funnits till sedan 1917 och där anordnas det med jämna mellanrum evenemang med besök av olika dramatiker, regissörer och scenografer.

Did you know that?

Visste du att …

… Broadway är en gata som sträcker sig i nord-sydlig riktning genom olika delar av New York City? Den mest kända delen är dock den som löper på Manhattan mellan 41:a och 54:e gatan från 6:e avenyn till 9:e avenyn. Den södra delen av gatan sägs följa gamla indianstigar och längre norrut följer den Bloomingdale Roads riktning till 207:e gatan. Broadway hade först ett nederländskt namn och kallades då för ”Heere straat”, men fick sedan sitt engelska namn runt år 1668.

… Broadway idag framför allt utgör ett teaterdistrikt? Det har dock inte alltid varit så. Teatern i New York City fick sin början på Nassau Street på 1750-talet, och inte på Broadway. Först i mitten av 1850-talet öppnades ett underhållningscentrum där. Den första Broadway-musikalen, The Black Crook, sattes upp år 1870 och i slutet av 1800-talet fanns det många teatrar på själva gatan Broadway.

… det idag är få Broadway-teatrar som ligger på själva gatan Broadway? Det är faktiskt bara fyra teatrar som gör det: The Marquis på 46:e gatan, The Palace på 47:e gatan,  The Winter Garden på 50:e gatan och The Broadway på 53:e gatan. Totalt finns det 40 teatrar i teaterdistriktet Broadway och för att klassas som en Broadway-musikal måste föreställningen alltså inte spelas just på gatan Broadway. 

Find things you can do in Broadway

The local perspective

New York-bornas favoriter

Många New York-bor kommer inte från New York City, utan från någon annan plats i USA eller världen. Men de som bor i staden har naturligtvis sina favoritställen, och dessa ställen finns där för dig att upptäcka. Bryant Park är en perfekt plats för New York-bor som vill titta på folk. Parken ligger några kvarter från Times Square och här kan folk sitta i timmar och njuta. Om de däremot vill ha en picknick går de kanske hellre till Stuyvesant Cove Park eller Central Park.

I New York älskar man böcker. Du hittar många New York-bor i butiker som Midtown Comics, som är USA:s största seriebokhandel, eller i Strand Bookstore, som skryter om att ha nästan 30 kilometer böcker. Många caféer har också böcker till försäljning, som Housing Works Bookstore Café på Crosby Street.

Om du bara vill satsa på kaffe och inte på böcker är Kaffe 1668 ett bra alternativ. Det här kaféet öppnades för några år sedan av två svenska bröder och finns på två platser i TriBeCa-området, på 275:e och 401:a Greenwich Street. Caféet liknar inget annat här i finansdistriktet och är väldigt populärt.

Museer är också populära. Den privata samlingen The Frick Collection finns där samlingens skapare och ägare, Herr Frick, brukade bo på Upper East Side. Samlingen består av över 1 100 konstverk från renässansen fram till slutet av 1800-talet. Som kontrast har världsberömda Museum of Modern Art (MoMA) i Midtown en av världens främsta samlingar av modern konst.