Om Zermatt

Flyg till Zermatt

Zermatt ligger i den tysktalande delen av kantonen Valais i Schweiz. Staden har cirka 5 800 invånare och ligger på hela 1 620 meters höjd vid foten av Schweiz högsta berg. Med sitt läge i de schweiziska alperna är en resa till Zermatt naturligtvis perfekt för alla som älskar att åka skidor. Staden är välkänd för sina fina backar och skidanläggningar, och antalet turister kan under högsäsongen vara mer än dubbelt så många som antalet invånare!

Det är relativt enkelt att hitta bra flygbiljetter till Zermatt. Det finns inga direktflyg till staden eftersom terrängen är så bergig, men med det stora antalet turister som årligen besöker orten finns det smidiga och välorganiserade transporter till Zermatt från de större flygplatserna i Schweiz.

Flygresor till Zermatt från Sverige

Billiga flyg till Zermatt är inte svåra att hitta då det finns regelbunden flygtrafik till bra priser mellan Sverige och Schweiz. Den allra vanligaste resvägen är att flyga till Zürich eller Genève för att därefter ta tåget till Zermatt. Det går regelbundet flyg till Zürich och Genève från de största flygplatserna i Sverige, varav flera direktflyg. Ett direktflyg kan vara lite svårare att hitta, och det är oftast lite dyrare, men priset brukar ändå vara relativt billigt. Om du accepterar en mellanlandning på en större europeisk flygplats finns det fler alternativ att tillgå och priset blir då vanligtvis ännu billigare. Det finns även möjlighet att ordna paketresor. Då får du ett bra boende i Zermatt och hela flygresan ordnad utan att du behöver plocka ihop den själv.

Upp till skidorten

När du har anlänt till Zürichs eller Genèves flygplatser är det smidigast att ta tåget till Zermatt. Det är faktiskt möjligt att checka in skidutrustningen och resten av bagaget för transport till Zermatt direkt på flygplatsen för att därefter själv hoppa på tåget och åka till orten. Från Zürichs flygplats tar tågresan cirka tre och en halv timme. Från Genèves flygplats tar det cirka fyra timmar.

Något som kanske förvånar vissa resenärer är att staden Zermatt är helt bilfri. Du tar dig fram i staden genom att promenera, åka hästdroskor eller längdskidor. Det är just på grund av detta som det rekommenderas att du reser från flygplatsen med tåg, och det innebär naturligtvis att det inte heller går att hyra bil i Zermatt.

En skidort med fin snö och vackra vidder

Zermatt och de schweiziska alperna är mycket vackra. Var du än åker skidor eller promenerar bland bergen omges du av vacker natur och snötäckta fjälltoppar. Snön här är mycket fin och ligger tät alla dagar på året, vilket gör att du kan åka hit på skidsemester när som helst. Zermatt bjuder också på ett mycket varierande utbud av skidbackar. Här finns allt från vänliga barnbackar till svarta pister för experterna. Om du är sugen på något speciellt kan du prova puckelpisten eller de särskilda temaparkerna som finns runt om i staden och dess närområden. Även själva staden är mysig och har flera restauranger och barer som bjuder på läcker mat och trevlig afterski.

Information om flyg till Zermatt

Destinationens flygplats Zermatt
IATA-kod för ankomstflygplats SIR