Andorra

Reseguide
Soldeu som inkluderar ett hus och stillsam natur
Andorra är ett litet katalanskt land i Pyrenéerna med unik kultur och mat, och ett eget språk. Under weekendresor till Andorra får du uppleva stora skidorter och bergsstugor som är öppna för allmänheten.

Andorra är ett litet furstendöme från medeltiden som ligger högt uppe i Pyrenéerna mellan Frankrike och Spanien. Denna självständiga katalanska enklavs kultur, språk och matlagning skiljer sig från den franska och spanska. Landet är inte med i Europeiska Unionen, så de som bokar resor till Andorra kan med fördel utnyttja de låga skatterna och taxfreeshoppingen. Boka en resa till Andorra och upptäck landets historia och kultur i huvudstaden Andorra la Vella. Bege dig sedan upp i bergen för en naturvandring under sommaren eller skidåkning under vintern.

Andorra la Vella sträcker sig längs en trång dal som ligger mellan Pyrenéernas toppar. Upptäck stadens äldre arkitektur, och börja med huset Casa de la Vall från 1500-talet, ett byggnadsverk av sten som har varit mötesplatsen för Andorras parlament och hov. Stadens gamla stadskärna omger byggnaden. Bege dig till stadens sydvästra utkant och besök Santa Coloma-kyrkan, som är från 800-talet och en av Andorras äldsta religiösa platser.

På vintern bjuder Andorra på en stor del av regionens bästa skidåkning. Besök den stora skidorten Grandvalira. Här finns skidleder på mer än 210kilometer som sträcker sig över ortens backar. Övernatta i Pas de la Casa eller Soldeu under din weekend i Andorra, och vakna tidigt så att du kan kasta dig utför backarna så snart de öppnar. Se hur många av de 118backarna du hinner med på en dag.

Boka en resa till Andorra under sommarmånaderna för att upptäcka Pyrenéernas vandringsleder. Vandra i naturparken Valls del Comapedrosa, där du kan besöka Pic del Comapedrosa, Andorras högsta punkt. Delta i en guidad vandring eller vandra ensam genom dalar skapade av glaciärer intill de klara bergssjöarna i området. Ett unikt inslag på Andorras landsbygd är nätverket av nästan 30bergsstugor. Övernatta i en av dem om du skulle befinna dig för långt bort från civilisationen då skymningen börjar smyga sig på. Dörrarna till dessa statligt ägda och underhållna stugor är alltid olåsta, så du får vara beredd på att dela stugan med andra människor.

Du tar dig till Andorra med bil från Toulouse eller Barcelona på två och en halv timme. Det finns inga flyg till eller från Andorra, så bergsområdena är väldigt fridfulla.

Populära städer i Andorra

Canillo
Canillo
Skidåkning, Tempel och Monument
Kan du inte få nog av tempel, monument och skidåkning? Kom iväg till Canillo!

Saker att besöka

  • Mirador Roc del Quer
  • Sant Joan de Caselles
Arinsal som visar berg, en liten stad eller by och stillsam natur
Andorra la Vella
Berg, Skidåkning och Kaféer
Kan du inte få nog av skidåkning, bergsvyer och kaféer? Kom iväg till Andorra la Vella!

Saker att besöka

  • San Estebáns kyrka
Pas de la Casa
Pas de la Casa
Skidåkning, Span och Budget
Under din resa till Pas de la Casa kommer du snart att förstå varför den här semesterdestinationen är så omtyckt. I bergsområdet finns en stor skidort, idylliska vandringsleder och ett pulserande nattliv.

Saker att besöka