Oman

Reseguide
Muscat presenterar en solnedgång och kustutsikter

Detta sultanat vid Arabiska havet lockar med en välbärgad huvudstad, en bergskedja genomskuren av pittoreska raviner och flera områden med avlägsna sanddyner.

Oman har länge varit eftertraktat för sitt strategiska läge vid Persiska vikens mynning. Portugal ockuperade landet i över 140 år och i dag styrs Oman av en rik och mäktig sultan. Se rikedomen som koncentreras i huvudstaden och utforska landets varierade terräng under resor till Oman.

Muscat är Omans huvudstad och säte för landets sultan. Denna stad vi havet är fylld med påkostade projekt beställda av sultan Qaboos bin Said Al Said vid slutet av 1900-talet. Besök Sultan Qaboos stora moské, en muslimsk helgedom med plats för 20 000 personer. Dess bönesal har en av världens största persiska mattor. Det blå och guld-färgade Sultanpalatset och Muscats kungliga operahus är också imponerande. Vill du se en kontrast till dessa moderna byggnader under din resa till Oman kan du bege dig till stadens östra delar för att se uråldriga sevärdheter som Mutrah-fortet, ett portugisiskt slott från 1500-talet.

Ta dig till Hajarbergen, en kantig bergskedja omgiven av muromgärdade bergsbyar. Besök Nizwafortet, från 1600-talet, eller ta bilen till det mindre Bahlafortet vars historia sträcker sig enda bak till 1100-talet. Jebel Shams, Omans högsta berg, ligger strax norr om fortet. Vandra upp till dess topp för att blicka ut över storslagna Wadi Ghul, som kallas för Omans Grand Canyon.

Slå läger på sanddynerna i ett av Omans ökenområden. De mest lättillgängliga dynerna ligger i A'Sharqiyah Sands längs Omans östkust. Boka en övernattningsresa till denna relativt kompakta, 12 500 kvadratkilometer stora, sandöken. Riktiga äventyrare kan följa med på en tur in i Det tomma området (Rub al-Khali), en av världens största öknar. Även om den till största delen ligger i Saudiarabien, täcker öken även Omans norra utkanter.

Oman har en lång kust utmed Arabiska havet, som man bäst kan njuta av i semesterstaden Sur. Koppla av på Turtle Beach medan du ser sköldpaddor som kommer iland. Njut av ett dopp i de blå-gröna poolerna längst ned i Wadi Shab, en smal dalgång nära kusten.

Boka ett flyg till Muscat International Airport i Muscat för att starta din resa till Oman. Hyr en bil när du anländer så tar du dig enkelt mellan bergen, öknarna och kusten.

Populära städer i Oman

Muscat presenterar en solnedgång och kustutsikter
Muscat
Utsikt mot stranden, Avkoppling och Affärsresor
Öst möter väst i denna historiska hamnstad där det finns överdådiga palats, portugisiska fästningar och en av arabvärldens äldsta marknader.

Saker att besöka

  • Muscats kungliga operahus
  • Sultan Qaboos stora moské
  • Muttrahs Corniche
Nizwa
Nizwa
Berg, Naturlandskap och Vandring
Fly undan till pittoreska Nizwa! Upplev bergsvyer, vandring och Unescos världsarv.

Saker att besöka

  • Nizwafortet
Salalah
Salalah
Utsikt mot stranden, Fisk och skaldjur och Romantiskt
Utforska romantiska Salalah: stränder, bergsvyer, historiska sevärdheter och mycket mer!
Al Hamra
Al Hamra
Berg, Soluppgångar och Lyx
Lyxiga Al Hamra väntar: bergsvyer, soluppgångarna, monument och mycket mer!
Sur
Sur
Hav, Simning och Båtar
Dags att resa! Upptäck läget vid havet, kaffet och kulturen i avslappnande Sur.
Rustaq
Rustaq
Äventyr, Berg och Naturparker
Kan du inte få nog av äventyr, bergsvyer och monument? Kom iväg till Rustaq!

Oman

Välj två eller fler komponenter för att spara på din resa:
Välj två eller fler komponenter för att spara på din resa: