Om Pamplona

Flygresor till Pamplona

Pamplona är en vacker stad i regionen Navarra i norra Spanien, känd för sin årliga festival San Fermín och sitt eldiga uteliv. Flyg till Pamplona för en weekend, eller stanna längre och utforska den fantastiska äventyrsfyllda vildmarken runt staden. Om du hyr bil i Pamplona tar du dig enkelt de tre milen till nationalparken Sierra de Aralar och dess spännande vandringsleder. Upptäck grottor, vattenfall och intressanta stenåldersgravar.

Tänk på att om du vill boka hotell i Pamplona under den världsberömda San Fermín-festivalen, så måste du vara ute i väldigt god tid, och du får räkna med att betala betydligt mer för både boende och flygbiljetter till Pamplona under den här veckan i juli.

Flyg till Pamplona från Sverige

Det går inga flygr till Pamplona Airport från andra länder än Spanien. Den lilla flygplatsen har bara ett fåtal inrikes avgångar om dagen till Madrid, samt vissa tider på året även till Mallorca, Menorca och Barcelona. Om du vill ha en flygresa till Pamplona från Skandinavien är det bäst att resa via Spaniens huvudstad. Snabba och billiga flygresor till Pamplona med bara en mellanlandning hittar du med det spanska bolaget Iberia från Stockholm och Köpenhamn. Från Göteborg krävs minst två mellanlandningar, och resan tar då förstås lite längre tid.

Överväg även att flyga till andra orter i Spanien och fortsätta din resa på marknivå med tåg eller buss, om du vill undvika så många mellanlandningar. På relativt nära håll hittar du bland annat Bilbao och Barcelona, som i sig är spännande resmål att inkludera på din flygresa till Pamplona.

Flyg till Pamplona Airport

Pamplona Airport är som sagt en mindre inrikesflygplats, och den ligger cirka sex kilometer söder om centrala Pamplona. Den tar emot runt 150 000 passagerare om året, framför allt från Madrid och Barcelona. Flygplatsen genomgår för tillfället en moderniseringsprocess för att förbättra säkerhet och kvalitet, och i november 2010 öppnades en ny terminal som fördubblade flygplatsens kapacitet.

Pamplonas flygplats erbjuder guidade turer för den som är intresserad av hur en flygplats fungerar. På en två timmar lång visning tar guiden med gruppen från incheckning till säkerhetskontroll och ombordstigning samt berättar om flygplatsens miljömål, meteorologisk information och terminalens egen brandkår.

Det finns tre sätt att ta sig till centrala Pamplona från flygplatsen: hyrbil, taxi och lokalbuss. Flera hyrbilsbolag har kontor i terminalen, och om du hyr bil i Pamplona kan du hämta den här. Ta dig sedan till Pamplona med omnejd via det utmärkta vägnätet i regionen. Du hittar också en taxiparkering strax utanför ankomsthallen, och här kan du helt enkelt hoppa in i en bil och säga vart du ska. Från flygplatsen till Pamplona centrum tar det cirka en kvart med bil.

Om du vill spara lite pengar är det billigaste sättet att ta sig in till Pamplona lokalbussen. Busshållplatsen ligger ungefär en kilometer från terminalen, så bered dig på en promenad på mellan tio minuter och en kvart. Själva bussresan tar också runt en kvart och det går bussar omkring fem gånger i timmen.