Mariehamn

Reseguide
Mariehamn

I Mariehamn har du stadens utbud, samtidigt som du har chansen att se vilda djur och växter i den vackra skärgården. Boka en resa till Mariehamn och besök de unika sevärdheter som finns i närheten.

En weekendresa till Mariehamn bjuder på många möjligheter – oavsett om du vill ha en stillsam eller aktiv semester. Mariehamn är Ålands största stad, och det breda utbudet av restauranger och butiker gör det till ett trevligt resmål när du vill fly vardagen. Det finns mycket att se runt om i staden, bland annat historiska platser och vackra naturområden. Åland är populärt bland cyklister, och Mariehamn är en utmärkt bas för den som vill utforska öns sevärdheter. Upplev den här havsnära staden eller utforska dess närområde, där du hittar unik natur och historiska platser. Välj om du vill göra det i din egen takt eller om du vill gå en guidad tur.

Det finns goda förbindelser mellan Åland och det svenska fastlandet, och det är lätt att hitta billiga resor till Mariehamn under hela året. Väljer du att ta vattenvägen till Mariehamn och Åland kan du ta din egen båt eller någon av de passagerar- och bilfärjor som avgår från Grisslehamn, Kapellskär eller Stockholm. Vill du att resan ska gå fortare kan du flyga från Stockholm Arlanda Airport. Då tar resan bara en halvtimme.

Mariehamn är Ålands enda stad och här hittar du ett varierat utbud av shopping, museer och restauranger – allt du behöver för en lyckad resa. Två museer som är värda ett besök är museifartyget Pommern och Ålands sjöfartsmuseum, som ligger alldeles intill. Du kan även utforska Sjökvarteret, som ligger i Österhamn i Mariehamn. Här kan du bland annat se båtbygge och andra hantverksformer, samt traditionella åländska bodar och båthus. Den konstintresserade kan ta chansen att besöka Ålands konstmuseum, som är ett landskapsmuseum för åländsk konst.

Avstånden på Åland är korta och det finns mycket att se och göra i närheten av Mariehamn, oavsett om du är intresserad av historia eller natur. Det är smidigt att utforska området på två hjul – cykellederna är tydligt markerade med gröna och vita stolpar. Om du inte tar med dig din egen cykel till ön, kan du hyra en i Mariehamn. Är du intresserad av historia kan du passa på att besöka Kastelholms slott i Sunds kommun, Fängelsemuseet Vita Björn och Jan Karlsgårdens friluftsmuseum, som ger dig en bild av forna tiders lantbruksliv.

Mariehamns omgivningar är inte bara utmärkta att cykla i, det finns även goda möjligheter till vandring och andra typer av aktiviteter. Söder om Mariehamn hittar du naturreservatet Nåtö-Jungfruskär, där du kan vandra på ängar som påminner om svunna tider. En annan givande upplevelse är att besöka Getabergen i Geta kommun. Här kan du blicka ut över Ålands vackra natur från en högt belägen utsiktsplats. Du kan även njuta av Mariehamns fina omgivningar genom att hyra en kajak. Då kan du utforska de små öarna som finns i närheten, eller kanske prova fiskelyckan i det gösrika vattnet.

Mariehamn är en idyllisk skärgårdsstad som passar dig som är ute efter en trevlig weekendresa i en lite mindre stad. Samtidigt finns här gott om möjligheter för en fartfylld semester. Res till Mariehamn och slappna av vid havet eller cykla genom skärgårdsöns vackra natur och se dess historiska sevärdheter.

Hotel Pommern
Hotel Pommern
4 out of 5
Priset är 1 127 kr per natt mellan 12 dec. och 12 dec.
Detta hotell i centrala Mariehamn ligger tio minuters promenad från Ålands museum och Ålands sjöfartsmuseum. Sjökvarteret och Mariehamns färjehamn ligger också ...
4.4/5 Excellent! (929 recensioner)
Bra hotell i Mariehamn
"Fantastiskt bra hotell, trevlig personal och fin frukost."

Recension från 28 aug. 2021

Hotel Pommern
Hotell Cikada
Hotell Cikada
3 out of 5
Detta hotell nära flygplatsen ligger tio minuters promenad från Ålands sjöfartsmuseum och Mariehamns färjehamn. Ålands museum och Sjökvarteret ligger också 2 ...
3.8/5 Good! (455 recensioner)
"vi tyckte om poolen och det grevliga bemötandet."

Recension från 22 aug. 2021

Hotell Cikada
Park Alandia Hotel
Park Alandia Hotel
4 out of 5
Priset är 962 kr per natt mellan 12 dec. och 12 dec.
Detta hotell i centrala Mariehamn ligger 15 minuters promenad från Ålands museum, Ålands sjöfartsmuseum och Sjökvarteret. Gröna uddens badstrand och Mariehamns ...
4.5/5 Wonderful! (232 recensioner)
"Fina fräscha rum. Bra att parkering ingår. Trångt och lite rörigt vid frukosten, inte så bra nu i Covid-tider."

Recension från 13 aug. 2021

Park Alandia Hotel
Lägsta pris per natt som vi hittade under de senaste 24 timmarna, baserat på 1 natt för 2 vuxna. Priser och tillgänglighet kan komma att ändras. Ytterligare villkor kan gälla.
Townhouse Apartments
Townhouse Apartments
4 out of 5
Priset är 1 293 kr per natt mellan 6 dec. och 6 dec.
Denna lägenhet i centrala Mariehamn ligger tio minuters promenad från Ålands museum och Sjökvarteret. Ålands sjöfartsmuseum och Gröna uddens badstrand ligger ...
4.7/5 Exceptional! (60 recensioner)
"Jättebra boende centralt i Mariehamn! Kan verkligen rekommendera. Boendet var ostädat när jag skulle checka in men det åtgärdades väldigt snabbt. Väldigt bra service och bra bemötande överlag! Svarar snabbt på samtal och meddelanden."

Recension från 20 apr. 2021

Townhouse Apartments
Klintvägen Apartments
Klintvägen Apartments
3.5 out of 5
Priset är 922 kr per natt mellan 6 dec. och 6 dec.
Detta familjevänliga lägenhetshotell ligger nära flygplatsen i Mariehamn, ungefär två kilometer från Sjökvarteret, Ålands museum och Ålands sjöfartsmuseum. Mindre ...
4.3/5 Excellent! (75 recensioner)
"Mysigt, relativt nära centrum"

Recension från 20 dec. 2020

Klintvägen Apartments
Gröna Uddens Camping
Gröna Uddens Camping
2.5 out of 5
Denna stuga vid stranden ligger centralt i Mariehamn, en kvarts promenad från Gröna uddens badstrand, Algrundet och Ålands museum. Mariehamns färjehamn och Sjökvarteret ...
4.6/5 Exceptional! (8 recensioner)
Toalett
"Toaletterna var alldeles för få. Långt ifrån stugan. Besvärligt att gå med rullstol."

Recension från 5 aug. 2021

Gröna Uddens Camping
Lägsta pris per natt som vi hittade under de senaste 24 timmarna, baserat på 1 natt för 2 vuxna. Priser och tillgänglighet kan komma att ändras. Ytterligare villkor kan gälla.

Populära sevärdheter i Mariehamn

Städer nära Mariehamn